Κόσμος

Αίγυπτος και Τουρκία κατά των ισραηλινών επιδρομών στο Λίβανο

Αίτημα κατεπείγουσας συνόδου των αραβικών χωρών στο περιθώριο της ετήσιας συνόδου της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ ζήτησε απόψε το Ιράκ  με βασικό θέμα τις επιπτώσεις της «σιωνιστικής επιθετικότητας στον Λίβανο» και οι από κοινού εργασίες «για να σταματήσει (το Ισραήλ) την εγκληματική συμπεριφορά του».

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε ο Ιρακινός πρωθυπουργός Μοχάμεντ Σία αλ Σουντάνι ανέφερε πως θα αποστείλει ανθρωπιστική βοήθεια και καύσιμα στον δοκιμαζόμενο Λίβανο και εξήγησε πως το αίτημα για την κατεπείγουσα σύνοδος έχει την υποστήριξη χωρών της περιοχής.

Παράλληλα απαίτησε από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να παρέμβει απέναντι στην «επικίνδυνη ισραηλινή κλιμάκωση» επιθέσεων στο Λίβανο.

Ο Ιρακινός πρωθυπουργός Μοχάμεντ Σία αλ Σουδάνι

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών που τόνισε πως τα στρατιωτικά πλήγματα του Ισραήλ στον Λίβανο «θα οδηγήσουν την ευρύτερη περιοχή στο χάος».

Νωρίτερα, ο Τούρκος Πρόεδρος Ρ.Τ. Ερντογάν που βρίσκεται ήδη στη Νέα Υόρκη, αξιοποιώντας την ετήσια σύνοδο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ για επαφές με ομολόγους του, συνάντησε τον Ιρανό Πρόεδρο Μ. Πεζεσκιάν αλλά και τον επικεφαλής εισαγγελέα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου στη Χάγη, Καρίμ Χαν, λέγοντάς του πως το Ισραήλ «διαπράττει στη Γάζα γενοκτονία» και πως θα πρέπει να θεωρηθεί υπόλογο για τα εγκλήματά του αυτά.

Ο Τούρκος Πρόεδρος (δεξιά) με τον Εισαγγελέα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου

Related Articles

Back to top button