Κόσμος

Φαγιέ: Τα γαλλικά στρατεύματα θα φύγουν σύντομα από τη Σενεγάλη

Ο πρόεδρος της Σενεγάλης, Μπασίρου Ντιομάγιε Φαγιέ, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο την Πέμπτη ότι η Γαλλία θα πρέπει να κλείσει τις στρατιωτικές της βάσεις στη χώρα. Την Κυριακή, η χώρα θα τιμήσει την 80ή επέτειο της σφαγής δεκάδων Σενεγαλέζων από την πρώην αποικιοκράτη της, Γαλλία.

Ο Φαγιέ είπε ότι ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, είχε παραδεχτεί ότι τα στρατεύματα της χώρας του ήταν υπεύθυνα για μια «σφαγή» Σενεγαλέζων στρατιωτών το 1944.

Ο Φαγιέ χαιρέτισε την εκ μέρους του Μακρόν αναγνώριση του εγκλήματος, αλλά είπε ότι το να υπάρχουν γαλλικές βάσεις στη χώρα είναι ασυμβίβαστο με την εθνική κυριαρχία.

«Η Σενεγάλη είναι μια ανεξάρτητη χώρα, είναι μια κυρίαρχη χώρα και η κυριαρχία δεν συνάδει με την παρουσία στρατιωτικών βάσεων σε μια κυρίαρχη χώρα», είπε ο Φαγιέ σε συνέντευξή που παραχώρησε από το προεδρικό μέγαρο.

Ο Φαγιέ ανέλαβε την εξουσία μετά τις προεδρικές εκλογές του Μαρτίου, υποσχόμενος να διεκδικήσει την κυριαρχία της Σενεγάλης και να τερματίσει την εξάρτηση από ξένες δυνάμεις.

Στα μέσα του Νοεμβρίου, η Σενεγάλη πραγματοποίησε και πρόωρες εκλογές για την ανάδειξη των μελών του κοινοβουλίου, καθώς ο νέος πρόεδρος δήλωσε πως η προηγούμενη σύνθεση του κοινοβουλίου δεν του επέτρεπε να προχωρήσει στις μεταρρυθμίσεις για τις οποίες εξελέγη.

Το κόμμα του, PASTEF («Αφρικανοί Πατριώτες της Σενεγάλης για Δουλειά, Ηθική και Αδελφότητα»), ήρθε πρώτο στις εκλογές της 17ης Νοεμβρίου, συγκεντρώνοντας μάλιστα το 55% των ψήφων, ενώ το κόμμα του πρώην προέδρου, Μάκι Σαλ, συγκέντρωσε το 14,7%

Ωστόσο, υποστήριξε ότι η πράξη δεν αποτελούσε ρήξη με τη Γαλλία, όπως αυτές που παρατηρήθηκαν αλλού στη δυτική Αφρική τα τελευταία χρόνια.

«Σήμερα, η Κίνα είναι ο μεγαλύτερος εμπορικός μας εταίρος όσον αφορά τις επενδύσεις και το εμπόριο. Έχει η Κίνα στρατιωτική παρουσία στη Σενεγάλη; Όχι. Αυτό σημαίνει ότι οι σχέσεις μας διακόπτονται; Όχι», είπε.

Ο Φαγιέ αποδέχθηκε την πρόσκληση να επισκεφθεί τη Ρωσία που του απηύθυνε ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν, ανέφερε στις 22 Νοεμβρίου η υπηρεσία Τύπου του Κρεμλίνου.

«Επανορθώσεις»

Αρκετές άλλες γαλλόφωνες χώρες στη δυτική και κεντρική Αφρική έχουν εκδιώξει τις γαλλικές δυνάμεις και στρέφονται στη Ρωσία για βοήθεια ασφαλείας. Μεταξύ αυτών οι χώρες της νεότευκτης Ένωσης Κρατών του Σαχέλ, Μπουρκίνα Φάσο, Νίγηρας, Μαλί, στις οποίες την εξουσία τα τελευταία χρόνια έχουν αναλάβει στρατιωτικές χούντες.

Δύο πηγές της γαλλικής κυβέρνησης είπαν στο Γαλλικό Πρακτορείο φέτος ότι η χώρα προσπαθούσε να μειώσει τη στρατιωτική της παρουσία στην Αφρική – από 350 στρατιώτες σε 100 στη Σενεγάλη και Γκαμπόν και από 1.000 σε 300 στο Τσαντ και από 600 σε 100 στην Ακτή Ελεφαντοστού.

«Η Γαλλία παραμένει ένας σημαντικός εταίρος για τη Σενεγάλη για την επένδυση και την παρουσία γαλλικών εταιρειών, ακόμη και Γάλλων πολιτών που βρίσκονται στη Σενεγάλη», είπε ο Φαγιέ.

Ο πρόεδρος της Σενεγάλης είπε ότι έλαβε μια επιστολή από τον Μακρόν, στην οποία παραδέχεται τη γαλλική ευθύνη για μια σφαγή της εποχής του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου στο Τιαρογιέ την 1η Δεκεμβρίου 1944.

Η θηριωδία ήταν εδώ και καιρό μήλον της έριδος μεταξύ Παρισιού και Ντακάρ.

Τον Νοέμβριο του 1944, περίπου 1.600 Αφρικανοί στρατιώτες που είχαν πολεμήσει για τη Γαλλία και είχαν γίνει αιχμάλωτοι πολέμου από τη Γερμανία, στάλθηκαν πίσω στο Ντακάρ, σύμφωνα με τη Γαλλίδα ιστορικό Αρμέλ Μαμπόν.

Αμέσως μετά την άφιξή τους στο στρατόπεδο του Τιαρογιέ, λίγο έξω από το Ντακάρ, διαμαρτυρήθηκαν για τις καθυστερήσεις στους μισθούς, με ορισμένους να αρνούνται να επιστρέψουν στις χώρες τους χωρίς τα χρήματά τους.

Το πρωί της 1ης Δεκεμβρίου, γαλλικές δυνάμεις άνοιξαν πυρ εναντίον των διαμαρτυρούμενων, σκοτώνοντας τουλάχιστον 35, αν και ιστορικοί λένε ότι ο απολογισμός μπορεί να είναι πολύ μεγαλύτερος.

«Έλαβα σήμερα μια επιστολή από τον Πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, στην οποία αναγνωρίζει ότι ήταν μια σφαγή, πολύ ξεκάθαρα, χωρίς ασάφεια στην ορολογία», είπε ο Φαγιέ.

Επαίνεσε το «σπουδαίο βήμα» που έκανε ο Γάλλος ηγέτης, για τον οποίο ο Φαγιέ είπε πως ζήτησε συγγνώμη που δεν θα κατάφερνε να παραστεί στο μνημόσυνο της 80ής επετείου της σφαγής.

Ο Φαγιέ είπε ότι σκέφτεται να ζητήσει από τη Γαλλία επανορθώσεις.

«Το να αναγνωρίσουμε ότι έχει διαπραχθεί μια σφαγή πρέπει προφανώς να έχει ως αποτέλεσμα την επανόρθωση… πιστεύουμε ότι φυσικά αυτό πρέπει να ακολουθήσει».

Related Articles

Back to top button