Κόσμος

Έκθεση: Η ζωή των μουσουλμάνων στην Ευρώπη γίνεται όλο και πιο δύσκολη

Ο Οργανισμός Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ε.Ε. (FRA) αναφέρει ότι σχεδόν οι μισοί μουσουλμάνοι στα κράτη μέλη της Ε.Ε. βιώνουν διακρίσεις και ρητορική μίσους στην καθημερινή τους ζωή.

Μια έρευνα με τίτλο «Το να είσαι μουσουλμάνος στην Ευρώπη: Εμπειρίες των μουσουλμάνων», που διεξήγαγε ο FRA με τη συμμετοχή 9.600 μουσουλμάνων από 13 κράτη μέλη της ΕΕ, δείχνει σημαντική αύξηση του ρατσισμού και των διακρίσεων κατά των μουσουλμάνων μεταξύ 2016 και 2022.

Η μελέτη αποκαλύπτει ότι ο λόγος και οι πράξεις διακρίσεων επηρεάζουν όλες τις πτυχές της καθημερινής ζωής των Ευρωπαίων μουσουλμάνων, αναδεικνύοντας τις προκλήσεις στην απασχόληση, την εκπαίδευση, τη στέγαση και τις επιχειρήσεις.

Η μελέτη διεξήχθη μεταξύ Σεπτεμβρίου 2021 και Οκτωβρίου 2022 και αφορούσε μουσουλμάνους που ζουν σε διάφορα κράτη μέλη της ΕΕ, όπως η Αυστρία, το Βέλγιο, η Δανία, η Φινλανδία, η Γαλλία, η Γερμανία, η Ελλάδα, η Ιρλανδία, η Ιταλία, το Λουξεμβούργο, οι Κάτω Χώρες, η Ισπανία και η Σουηδία. Σημειώνεται ότι οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή μετά τις 7 Οκτωβρίου 2023 δεν συμπεριλήφθηκαν στην ανάλυση.

Το ποσοστό των μουσουλμάνων που ανέφεραν εμπειρίες ρατσισμού στην Ευρώπη αυξήθηκε από 39% πριν από το 2016 σε 47% μεταξύ 2016 και Οκτωβρίου 2022.

Οι διακρίσεις είναι υψηλότερες στην Αυστρία, τη Γερμανία και τη Φινλανδία

Η Αυστρία (71%), η Γερμανία (68%) και η Φινλανδία (63%) προσδιορίστηκαν ως οι χώρες όπου οι μουσουλμάνοι αντιμετωπίζουν τις περισσότερες διακρίσεις, ενώ η Σουηδία (22%), η Ισπανία (30%) και η Ιταλία (34%) ανέφεραν τα χαμηλότερα επίπεδα καταγγελιών.

Η αύξηση του ρατσισμού και των διακρίσεων στην Αυστρία και τη Γερμανία αποδίδεται στην ανάπτυξη της ακροδεξιάς πολιτικής σε αυτά τα έθνη.

Η μελέτη σημειώνει ότι οι μουσουλμάνοι βιώνουν ένα «ανησυχητικά διαδεδομένο κύμα ρατσισμού» που σχετίζεται με την ενδυμασία, την εθνοτική ταυτότητα ή τις πεποιθήσεις τους, παρά τις ποικίλες στατιστικές διαφορές στην επαγγελματική και κοινωνική τους ζωή σε όλη την Ευρώπη.

Περισσότεροι από τους μισούς μουσουλμάνους που έχουν γεννηθεί στην Ευρώπη αναφέρουν ότι βιώνουν διακρίσεις με βάση τη φυλή κατά την αναζήτηση εργασίας, γεγονός που δείχνει ότι δεν αντιμετωπίζονται ισότιμα σε σύγκριση με άτομα με παρόμοιες γλωσσικές ικανότητες και δεξιότητες.

Η έκθεση υπογραμμίζει ότι οι γυναίκες που φορούν θρησκευτικά σύμβολα, όπως μαντίλες, αντιμετωπίζουν μεγαλύτερες διακρίσεις, ιδίως στην απασχόληση, με το 45% να αναφέρει διακρίσεις σε επιχειρηματικά περιβάλλοντα -μια αύξηση από το 31% το 2016.

Οι μουσουλμάνοι Ευρωπαίοι αντιμετωπίζουν επίσης προκλήσεις όταν επιδιώκουν να αγοράσουν ή να νοικιάσουν κατοικία, με περίπου 35% των συμμετεχόντων να δηλώνουν ότι αντιμετωπίζουν δυσκολίες λόγω διακρίσεων, σε σύγκριση με το 22% το 2016.

Η μελέτη υπογραμμίζει ότι πολύ λίγοι συμμετέχοντες πιστεύουν ότι η καταγγελία των διακρίσεων στις αρχές θα αποφέρει θετικά αποτελέσματα.

Γινόμαστε μάρτυρες μιας ανησυχητικής αύξησης του ρατσισμού και των διακρίσεων κατά των μουσουλμάνων στην Ευρώπη

Η διευθύντρια του FRA, Sirpa Rautio, χαρακτήρισε τα ευρήματα ανησυχητικά, δηλώνοντας: «Γινόμαστε μάρτυρες μιας ανησυχητικής αύξησης του ρατσισμού και των διακρίσεων κατά των μουσουλμάνων στην Ευρώπη. Αυτό τροφοδοτείται από τις συγκρούσεις στη Μέση Ανατολή και επιδεινώνεται από την απάνθρωπη αντιμουσουλμανική ρητορική σε όλη την ήπειρο. Αντί να σπέρνουμε τον διχασμό στις κοινωνίες μας, πρέπει να διασφαλίσουμε ότι όλοι στην Ε.Ε. αισθάνονται ασφαλείς, συμπεριλαμβάνονται και γίνονται σεβαστοί, ανεξάρτητα από το χρώμα του δέρματός τους, την καταγωγή τους ή τη θρησκεία τους».

Η εκπρόσωπος του FRA Nicole Roman σημείωσε περαιτέρω τις αυξανόμενες δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι μουσουλμάνοι που ζουν στην Ε.Ε.

Related Articles

Back to top button