Το Ιράν σκληραίνει τη στάση του έναντι του ΔΟΑΕ και του επικεφαλής του μετά τις επιθέσεις ΗΠΑ-Ισραήλ

Το Ιράν έχει λάβει μια κατηγορηματική στάση εναντίον του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ), με τον υπουργό Εξωτερικών της χώρας, Αμπάς Αραγκί, να απορρίπτει κατηγορηματικά το αίτημα του επικεφαλής του οργανισμού, Ραφαέλ Γκρόσι, να επισκεφθεί τις πυρηνικές εγκαταστάσεις που βομβαρδίστηκαν από το Ισραήλ και τις Ηνωμένες Πολιτείες κατά τη διάρκεια μιας 12ήμερης σύγκρουσης νωρίτερα αυτό το μήνα, αναφέρει το Al Jazeera.
«Η επιμονή του Γκρόσι να επισκεφθεί τις βομβαρδισμένες εγκαταστάσεις με το πρόσχημα των διασφαλίσεων είναι άσκοπη και πιθανώς ακόμη και κακόβουλη», δήλωσε ο Αραγκί τη Δευτέρα. «Το Ιράν διατηρεί το δικαίωμα να λάβει οποιαδήποτε μέτρα για την υπεράσπιση των συμφερόντων, του λαού και της κυριαρχίας του».
Παράλληλα, ο Ιρανός πρόεδρος Μασούντ Πεζέσκιαν δήλωσε στον Γάλλο ομόλογό του Εμανουέλ Μακρόν ότι η Τεχεράνη είχε διακόψει τη συνεργασία της με τον ΔΟΑΕ λόγω της, όπως την χαρακτήρισε, «καταστροφικής» συμπεριφοράς του Γκρόσι απέναντι στο Ιράν, σύμφωνα με ανακοίνωση του γραφείου του.
«Η ενέργεια των μελών του κοινοβουλίου… είναι μια φυσική αντίδραση στην αδικαιολόγητη, μη εποικοδομητική και καταστροφική συμπεριφορά του γενικού διευθυντή του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας», δήλωσε ο Πεζέσκιάν στον Μακρόν σε τηλεφωνική συνομιλία, σύμφωνα με ανακοίνωση της προεδρίας.
Ο Ρεσούλ Σερντάρ του Al Jazeera, που μεταδίδει από την Τεχεράνη, ανέφερε ότι η ιρανική ηγεσία καθιστά σαφές ότι ο ΔΟΑΕ είναι ένας «διεθνής οργανισμός με καθορισμένες αρμοδιότητες και αυτές οι αρμοδιότητες δεν είναι πολιτικές αλλά τεχνικές». Ωστόσο, πρόσθεσε, η Τεχεράνη θεωρεί τον πυρηνικό οργανισμό ως έναν διεθνή οργανισμό «υπό τεράστια [πολιτική] πίεση από το Ισραήλ και τις Ηνωμένες Πολιτείες».
Οι ιρανοί βουλευτές ψήφισαν την Τετάρτη υπέρ ενός νομοσχεδίου για την αναστολή της συνεργασίας με τον ΔΟΑΕ, επικαλούμενοι την επίθεση του Ισραήλ κατά του Ιράν στις 13 Ιουνίου και τις μεταγενέστερες επιθέσεις των ΗΠΑ σε πυρηνικές εγκαταστάσεις.
Στις 24 Ιουνίου τέθηκε σε ισχύ εκεχειρία μεταξύ του Ιράν και του Ισραήλ.
Από την αρχή της σύγκρουσης, οι ιρανικές αρχές έχουν επικρίνει έντονα τον ΔΟΑΕ όχι μόνο για την αποτυχία του να καταδικάσει τις επιθέσεις του Ισραήλ και των ΗΠΑ, αλλά και για την ψήφιση, στις 12 Ιουνίου, μιας απόφασης που κατηγορεί την Τεχεράνη για μη συμμόρφωση με τις πυρηνικές της υποχρεώσεις, την ημέρα πριν από την επίθεση του Ισραήλ.
«Η οργή της ιρανικής κοινής γνώμης»
Εν τω μεταξύ, η Γαλλία, η Γερμανία και η Βρετανία καταδίκασαν τις «απειλές» εναντίον του Γκρόσι.
«Η Γαλλία, η Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο καταδικάζουν τις απειλές εναντίον του γενικού διευθυντή του ΔΟΑΕ Ραφαέλ Γκρόσι και επαναλαμβάνουν την πλήρη υποστήριξή τους προς τον οργανισμό», δήλωσαν σε κοινή ανακοίνωση οι υπουργοί Εξωτερικών Ζαν-Νοέλ Μπαρό, Γιόχαν Βαντεφούλ και Ντέιβιντ Λάμι.
«Καλούμε τις ιρανικές αρχές να απέχουν από οποιαδήποτε ενέργεια που θα οδηγήσει στη διακοπή της συνεργασίας με τον ΔΟΑΕ», πρόσθεσαν. «Καλούμε το Ιράν να επαναλάβει αμέσως την πλήρη συνεργασία του, σύμφωνα με τις νομικά δεσμευτικές υποχρεώσεις του, και να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για να διασφαλίσει την ασφάλεια και την προστασία του προσωπικού του ΔΟΑΕ».
Αν και κανείς δεν διευκρίνισε σε ποιες απειλές αναφερόταν, η υπερσυντηρητική ιρανική εφημερίδα Kayhan ισχυρίστηκε πρόσφατα ότι έγγραφα αποδεικνύουν ότι ο Γκρόσι είναι ισραηλινός κατάσκοπος και πρέπει να εκτελεστεί.
Το Ιράν επιμένει ότι δεν έχουν διατυπωθεί απειλές εναντίον του Γκρόσι ή των επιθεωρητών του οργανισμού.
Τη Δευτέρα, κατά τη διάρκεια της εβδομαδιαίας συνέντευξης Τύπου, ο εκπρόσωπος του ιρανικού Υπουργείου Εξωτερικών Εσμαήλ Μπαγκάι δήλωσε ότι η απόφαση του ιρανικού κοινοβουλίου να διακόψει τη συνεργασία με τον ΔΟΑΕ αντανακλά την «ανησυχία και την οργή της ιρανικής κοινής γνώμης».
Επιπλέον, επέκρινε τις ΗΠΑ και τις ευρωπαϊκές δυνάμεις για τη διατήρηση της «πολιτικής προσέγγισης» που, όπως είπε, ακολουθούν έναντι του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν.
Τουλάχιστον 935 άτομα σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια της πρόσφατης σύγκρουσης με το Ισραήλ, δήλωσε ο εκπρόσωπος της ιρανικής δικαιοσύνης Ασγκάρ Τζαχανγκίρ, επικαλούμενος τα τελευταία στοιχεία της ιατροδικαστικής. Μεταξύ των νεκρών ήταν 132 γυναίκες και 38 παιδιά, πρόσθεσε ο Τζαχανγκίρ.
Εν τω μεταξύ, εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών του Κατάρ δήλωσε ότι η χώρα συμμετέχει στις προσπάθειες για την επίτευξη συμφωνίας σχετικά με το ιρανικό πυρηνικό ζήτημα και την εγγύηση ότι δεν θα επανέλθει η κλιμάκωση της έντασης από όλες τις πλευρές.
Ο Πεζέσκιαν εξέδωσε επίσημη συγγνώμη προς τον λαό του Κατάρ σε τηλεφωνική συνομιλία με τον εμίρη του Κατάρ Ταμίμ μπιν Χαμάντ Αλ Θάνι μετά την επίθεση στην αεροπορική βάση Αλ Ουντέιντ, τη μεγαλύτερη αμερικανική στρατιωτική βάση στη Μέση Ανατολή, πρόσθεσε.