Κόσμος

Το Ελ Σαλβαδόρ αποστέλλει κρατούμενους Βενεζουελάνους στην πατρίδα τους

Πάνω από 200 Βενεζουελάνοι που απελάθηκαν από τις Ηνωμένες Πολιτείες με την κατηγορία της συμμετοχής σε συμμορία νωρίτερα φέτος και κρατήθηκαν σε φυλακή του Ελ Σαλβαδόρ επέστρεψαν στην πατρίδα τους, το Καράκας, την Παρασκευή, μεταδίδει το Reuters.

Η απελευθέρωση ήταν μέρος μιας συντονισμένης ανταλλαγής κρατουμένων, με 10 Αμερικανούς που κρατούνταν στη Βενεζουέλα να επιστρέφουν στις Ηνωμένες Πολιτείες, σύμφωνα με αξιωματούχους και από τις τρεις χώρες.

Σε μια ανάρτηση στο X, ο πρόεδρος του Ελ Σαλβαδόρ Νάιμπ Μπουκέλε δήλωσε ότι οι Αμερικανοί ήταν καθ’ οδόν προς το Ελ Σαλβαδόρ, από όπου θα συνέχιζαν «το ταξίδι της επιστροφής τους», ενώ ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάρκο Ρούμπιο επιβεβαίωσε την απελευθέρωση «δέκα Αμερικανών που είχαν κρατηθεί στη Βενεζουέλα». Ευχαρίστησε τον Μπουκέλε για τη βοήθειά του στην επίτευξη της συμφωνίας.

Η κυβέρνηση της Βενεζουέλας δήλωσε ότι 252 Βενεζουελάνοι που κρατούνταν στο Ελ Σαλβαδόρ είχαν απελευθερωθεί. Ο πρόεδρος Νικολά Μαδούρο γιόρτασε την άφιξη δύο αεροπλάνων που τους μετέφεραν κοντά στο Καράκας την Παρασκευή το βράδυ.

Οι Βενεζουέλα στάλθηκαν στο Ελ Σαλβαδόρ από τις Ηνωμένες Πολιτείες τον Μάρτιο, αφού ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ επικαλέστηκε τον Νόμο περί Εχθρικών Αλλοδαπών του 1798 για να απελάσει γρήγορα τα φερόμενα μέλη της συμμορίας Tren de Aragua χωρίς να ακολουθήσει τις συνήθεις διαδικασίες μετανάστευσης. Κρατούνταν στη διαβόητη φυλακή υψίστης ασφαλείας CECOT του Ελ Σαλβαδόρ.

Οι απελάσεις προκάλεσαν έντονη κριτική από οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων και νομική διαμάχη με την κυβέρνηση Τραμπ σχετικά με ισχυρισμούς ότι δεν τηρήθηκε η δέουσα διαδικασία.

Τα μέλη των οικογενειών πολλών από τους Βενεζουελάνους και οι δικηγόροι τους αρνούνται ότι είχαν σχέσεις με συμμορίες και λένε ότι δεν τους δόθηκε η ευκαιρία να αμφισβητήσουν τις κατηγορίες της κυβέρνησης Τραμπ στο δικαστήριο.

«Δεν μπορώ να το πιστέψω», είπε η Άντζι Ρίος, η αμερικανίδα σύζυγος του Βενεζουελάνος κρατούμενου στο CECOT, Χεσούς Ρίος, αφού είδε την ανάρτηση του Μπουκέλε στο X σχετικά με την απελευθέρωση. «Έχω ρίγη σε όλο το σώμα μου».

Μερικά μέλη των οικογενειών των Βενεζουελάνων κρατουμένων του CECOT δήλωσαν στο Reuters ότι αναμένουν να υποδεχθούν τους αγαπημένους τους από απόσταση, πριν οι άνδρες υποβληθούν σε διαδικασία από τις βενεζουελάνικες αρχές.

Η κυβέρνηση έχει δηλώσει ότι όλοι οι άνδρες θα υποβληθούν σε πλήρη ιατρικό έλεγχο και στη συνέχεια θα αφεθούν ελεύθεροι για να επιστρέψουν στα σπίτια τους. Λέει ότι μόνο επτά από αυτούς έχουν σοβαρό ποινικό μητρώο.

ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΟΙ

Η κλειστή πρεσβεία των ΗΠΑ στο Καράκας δημοσίευσε στο X μια φωτογραφία με 10 άνδρες να κυματίζουν αμερικανικές σημαίες δίπλα στον επιτετραμμένο των ΗΠΑ Τζον ΜακΝαμάρα, ο οποίος εδρεύει στη Μπογκοτά. Ένας εκπρόσωπος Τύπου δήλωσε ότι η φωτογραφία τραβήχτηκε στο Καράκας. Μια μεταγενέστερη φωτογραφία έδειχνε τους άνδρες να επιβιβάζονται σε αεροπλάνο.

Ανώτεροι αξιωματούχοι των ΗΠΑ δήλωσαν επίσης ότι 80 εγχώριοι πολιτικοί κρατούμενοι στη Βενεζουέλα θα απελευθερωθούν, αν και η κυβέρνηση της Βενεζουέλας αναφέρθηκε μόνο σε «εναλλακτικά» μέτρα κράτησης στην ανακοίνωσή της.

Ο πρώην κυβερνήτης της αντιπολίτευσης και πολιτικός Γουίλιαμς Νταβίλα, ο οποίος συνελήφθη τον Αύγουστο του περασμένου έτους, απελευθερώθηκε την Παρασκευή, δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών της Βενεζουέλας Ντιοσντάντο Καμπέλο, ενώ μια ΜΚΟ για τους πολιτικούς κρατούμενους δημοσίευσε μια λίστα με 14 άλλους που, όπως ανέφεραν, είχαν απελευθερωθεί.

Ξεχωριστά, η Βενεζουέλα χαιρέτισε την επιστροφή επτά παιδιών μεταναστών που είχαν χωριστεί από τους γονείς τους στις Ηνωμένες Πολιτείες. Τα παιδιά ήταν μεταξύ μιας άλλης ομάδας Βενεζουελάνων που επέστρεψαν από τις ΗΠΑ με μια τακτική πτήση απέλασης.

Η κυβέρνηση της Βενεζουέλας έχει πάντα καταδικάσει τη σύλληψη των πολιτών της ως παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του διεθνούς δικαίου. Ωστόσο, οι επικριτές της κυβέρνησης λένε ότι η χώρα κρατά ακτιβιστές και προσωπικότητες της αντιπολίτευσης σε παρόμοιες συνθήκες στη Βενεζουέλα.

Ο αμερικανικός νόμος περί εχθρικών αλλοδαπών είναι γνωστός κυρίως για τη χρήση του για την κράτηση και απέλαση ατόμων ιαπωνικής, γερμανικής και ιταλικής καταγωγής κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Η χρήση του νόμου από τον Τραμπ πυροδότησε μια σημαντική νομική αντιπαράθεση στις ΗΠΑ, η οποία έθεσε σε δοκιμασία την ισορροπία εξουσίας μεταξύ του προέδρου και της δικαστικής εξουσίας, ενός κλάδου της κυβέρνησης ισότιμου με την εκτελεστική εξουσία.

Μεγάλο μέρος της νομικής μάχης επικεντρώθηκε στο αν η κυβέρνηση Τραμπ είχε παραβιάσει δικαστική εντολή αρνούμενη να γυρίσει πίσω τα αεροπλάνα που μετέφεραν τους Βενεζουελάνους στο Ελ Σαλβαδόρ, παρά την οδηγία ενός δικαστή να σταματήσουν οι απελάσεις.

Το Ανώτατο Δικαστήριο δήλωσε τον Μάιο ότι η κυβέρνηση Τραμπ πρέπει να δώσει «συνταγματικά επαρκή ειδοποίηση» πριν χρησιμοποιήσει τον Νόμο περί Εχθρικών Αλλοδαπών για να παρακάμψει τις συνήθεις διαδικασίες μετανάστευσης.

Το Ανώτατο Δικαστήριο αποφάνθηκε επίσης ότι τα άτομα που υπόκεινται στον νόμο έχουν το δικαίωμα να υποβάλουν αιτήσεις habeas corpus για να ζητήσουν την απελευθέρωσή τους, περιορίζοντας έτσι την εφαρμογή του.

Related Articles

Back to top button