Έλληνες πιλότοι στην άσκηση του ΝΑΤΟ για τη χρήση πυρηνικών;
Ερωτήματα έχει εγείρει η αναφερόμενη συμμετοχή της Ελλάδας με τρία F-16 Viper σε αεροπορική άσκηση του ΝΑΤΟ, η οποία αφορά τη φόρτωση, μεταφορά και ρίψη πυρηνικών κεφαλών.
Αν και, φυσικά, στα 60 αεροσκάφη από 13 χώρες που θα συμμετάσχουν στην άσκηση «Steadfast Noon [Ακλόνητη Αιχμή]» δε θα φορτωθούν πραγματικές πυρηνικές κεφαλές, η διεξαγόμενη στους ουρανούς της Ευρώπης άσκηση δεν παύει να αποτελεί κάτι που γίνεται ευρέως αντιληπτό ως μήνυμα προς τη Ρωσία, στην αποστολή του οποίου συμμετέχει ενεργητικά και η Ελλάδα.
Τα ελληνικά μαχητικά αναφέρεται πως θα συμμετέχουν στην άσκηση με δύο ρόλους. Αφενός, συνοδεύοντας τα μαχητικά που σε συνθήκες πολέμου θα είναι φορτωμένα με πυρηνικά και προστατεύοντάς τα για να μην καταρριφθούν και αφετέρου, υποδυόμενα τα εχθρικά αεροσκάφη για την διεξαγωγή αερομαχιών.
Μετά από σχετικό σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας «ΤΑ ΝΕΑ», το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ ανέφερε:
«Η είδηση ότι η χώρα μας συμμετέχει με πολεμικά αεροσκάφη F-16 Viper σε ΝΑΤΟϊκή άσκηση με σενάριο την υποστήριξη πυρηνικών επιχειρήσεων αποτελεί πολύ σοβαρή εξέλιξη. Το γεγονός αυτό συνιστά ποιοτική αναβάθμιση της εμπλοκής της χώρας μας στους επικίνδυνους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, αναδεικνύοντας ότι δεν υπάρχει πλέον κανένα όριο και κανένας φραγμός στη στρατηγική της υλοποίησης των ΝΑΤΟϊκών σχεδίων που οδηγούν στην κλιμάκωση των συγκρούσεων και των πολέμων.
Η χώρα μας μ’ ευθύνη της κυβέρνησης και των υπόλοιπων ΝΑΤΟϊκών “συνοδοιπόρων” μετατρέπεται σε παράγοντα του πολέμου και στόχο αντιποίνων, ενώ ο λαός βρίσκεται αντιμέτωπος με πολύ μεγάλους κινδύνους.
Η κυβέρνηση οφείλει να απαντήσει αν ισχύει το συγκεκριμένο δημοσίευμα και σε αυτήν την περίπτωση να αποσύρει κάθε συμμετοχή ενόπλων δυνάμεων της χώρας, προσωπικού και μέσων, σε ΝΑΤΟϊκές ασκήσεις προετοιμασίας πυρηνικού πολέμου».
Η άσκηση «Steadfast Noon» θα διαρκέσει δύο εβδομάδες και οι πτήσεις πρόκειται να διεξαχθούν πάνω από τον εναέριο χώρο του Βελγίου, της Ολλανδίας, της Μεγάλης Βρετανίας, της Δανίας και της Βορείου Θαλάσσης.
Η άσκηση αφορά την προετοιμασία για τη χρήση αμερικανικών πυρηνικών όπλων, τα οποία οι ΗΠΑ έχουν αποθηκεύσει στην Ευρώπη στο πλαίσιο συμφωνιών του ΝΑΤΟ.
Η άσκηση θα γίνει με τη συμμετοχή δύο χιλιάδων στρατιωτικού προσωπικού από οκτώ αεροπορικές βάσεις και περισσότερα από 60 αεροσκάφη, συμπεριλαμβανομένων μαχητικών αεροσκαφών, βομβαρδιστικών, μαχητικών συνοδών, ιπτάμενων τάνκερ και αεροσκαφών ηλεκτρονικού πολέμου, σύμφωνα με το ΝΑΤΟ.
«Σε έναν αβέβαιο κόσμο, είναι ζωτικής σημασίας να δοκιμάσουμε την άμυνά μας και να ενισχύσουμε την άμυνά μας, ώστε οι αντίπαλοί μας να γνωρίζουν ότι το ΝΑΤΟ είναι έτοιμο και είναι σε θέση να ανταποκριθεί σε οποιαδήποτε απειλή», είπε την περασμένη εβδομάδα ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Μαρκ Ρούτε, ο οποίος ανέλαβε τα νέα καθήκοντά του την 1η Οκτωβρίου.
«Η πυρηνική αποτροπή είναι το θεμέλιο της ασφάλειας της Συμμαχίας», δήλωσε ο Ρούτε κατά την έναρξη της άσκησης.
Το καλοκαίρι, η Ρωσία και η Λευκορωσία πραγματοποίησαν μια δική τους κοινή πυρηνική άσκηση. Αξιωματούχοι στη Μόσχα έχουν παρουσιάσει τους ελιγμούς ως απάντηση στην ολοένα και πιο εχθρική δυτική ρητορική. Η απόφαση να τοποθετηθούν ορισμένα από τα πυρηνικά όπλα της Ρωσίας στο έδαφος της Λευκορωσίας ανακοινώθηκε για πρώτη φορά πέρυσι και αντικατοπτρίζει άμεσα το πρότυπο των κοινών αποτρεπτικών μηχανισμών του ΝΑΤΟ.
Οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους έχουν κατηγορήσει τη Μόσχα ότι καταφεύγει σε «πυρηνικό εκβιασμό» κάνοντας δηλώσεις για το οπλοστάσιό της.
Τον περασμένο μήνα, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν ανακοίνωσε την πρόθεση να κάνει βασικές αλλαγές στο πυρηνικό δόγμα της Μόσχας. Οι προτεινόμενες τροποποιήσεις θα επιτρέψουν στη ρωσική ηγεσία να αντιμετωπίζει μια επίθεση από ένα μη πυρηνικό έθνος που υποστηρίζεται από ένα πυρηνικό ως κοινή απειλή όταν αποφασίζει εάν θα αντεπιτεθεί με πυρηνικά όπλα.
Διαβάστε ακόμα: