Ελλάδα

Ασύλληπτες καταστάσεις από την κακοκαιρία : «Ρεκόρ στα επίπεδα βροχής – 750 τόνοι νερού ανά στρέμμα»

Ασύλληπτες καταστάσεις από την κακοκαιρία : «Ρεκόρ στα επίπεδα βροχής – 750 τόνοι νερού ανά στρέμμα»

Μια απέραντη λίμνη θυμίζουν πολλές περιοχές της χώρας εξαιτίας της κακοκαιρίας Daniel με τον μετεωρολόγο Μιχάλη Σιούτα να μιλάει για πρωτόγνωρες καταστάσεις.

Όπως είπε η κακοκαιρία Daniel έχει προκαλέσει «ασύλληπτες και τρομακτικές εικόνες» και εξήγησε ότι τα έντονα καιρικά φαινόμενα θα υποχωρήσουν από σήμερα… 

 «Η βροχή ήταν απίστευτης ποσότητας, έφτασε σε επίπεδα ρεκόρ, 750 τόνοι νερού ανά στρέμμα. Τη χθεσινή μόνο μέρες περιοχές των Τρικάλων και της Καρδίτσας από 300 έως 400 τόνοι νερού ανά στρέμμα. Αναπόφευκτα τα πλημμυρικά φαινόμενα. Μετεωρολογικά επιβεβαιώθηκαν οι προβλέψεις και μάλιστα στα χειρότερά τους σενάρια. Τόσο μεγάλες ποσότητες βροχής είναι πραγματικά ασύλληπτες και απίστευτες. Και σε αυτές τις συνθήκες οι υποδομές είναι δύσκολο να αντέξουν», ήταν τα λόγια του στην ΕΡΤ. 

Σχετικά με το πότε θα πότε θα υποχωρήσει η κακοκαιρία Daniel ανέφερε… «Το φαινόμενο τελειώνει σήμερα. Πολύ ασθενείς βροχές είναι πιθανές αλλά όχι ιδιαίτερης σημασίας στη δυτική Θεσσαλία και τη νότια Θεσσαλία. Τα φαινόμενα σταδιακά περιορίζονται στην ανατολική Θεσσαλία, την περιοχή της Λάρισας Μαγνησίας, Βόρεια Εύβοια και σταδιακά θα σταματήσουν μέχρι το βράδυ. Και τελειώνει το φαινόμενο αυτό με τις πραγματικά καταστρεπτικές και πρωτοφανείς σε έκταση και εντάσεις βροχοπτώσεις».

Ακόμα ο Μιχάλης Σιούτας εξήγησε ότι η πρωταρχική αιτία αυτού του ισχυρού φαινομένου βρίσκεται στην υπερθέρμανση των θαλασσών. «Όλη η Μεσόγειος βρίσκεται σε κατάσταση υπερθέρμανσης. Για κάθε βαθμό που ανεβαίνει η θερμοκρασία, η υγρασία στην ατμόσφαιρα αυξάνει κατά 7 με 10%. Όταν βρισκόμαστε από 3 έως 5 βαθμούς υψηλότερες τιμές, είναι πολλαπλάσια το νερό που βρίσκεται στην ατμόσφαιρα για τη δημιουργία νεφών και επομένως πολλαπλάσια και η βροχόπτωση που φτάνει στο έδαφος με τέτοια φαινόμενα».

 

To άρθρο Ασύλληπτες καταστάσεις από την κακοκαιρία : «Ρεκόρ στα επίπεδα βροχής – 750 τόνοι νερού ανά στρέμμα» δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Related Articles

Back to top button