Θεσσαλία

Στα ύψη οι τιμές ρεύματος στον ευρωπαϊκό Νότο

Έως και πενταπλάσιες από τις Σκανδιναβικές χώρες

Η Eurelectric αποδίδει τις μεγάλες διαφορές τιμών στην πτώση των διασυνοριακών ροών ενέργειας, ενώ η Ελλάδα προτείνει μηχανισμό παρέμβασης για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης.

Η Eurelectric, η οργάνωση της ευρωπαϊκής βιομηχανίας ηλεκτρισμού, αναφέρει ότι οι τιμές του ρεύματος στον ευρωπαϊκό Νότο είναι έως και πενταπλάσιες σε σύγκριση με τις τιμές στις Σκανδιναβικές χώρες και σχεδόν διπλάσιες σε σχέση με την Κεντρική και Δυτική Ευρώπη. Αυτό οφείλεται κυρίως στην πτώση των διασυνοριακών ροών ηλεκτρικής ενέργειας, ιδιαίτερα από τη Γαλλία, η οποία είναι η κορυφαία εξαγωγική χώρα ηλεκτρικής ενέργειας στην Ευρώπη. Η Γαλλία έχει μειώσει τις εξαγωγές λόγω προβλημάτων στο δίκτυο και στις ενεργειακές ροές, γεγονός που έχει προκαλέσει σημαντικές διαφοροποιήσεις στις τιμές του ρεύματος σε διάφορες περιοχές της ΕΕ​.

Η ανάλυση της Eurelectric δείχνει ότι οι τιμές ηλεκτρικής ενέργειας κυμαίνονται κατά μέσο όρο κάτω από 20 ευρώ ανά MWh στις Σκανδιναβικές χώρες, μεταξύ 60-80 ευρώ ανά MWh στην Κεντρική και Δυτική Ευρώπη, και πάνω από 100 ευρώ ανά MWh στη Νότια και Ανατολική Ευρώπη. Η κατάσταση επιδεινώθηκε το καλοκαίρι του 2024 λόγω αυξημένης ζήτησης και αύξησης των τιμών του φυσικού αερίου​.

Η ελληνική κυβέρνηση, μέσω του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θόδωρου Σκυλακάκη, πρότεινε την ανάπτυξη ενός μόνιμου μηχανισμού παρέμβασης στην ΕΕ για την αντιμετώπιση των στρεβλώσεων της αγοράς και των δυσλειτουργιών που οφείλονται στην αποκοπή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης από την υπόλοιπη Ευρωπαϊκή ενεργειακή αγορά. Η πρόταση αυτή υποστηρίζεται και από άλλες χώρες όπως η Βουλγαρία και η Ρουμανία​.

The post Στα ύψη οι τιμές ρεύματος στον ευρωπαϊκό Νότο appeared first on TrikalaNews.

Related Articles

Back to top button