Κόσμος

Ο Τζο Μπάιντεν δίνει στην Ουκρανία 8 δισ. δολάρια και πυρομαχικά για να ενισχύσει την άμυνα της

Ο Τζο Μπάιντεν δίνει στην Ουκρανία 8 δισ. δολάρια και πυρομαχικά για να ενισχύσει την άμυνα της

Την ενίσχυση της στρατιωτικής βοήθειας προς την Ουκρανία, ώστε να μπορέσει να αντιμετωπίσει τις τεράστιες δυνάμεις της Ρωσίας, ανακοίνωσε σήμερα (26.09.2024) ο Τζο Μπάιντεν.

Η νέα στρατιωτική βοήθεια των ΗΠΑ προς την Ουκρανία, θα φτάσει τα 8 δισ. δολάρια. Πέρα από αυτά, ο Τζο Μπάιντεν ανακοίνωσε πως θα δώσει επίσης πυρομαχικά μακρού βεληνεκούς.

«Σήμερα ανακοινώνω αύξηση της βοήθειας για την ασφάλεια της Ουκρανίας και μια σειρά επιπρόσθετων ενεργειών για να βοηθήσουμε την Ουκρανία να κερδίσει αυτόν τον πόλεμο», ανέφερε σε μια ανακοίνωση ο Μπάιντεν.

Από τα 8 δισ. δολάρια που υποσχέθηκε ο Αμερικανός πρόεδρος, τα 5,5 δισ. θα αποδεσμευτούν πριν από την λήξη του αμερικανικού δημοσιονομικού έτους, δηλαδή τη Δευτέρα 30 Σεπτεμβρίου.

Τα υπόλοιπα 2,4 δισ. δολάρια, θα δοθούν μέσω της «Πρωτοβουλίας Βοήθειας για την Ασφάλεια της Ουκρανίας» και δεν θα αποδεσμευτούν αμέσως, καθώς τα πυρομαχικά θα πρέπει να αγοραστούν και όχι να αφαιρεθούν από τα αμερικανικά αποθέματα.

Ο Τζο Μπάιντεν ανακοίνωσε επίσης πως η Ουάσινγκτον θα παραδώσει στην Ουκρανία πυρομαχικά μακρού βεληνεκούς JSOW (Joint Standoff Weapon) για να «ενισχύσει την ικανότητα βολής μακρού βεληνεκούς της Ουκρανίας».

Η συγκεκριμένη δήλωση δεν ήταν αυτή που ήλπιζε το Κίεβο, μιας και ήθελε εξουσιοδότηση για να εκτοξεύει προς τη Ρωσία αμερικανικής κατασκευής πυραύλους μακρού βεληνεκούς.

Η Ρωσία έχει προειδοποιήσει ήδη για τις ενέργειες που θα κάνει στην περίπτωση που πραγματοποιηθεί αυτό το μέτρο, αφήνοντας υπόνοιες πως ο πόλεμος στην Ουκρανία θα «βγει» εκτός των συνόρων των δύο χωρών.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ πέρα από τα νέα μέτρα βοήθειας, δήλωσε πως τον Οκτώβριο θα διοργανώσει μία σύνοδο υψηλού επιπέδου των συμμάχων της Ουκρανίας στη Γερμανία ώστε να αναλυθούν οι προσπάθειες των 50 χωρών που υποστηρίζουν την άμυνα της εμπόλεμης χώρας.

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι με τη σειρά του ευχαρίστησε τις ΗΠΑ και ξεκαθάρισε πως η βοήθεια θα χρησιμοποιηθεί με τον «πιο αποδοτικό και διαφανή τρόπο προκειμένου να επιτύχουμε τον κοινό πρωταρχικό στόχο μας: τη νίκη της Ουκρανίας, μια δίκαιη και διαρκή ειρήνη».

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας αυτή τη στιγμή βρίσκεται στις Ηνωμένες Πολιτείες και μέσα στην ημέρα θα συναντηθεί με τον Τζο Μπάιντεν και την αντιπρόεδρο και υποψήφια πρόεδρο των ΗΠΑ στις εκλογές του Νοεμβρίου, Κάμαλα Χάρις.

Η ενίσχυση του στρατού της Ουκρανίας έρχεται τη στιγμή όπου η Ρωσία συνεχίζει να σφυροκοπά διάφορες περιοχές της χώρας και απειλεί τη Δύση πως θα χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα.

Με τη σειρά της η Ουκρανία συνεχίζει τους βομβαρδισμούς δείχνοντας πως δεν είναι «ευάλωτη» μέσα σε αυτόν τον πόλεμο.

To άρθρο Ο Τζο Μπάιντεν δίνει στην Ουκρανία 8 δισ. δολάρια και πυρομαχικά για να ενισχύσει την άμυνα της δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Related Articles

Back to top button