Κόσμος

Μετά την Κούβα και το Μεξικό ο τυφώνας Helene χτυπάει τη Φλόριντα

Ο τυφώνας Helene έφτασε στην ξηρά κατά μήκος της ακτής της Φλόριντα το βράδυ της Πέμπτης ως ισχυρή και δυνητικά καταστροφική καταιγίδα κατηγορίας 4, προκαλώντας χάος σε μια ευρεία περιοχή της ακτής και απειλώντας την περιοχή με ισχυρούς ανέμους και καταιγιστικές βροχοπτώσεις.

Η Helene βρισκόταν περίπου 70 χιλιόμετρα ανατολικά-νοτιοανατολικά του Ταλαχάσι της Φλόριντα, με μέγιστους σταθερούς ανέμους 225 χλμ/ώρα, ανακοίνωσε αργά την Πέμπτη το Εθνικό Κέντρο Τυφώνων με έδρα το Μαϊάμι.

Η τεράστια καταιγίδα σχηματίστηκε γρήγορα αυτή την εβδομάδα και ενισχύθηκε καθώς περνούσε τα ζεστά νερά του Κόλπου του Μεξικού.

Τα κύματα που σηκώνει η Helene στις ακτές μπορούν να ξεπεράσουν τα 6 μέτρα σε ορισμένα σημεία και κάτοικοι των παράκτιων περιοχών καλούνται να είναι σε ετοιμότητα να εκκενώσουν, αν χρειαστεί.

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης έχουν κηρυχθεί περιοχές στη Φλόριντα, τη Τζόρτζια, τη Βόρεια και Νότια Καρολίνα, τη Βιρτζίνια και την Αλαμπάμα.

Ο κυβερνήτης της Φλόριντα, Ρον Ντε Σάντις, προέτρεψε κατοίκους της βόρειας Φλόριντα να φύγουν πριν τελειώσει ο χρόνος, προειδοποιώντας για πλημμύρες, κλείσιμο δρόμων και διακοπές ρεύματος. Αν και η καταιγίδα αναμένεται να εξασθενήσει μόλις φτάσει στην ξηρά, κινείται γρήγορα και θα μπορούσε να συνεχίσει να εξαπλώνεται.

Ο τυφώνας αναμένεται να ταξιδέψει στη νοτιοανατολική ακτή μόλις φτάσει στην ξηρά, μετακινούμενος από τη Φλόριντα προς τη Βόρεια Καρολίνα. Τουλάχιστον 50 εκατομμύρια άνθρωποι ζουν στις περιοχές στις οποίες έχει σημάνει συναγερμός για τυφώνα και τροπικές καταιγίδες.

Η Helene διέλυσε το δίκτυο ηλεκτροδότησης στη δυτική Κούβα καθώς περνούσε από το νησί, επηρεάζοντας περίπου 160.000 νοικοκυριά στην επαρχία της Αρτεμίσα και άλλους 70.000 στη γειτονική επαρχία του Πινάρ ντελ Ρίο. Ο τυφώνας ανάγκασε επίσης περίπου 800 ανθρώπους στην περιοχή να εκκενώσουν τις επιρρεπείς σε πλημμύρες ζώνες, σύμφωνα με την τοπική εφημερίδα Guerrillero.

Η καταιγίδα κατέκλυσε τμήματα της χερσονήσου Γιουκατάν του Μεξικού την Τετάρτη, πλημμυρίζοντας δρόμους και ανατρέποντας δέντρα καθώς περνούσε από τις ακτές και κατέστρεψε την πόλη-θέρετρο του Κανκούν.

Related Articles

Back to top button