Υγεία

Εικόνες χάους στην Τιφλίδα – Δακρυγόνα και σφαίρες από καουτσούκ εναντίον χιλιάδων αντικυβερνητικών διαδηλωτών

Εικόνες χάους στην Τιφλίδα - Δακρυγόνα και σφαίρες από καουτσούκ εναντίον χιλιάδων αντικυβερνητικών διαδηλωτών

Χρήση βίας εναντίον διαδηλωτών στην Τιφλίδα, την πρωτεύουσα της Γεωργίας, έκανε η αστυνομία. Χιλιάδες άνθρωποι είχαν συγκεντρωθεί για τρίτη εβδομάδα για να διαμαρτυρηθούν κατά ενός αμφιλεγόμενου νομοσχεδίου.

Αστυνομικοί της μονάδας καταστολής ταραχών στη Γεωργία επενέβησαν χωρίς προειδοποίηση, κάνοντας χρήση δακρυγόνων, σφαιρών από καουτσούκ και αντλιών νερού, χτυπώντας και συλλαμβάνοντας δεκάδες διαδηλωτές στην Τιφλίδα, σύμφωνα με δημοσιογράφο του Γαλλικού Πρακτορείου.

Αυτόπτης μάρτυρας είπε στο Reuters ότι είδε την αστυνομία να εκτοξεύει δακρυγόνα χωρίς καμιά προειδοποίηση και να μεταφέρει αντλίες νερού.

Οι αστυνομικοί χτύπησαν επανειλημμένα διαδηλωτές, οι οποίοι πέταξαν αυγά και μπουκάλια ως απάντηση.

Νωρίτερα το βράδυ της Μεγάλης Τρίτης, διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν μπροστά από το κοινοβούλιο για να διαδηλώσουν κατά του νομοσχεδίου για την «ξένη επιρροή», το οποίο η αντιπολίτευση και τα δυτικά κράτη καταγγέλλουν ως κατασταλτικό και αυταρχικό.

«Δεν θα τους αφήσουμε να περάσουν αυτόν τον ρωσικό νόμο»

Οι Βρυξέλλες ανέφεραν ότι το συγκεκριμένο νομοσχέδιο θέτει σε κίνδυνο την προσδοκία της Γεωργίας, μιας πρώην σοβιετικής δημοκρατίας στον Καύκασο, να γίνει μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Από τις 9 Απριλίου, το κυβερνών κόμμα, το Γεωργιανό Όνειρο, προσπαθεί να περάσει αυτό το νομοσχέδιο, μετά μια αποτυχημένη προσπάθεια την άνοιξη του 2023 απέναντι σε μαζικές διαδηλώσεις διαμαρτυρίας.

Σύμφωνα με τους επικριτές του, το νομοσχέδιο εμπνέεται από τον ρωσικό νόμο για τους «ξένους πράκτορες» που χρησιμοποιείται για την καταστολή των αντιφρονούντων.

Οι βουλευτές της Γεωργίας συζήτησαν το νομοσχέδιο σε δεύτερη ανάγνωση τη Μεγάλη Τρίτη (30.04.2024). Το κυβερνών κόμμα ελπίζει το νομοσχέδιο να εγκριθεί έως τα μέσα Μαΐου.

«Φοβούνται γιατί βλέπουν την αποφασιστικότητά μας», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο η 21χρονη διαδηλώτρια Νάτια Γκαμπίσονια μπροστά από το Κοινοβούλιο. «Δεν θα τους αφήσουμε να περάσουν αυτόν τον ρωσικό νόμο και να θάψουν το ευρωπαϊκό μας μέλλον», πρόσθεσε.

Διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν επίσης στη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Γεωργίας, το Μπατούμι, και στο Κουτάισι, σύμφωνα με το ανεξάρτητο μέσο ενημέρωσης Formula TV.

Τη Μεγάλη Δευτέρα (29.04.2024), χιλιάδες άνθρωποι συμμετείχαν σε αντιδιαδήλωση που διοργάνωσε μπροστά από το κοινοβούλιο το Γεωργιανό Όνειρο.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ δήλωσε ότι το νομοσχέδιο δεν συνάδει με την επιθυμία της Γεωργίας να γίνει μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Τον Δεκέμβριο, η ΕΕ χορήγησε στη Γεωργία το καθεστώς της επίσημης υποψήφιας χώρας για ένταξη στην Ένωση, ενώ την προειδοποίησε ότι πρέπει να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις κυρίως στο δικαστικό της σύστημα και στο εκλογικό της σύστημα, να ενισχύσει την ελευθερία του Τύπου και να περιορίσει την εξουσία των ολιγαρχών, πριν αρχίσουν επίσημα οι διαπραγματεύσεις για την ένταξή της.

πληροφορίες: ΑΠΕ ΜΠΕ – φωτογραφίες: Reuters

To άρθρο Εικόνες χάους στην Τιφλίδα – Δακρυγόνα και σφαίρες από καουτσούκ εναντίον χιλιάδων αντικυβερνητικών διαδηλωτών δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Related Articles

Back to top button