Πολιτική

Έρχεται πακέτο τριπλών αυξήσεων στις κύριες συντάξεις 

Έρχεται πακέτο τριπλών αυξήσεων στις κύριες συντάξεις 

Πακέτο τριπλών αυξήσεων στις συντάξεις του ΕΦΚΑ δρομολογεί η κυβέρνηση για τέλη Δεκεμβρίου 2024 – αρχές Ιανουαρίου 2025.

Η πρώτη, μόνιμη αύξηση θα αφορά σε όλες -ανεξαιρέτως- τις καταβαλλόμενες κύριες συντάξεις του ΕΦΚΑ, οι οποίες θα αυξηθούν από την 1η Ιανουαρίου 2025 κατά 2,2% – 2,5% και μάλιστα όσες (άνω των 1.400 ευρώ αλλάξουν κλίμακα στο χάρτη των εισφορών αλληλεγγύης δεν θα δουν μείωση).

Η δεύτερη -έκτακτη- αύξηση θα αφορά όλες τις καταβαλλόμενες κύριες συντάξεις οι οποίες έχουν προσωπική διαφορά και το ύψος τους δεν ξεπερνά τα 1.600 ευρώ, καθώς θα λάβουν έκτακτο επίδομα 100 έως 200 ευρώ κλιμακωτά.

Η τρίτη αύξηση είναι μελλοντική και αφορά το ανταποδοτικό σκέλος των συντάξεων τις οποίες θα αιτηθούν ασφαλισμένοι από την 1η Ιανουαρίου 2025 και έπειτα, καθώς θα υπολογιστούν με βάση ένα νέο δείκτη μισθών.

Πιο συγκεκριμένα, από την 1η Ιανουαρίου 2025 θα ισχύσουν αυξήσεις από 2,2% έως 2,5% (το τελικό ποσοστό θα κλειδώσει το αμέσως επόμενο διάστημα). Οι αυξήσεις αυτές θα φανούν στις συντάξεις Ιανουαρίου 2025, οι οποίες όπως κάθε χρόνο θα καταβληθούν κατά τη διάρκεια των διακοπών των Χριστουγέννων.

Το Υπουργείο Εργασίας έχει εξαγγείλει πως καμία κύρια σύνταξη δεν θα μειωθεί μετά τη μετάβαση της σε νέα, υψηλότερη κλίμακα εισφοράς αλληλεγγύης (λόγω της αύξησης του 2,2% – 2,5%).

Όσον αφορά το επίδομα προσωπικής διαφοράς, θα το λάβουν συνταξιούχοι – με προσωπική διαφορά – αλλά με κύρια σύνταξη που δεν ξεπερνά τα 1.600 ευρώ και συγκεκριμένα:

  • Συνταξιούχοι, με κύρια σύνταξη ή άθροισμα ως 700 ευρώ παίρνουν τα 200 ευρώ.
  • Συνταξιούχοι, με κύρια σύνταξη ή άθροισμα, από τα 700,01 ως 1.100 ευρώ παίρνουν 150 ευρώ.
  • Συνταξιούχοι, με κύρια σύνταξη ή άθροισμα από 1.100,01 ως 1.600 ευρώ παίρνουν τα 100 ευρώ του επιδόματος.

Υψηλόβαθμες πηγές του newsit.gr από το ΥΠΟΙΚ και το Υπ. Εργασίας διαψεύδουν το σενάριο καταβολής έκτακτου επιδόματος στους χαμηλοσυνταξιούχους (των 700 ευρώ), οι οποίοι δεν έχουν προσωπική διαφορά.

Παράλληλα, το Υπουργείο Εργασίας ετοιμάζει νέο δείκτη μισθών με βάση τον οποίο θα υπολογίζονται οι νέες ανταποδοτικές κύριες συντάξεις (αντί του δείκτη τιμών) από την 1η Ιανουαρίου 2025. Ο δείκτης αυτός θα λαμβάνει υπόψην και την παραγωγικότητα της εργασίας, σύμφωνα με πρόσφατες δηλώσεις του Υφυπουργού Κοινωνικής Ασφάλισης, Πάνου Τσακλόγλου.

To άρθρο Έρχεται πακέτο τριπλών αυξήσεων στις κύριες συντάξεις  δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Related Articles

Back to top button