Έτοιμο το γιγαντιαίο φράγμα της Αιθιοπίας στον Νείλο

Την ολοκλήρωση της κατασκευής του «Μεγάλου Φράγματος της Αιθιοπικής Αναγέννησης» (GERD), ανακοίνωσε σήμερα, Πέμπτη, ο πρωθυπουργός της Αιθιοπίας, Άμπιι Αχμέτ, αναζωπυρώνοντας τις ανησυχίες της Αιγύπτου και του Σουδάν που βασίζονται στον ποταμό Νείλο για την τροφοδοσία τους με νερό.
Το φράγμα, το οποίο ξεκίνησε να κατασκευάζεται το 2011 με προϋπολογισμό 4 δισεκατομμυρίων δολαρίων, θεωρείται το μεγαλύτερο υδροηλεκτρικό έργο της Αφρικής, με πλάτος 1,8 χιλιόμετρα και ύψος 145 μέτρα και αναμένεται να εγκαινιαστεί επίσημα τον Σεπτέμβριο, θεωρείται από την Αντίς Αμπέμπα, ζωτικής σημασίας για το πρόγραμμα ηλεκτροδότησης της χώρας.

Ωστόσο έχει αποτελέσει πηγή εντάσεων με άλλες χώρες της περιοχής, οι οποίες φοβούνται ότι θα επηρεάσει την παροχή νερού τους, ανησυχίες που προσπάθησε να καθησυχάσει ο πρωθυπουργός της Αιθιοπίας μιλώντας το κοινοβούλιο. «Προς τους γείτονές μας –την Αίγυπτο και το Σουδάν– το μήνυμά μας είναι σαφές: το Φράγμα της Αναγέννησης δεν αποτελεί απειλή, αλλά μια κοινή ευκαιρία», ανέφερε χαρακτηριστικά, τονίζοντας ότι «η ενέργεια και η ανάπτυξη που θα δημιουργήσει θα αναβαθμίσουν όχι μόνο την Αιθιοπία.»
Η Αιθιοπία ξεκίνησε για πρώτη φορά την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας στο έργο, το οποίο βρίσκεται στα βορειοδυτικά της χώρας, περίπου 30 χλμ. από τα σύνορα με το Σουδάν, τον Φεβρουάριο του 2022.
Σε πλήρη χωρητικότητα, το τεράστιο φράγμα μπορεί να χωρέσει έως και 74 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα νερού και θα έχει τη δυνατότητα να παράγει περισσότερα από 5.000 μεγαβάτ ενέργειας — περισσότερο από το διπλάσιο της τρέχουσας παραγωγής της Αιθιοπίας.
Η χώρα της ανατολικής Αφρικής είναι η δεύτερη πιο πυκνοκατοικημένη στην ήπειρο, με έναν ταχέως αυξανόμενο πληθυσμό που εκτιμάται σήμερα στα 130 εκατομμύρια και έχει αυξανόμενες ανάγκες σε ηλεκτρική ενέργεια, καθώς περίπου το ήμισυ του πληθυσμού ζει χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα, σύμφωνα με εκτιμήσεις που έγιναν νωρίτερα φέτος από την Παγκόσμια Τράπεζα.
Η Αίγυπτος και το Σουδάν έχουν εκφράσει ανησυχίες για τη λειτουργία του GERD χωρίς τριμερή συμφωνία, φοβούμενοι ότι θα μπορούσε να απειλήσει την πρόσβασή τους σε ζωτικά νερά του Νείλου. Οι διαπραγματεύσεις δεν έχουν καταφέρει να οδηγήσουν σε κάποια πρόοδο.
Η Αίγυπτος, η οποία ήδη υποφέρει από σοβαρή λειψυδρία, θεωρεί το φράγμα ως υπαρξιακή απειλή, επειδή βασίζεται στον Νείλο για το 97% των αναγκών της σε νερό, ενώ η θέση του εύθραυστου Σουδάν, το οποίο αυτή τη στιγμή σπαράσσεται από τον εμφύλιο, έχει παρουσιάσει διακυμάνσεις τα τελευταία χρόνια.