Κόσμος

Στις κάλπες σήμερα οι Ιρλανδοί

Η Ιρλανδία πηγαίνει στις κάλπες με τις δημοσκοπήσεις να βλέπουν μικρές αποστάσεις ανάμεσα στα δύο κόμματα του τρέχοντος κεντροδεξιού κυβερνητικού συνασπισμού με το συνδεδεμένο με την ανεξαρτησία της Ιρλανδίας Σιν Φέιν.

Οι Ιρλανδοί ψηφοφόροι άρχισαν να ψηφίζουν την Παρασκευή, καθώς οι δημοσκοπήσεις έδειξαν ότι τόσο το καθένα από τα κυβερνώντα κόμματα Φίνε Γκελ (Fine Gael) και Φιάνα Φάιλ (Fianna Fail) όσο και η «αριστερή-εθνικιστική» αντιπολίτευση του Σιν Φέιν (Sinn Féin) συγκεντρώνουν ποσοστά που κυμαίνονται γύρω στο 20%.

Τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων, εάν επιβεβαιωθούν την ημέρα των εκλογών, πιθανότατα θα επαναφέρουν τα Φίνε Γκελ και Φιάνα Φάιλ στην εξουσία, αφού οι ιστορικοί αντίπαλοι σχημάτισαν συνασπισμό για πρώτη φορά μετά από ατελέσφορες εκλογές το 2020.

Τα κεντροδεξιά κόμματα, που μοιράζονται σε γενικές γραμμές παρόμοιες πολιτικές για την οικονομία και τα κοινωνικά ζητήματα, συνήψαν την ιστορική συμφωνία αφού αρνήθηκαν να συμμετάσχουν σε κυβέρνηση με το Σιν Φέιν, που ήρθε πρώτο σε ψήφους, λόγω των στο παρελθόν δεσμών του με τον Ιρλανδικό Ρεπουμπλικανικό Στρατό.

Ο πρωθυπουργός, Σάιμον Χάρις, ηγέτης του Φίνε Γκελ, προκήρυξε τις εκλογές στις 8 Νοεμβρίου αφότου ανακοίνωσε 10,5 δισεκατομμύρια ευρώ σε περικοπές φόρων περικοπές και αυξήσεις δαπανών λόγω ενός μεγάλου πλεονάσματος.

Ενώ το Φίνε Γκελ προηγείτο στις δημοσκοπήσεις καθ’ όλη τη διάρκεια της εκστρατείας, η θέση του κόμματος έπεσε μετά από την υποτιμητική στάση που κράτησε ο 38χρονος Χάρις κατά τη συνάντησή του με μια επαγγελματία φροντίστριας, το βίντεο της οποίας έγινε viral στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Το Σιν Φέιν βρισκόταν στην κορυφή των δημοσκοπήσεων το 2022 και το 2023 με ποσοστά αποδοχής πάνω από 30% προτού η υποστήριξη αρχίσει να υποχωρεί εν μέσω αυξανόμενης απομείωσης της υποστήριξης στη φιλελεύθερη στάση του κόμματος για τη μετανάστευση.

Τα ζητήματα που αφορούν το κόστος διαβίωσης κυριάρχησαν στην προεκλογική εκστρατεία δεδομένης και της σοβαρής έλλειψης κατοικιών που έχει ωθήσει τα ενοίκια και τις τιμές των ακινήτων σε τιμές ρεκόρ.

Ενώ η Ιρλανδία έχει μερικά από τα πιο υγιή δημόσια οικονομικά στην Ευρώπη χάρη στη σε επίπεδα ρεκόρ αύξηση της φορολογίας των αμερικανικών πολυεθνικών, υπάρχει εκτεταμένη απογοήτευση του κοινού για τη διαχείριση των δημόσιων υπηρεσιών από την κυβέρνηση, συμπεριλαμβανομένης της αποτυχίας να χτίσει αρκετά νέα σπίτια κατά τη διάρκεια της περιόδου οικονομικής άνθισης της χώρας στις δεκαετίες του 1990 και του 2000, που έμεινε γνωστή ως περίοδος του «Κέλτικου Τίγρη».

Η καταμέτρηση των ψηφοδελτίων στις 43 πολυεδρικές εκλογικές περιφέρειες της Ιρλανδίας πρόκειται να ξεκινήσει το πρωί του Σαββάτου.

Το τελικό αποτέλεσμα μπορεί να αργήσει να γίνει γνωστό για μέρες, καθώς το σύστημα αναλογικής εκπροσώπησης της Ιρλανδίας περιλαμβάνει πολλούς γύρους καταμέτρησης.

Related Articles

Back to top button