Κόσμος

Αλ Μπουρχάν: Ο στρατός του Σουδάν δε θα διαπραγματευτεί πριν αποσυρθούν οι RSF

Ο ντε φάκτο ηγέτης του Σουδάν δήλωσε την Πέμπτη ότι θέλει να τερματίσει τον πόλεμο στη χώρα του, αλλά είπε ότι δεν θα διαπραγματευτεί με τον αντίπαλό του στρατηγό αν δεν αποσύρει τους μαχητές του.

«Είμαστε πρόθυμοι να σταματήσουμε τον πόλεμο και να αποκαταστήσουμε την ειρήνη και την ασφάλεια, χωρίς προϋποθέσεις», είπε ο αρχηγός του στρατού, στρατηγός Αμπντέλ Φατάχ Αλ Μπουρχάν σε δημοσιογράφους στη Νέα Υόρκη, όπου συμμετείχε στις συνεδριάσεις της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

Ωστόσο, έθεσε αρκετές προϋποθέσεις για να ξεκινήσουν οι συνομιλίες.

«Δεν θα καθίσουμε ποτέ [στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων] με τον Χεμέντι αν δεν αποχωρήσουν οι δυνάμεις του και αν δεν εφαρμόσουν αυτό που συμφωνήσαμε», είπε αναφερόμενος στον αντίπαλό του, τον επικεφαλής των Δυνάμεων Ταχείας Υποστήριξης (RSF), Μοχάμεντ Χαμντάν Νταγκαλό, γνωστό και ως «Χεμέντι».

Άλλοτε σύμμαχοι στη μεταβατική κυβέρνηση του Σουδάν μετά το πραξικόπημα του 2021, οι δύο στρατηγοί έχουν μετατραπεί σε ορκισμένους αντιπάλους. Στις 15 Απριλίου 2023, ξέσπασαν μάχες μεταξύ των δυνάμεών τους στην πρωτεύουσα Χαρτούμ. Στη συνέχεια η σύγκρουση εξαπλώθηκε σε όλο το Σουδάν, με αποτέλεσμα εκτεταμένες βιαιοπραγίες και δολοφονίες.

Ο Μπουρχάν ρωτήθηκε για τις νέες μάχες που ξέσπασαν μεταξύ των δυνάμεών του και των RSF στο Χαρτούμ την Πέμπτη, αλλά δεν έδωσε νέες λεπτομέρειες.

Νωρίτερα την Πέμπτη, ο Μπουρχάν μίλησε στην ετήσια συζήτηση της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ. Διέθεσε το μεγαλύτερο μέρος της ομιλίας του για να μιλήσει για τον πόλεμο στη χώρα του. Ο Νταγκαλό ανήρτησε μια δική του «ομιλία στη Γενική Συνέλευση», στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης X.

Δέκα εκατομμύρια άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί και 26 ​​εκατομμύρια άνθρωποι, ο μισός πληθυσμός του Σουδάν, αντιμετωπίζουν επισιτιστική ανασφάλεια. Ο λιμός επιβεβαιώθηκε τον Αύγουστο στην περιοχή Νταρφούρ του Σουδάν, όπου σημειώθηκαν σφοδρές μάχες. Τουλάχιστον 14 άλλες περιοχές του Σουδάν θεωρούνται ότι κινδυνεύουν από λιμό τους επόμενους μήνες.

«Η έλλειψη τροφίμων υπάρχει, αλλά δεν έχει φτάσει ακόμα στο επίπεδο της πείνας», είπε ο Μπουρχάν στους δημοσιογράφους.

Σχετικά με τις προσπάθειες των Ηνωμένων Πολιτειών και της Σαουδικής Αραβίας να φέρουν τα μέρη στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων στην Ελβετία τον Αύγουστο, ο αρχηγός του στρατού είπε ότι αυτό δεν συνέβη επειδή «εξωτερικά μέρη παρενέβησαν» στη διαδικασία.

Ο σουδανικός στρατός κατηγορεί τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ότι βοηθούν και εξοπλίζουν τις RSF. Τα ΗΑΕ προσκλήθηκαν σε συνάντηση στην Ελβετία τον Αύγουστο και ο Μπουρχάν δεν παρευρέθηκε.

Είπε επίσης ότι η πρόσκληση του εστάλη ατυχώς αναφερόμενη σε εκείνον με την προσωπική του ιδιότητα και όχι με την ιδιότητα αρχηγού κράτους. Πρόσθεσε ότι οποιαδήποτε ειρηνευτική διαδικασία θα πρέπει να είναι καθαρά υπό την ηγεσία του Σουδάν.

Ερωτηθείς για ένα τηλεφώνημα που είχε τον Ιούλιο με τον ηγέτη των ΗΑΕ, σεΐχη Μοχάμεντ μπιν Ζαγέντ Αλ Ναχαγιάν, ο Μπουρχάν είπε ότι επισήμανε στα Εμιράτα ότι οι RSF έχουν λάβει είτε άμεση είτε έμμεση βοήθεια από τα ΗΑΕ με τη μορφή όπλων και εκπαίδευσης.

Είπε ότι ο MBZ, όπως είναι γνωστός ο ηγέτης των ΗΑΕ, «υποσχέθηκε να επανεξετάσει την κατάσταση».

Μια έκθεση από μια ομάδα εμπειρογνωμόνων του ΟΗΕ νωρίτερα αυτό το έτος ανέφερε ότι υπήρχε αλήθεια στις αναφορές των μέσων ενημέρωσης ότι φορτηγά αεροσκάφη από την πρωτεύουσα των ΗΑΕ είχαν προσγειωθεί στο ανατολικό Τσαντ με όπλα, πυρομαχικά και ιατρικό εξοπλισμό που προορίζονταν για τις RSF.

Δημόσια, τα ΗΑΕ αρνούνται ότι εξοπλίζουν τις RSF και λένε ότι έχουν στείλει μόνο ανθρωπιστική βοήθεια στο Σουδάν.

Διαβάστε ακόμα:

Related Articles

Back to top button