Κόσμος

Συνάντηση Λούλα-Σι: Σε ύψη ρεκόρ το εμπορικό ισοζύγιο των δύο χωρών

Τον Κινέζο πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ που βρέθηκε στη Βραζιλία για τη σύνοδο κορυφής της G20, υποδέχθηκε χθες στο Palacio da Alvorada, την επίσημη προεδρική κατοικία στη Μπραζίλια, ο Λουίζ Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης των δύο ηγετών, που διατηρούν στενές σχέσεις εδώ και πάνω από μία δεκαετία επανεξετάστηκε η διμερής ατζέντα σε διάφορες διαστάσεις, με ιδιαίτερη έμφαση στο εμπόριο, το οποίο λειτουργεί ως η κινητήρια δύναμη πίσω από τη συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών.

Σι και Λούλα συζήτησαν επίσης τις θέσεις τους στην παγκόσμια σκηνή εν όψει της επερχόμενης κυβέρνησης του εκλεγμένου προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος θα αναλάβει καθήκοντα στις 20 Ιανουαρίου και αναμένεται να θέσει φραγμούς στην Κίνα που αποτελεί σημαντικό εμπορικό εταίρο και επενδυτή για μια σειρά χώρες στη Λατινική Αμερική.

Μετά από τη συνάντηση εργασίας, οι ηγέτες επέβλεψαν την υπογραφή περίπου 30 συμφωνιών για το εμπόριο, την τεχνολογία και την προστασία του περιβάλλοντος, εξέδωσαν κοινή δήλωση στον Τύπο και παρευρέθηκαν σε γεύμα που παρέθεσε ο Λούλα για την κινεζική αντιπροσωπεία.

«Πρόκειται για μία ακόμα ιστορική στιγμή στην ανάπτυξη των σχέσεων Κίνας-Βραζιλίας», τόνισε ο Σι, προσθέτοντας ότι η Κίνα είναι έτοιμη να κάνει τις χώρες «χρυσούς εταίρους». Από την πλευρά του, ο Λούλα δήλωσε βέβαιος ότι η συνεργασία των δύο πλευρών «θα ξεπεράσει κάθε προσδοκία και θα ανοίξει το δρόμο για μια νέα φάση διμερών σχέσεων».

Από το 2009, η Κίνα είναι ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της Βραζιλίας. Το εμπόριο μεταξύ των δύο χωρών αυξάνεται σταθερά, φτάνοντας το ρεκόρ των 158 δισεκατομμυρίων δολαρίων το 2023, με πλεόνασμα 51 δισεκατομμυρίων δολαρίων υπέρ της Βραζιλίας. Από τον Ιανουάριο έως τον Οκτώβριο, το διμερές εμπόριο διατήρησε την ανοδική του τροχιά, συνολικού ύψους 136 δισεκατομμυρίων δολαρίων ΗΠΑ.

Πέρα από το εμπόριο, η διμερής συνεργασία καλύπτει σχεδόν όλους τους τομείς στο πλαίσιο μιας συνολικής συμφωνίας στρατηγικής εταιρικής σχέσης που ισχύει από το 2012. Οι τρέχουσες διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο κυβερνήσεων στοχεύουν να συμπεριλάβουν το δορυφορικό διαδίκτυο σε αυτή τη συνεργασία.

Όσο αφορά στις γεωπολιτικές εξελίξεις, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου μετά τη συνάντηση, ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ ζήτησε τη στράτευση περισσότερων δυνάμεων σε ένα ειρηνευτικό σχέδιο για την Ουκρανία.

«Η Κίνα και η Βραζιλία ανέπτυξαν από κοινού ένα σχέδιο έξι σημείων για μια πολιτική διευθέτηση της ουκρανικής κρίσης και μαζί με χώρες του Παγκόσμιου Νότου, δημιούργησαν την ομάδα Φίλων Ειρήνης», δήλωσε ο Σι Τζινπίνγκ, όπως αναφέρεται στον ιστότοπο του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών. «Πρέπει να συγκεντρώσουμε περισσότερες φωνές ειρήνης και να ανοίξουμε το δρόμο για μια πολιτική λύση στην ουκρανική κρίση», πρόσθεσε.

Διαβάστε επίσης:

Related Articles

Back to top button