Πολιτική

ΑΑΔΕ: Τροχάδην για τη μη παραγραφή χιλιάδων υποθέσεων πριν το τέλος του 2024

ΑΑΔΕ: Τροχάδην για τη μη παραγραφή χιλιάδων υποθέσεων πριν το τέλος του 2024

Γκάζι πατάει η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), έτσι ώστε να προλάβει την παραγραφή, στο τέλος του 2024, από χιλιάδες παλιές υποθέσεις, κυρίως, φορολογίας εισοδήματος, κεφαλαίου και ΦΠΑ.

Η κοινοποίηση των πράξεων επιβολής προστίμου και οριστικού διορθωτικού προσδιορισμού του φόρου, πριν την εκπνοή του έτους, αποτελεί προϋπόθεση για την ΑΑΔΕ να μην κλείσουν οι υποθέσεις.

Τα πράγματα έγιναν ακόμα πιο ξεκάθαρα με την πρόσφατη απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ), σύμφωνα με την οποία ο «λογαριασμός» με τους έξτρα φόρους και τα πρόστιμα θα πρέπει να έχει εκδοθεί πριν το τέλος του 2024 καθώς το Δημόσιο χάνει το δικαίωμα επιβολής φόρων και προστίμων σε περίπτωση που εντός του προβλεπόμενου από τη νομοθεσία χρονικού διαστήματος για την παραγραφή δεν κοινοποιήσει στο φορολογούμενο την καταλογιστική πράξη.

Οι υποθέσεις που κινδυνεύουν με παραγραφή αφορούν βασικά στο έτος 2018, δεδομένου ότι ισχύει ο κανόνας της πενταετούς παραγραφής.

Ωστόσο, σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να αφορούν ακόμα και χρήσεις του 2013 ή και του 2008, καθώς ο χρόνος παραγραφής γίνεται δεκαετής στις περιπτώσεις που προέκυψαν νέες πληροφορίες στις οποίες δεν είχε πρόσβαση νωρίτερα ο ελεγκτικός μηχανισμός.

Η προθεσμία παραγραφής γίνεται ακόμα και 15ετής, στις περιπτώσεις που για κάποιο έτος δεν υποβλήθηκε δήλωση φορολογίας εισοδήματος ή υποβλήθηκε εκπρόθεσμη αρχική δήλωση φορολογίας εισοδήματος.

Σύμφωνα με τις κατευθύνσεις της ΑΑΔΕ, προτεραιότητα θα πρέπει να δοθεί σε υποθέσεις με μεγάλο φορολογικό ενδιαφέρον.

Στις 31 Δεκεμβρίου τρέχοντος έτους παραγράφονται:

  • Οι  υποθέσεις φορολογίας εισοδήματος και ΦΠΑ του φορολογικού έτους 2018, για τις οποίες έχουν υποβληθεί αρχικές εμπρόθεσμες δηλώσεις ή για τις οποίες έχουν υποβληθεί αρχικές εκπρόθεσμες δηλώσεις το αργότερο μέχρι τις 31-12-2023. Οι συγκεκριμένες υποθέσεις υπάγονται στον κανόνα της 5ετούς παραγραφής. Αν δεν είχε υποβληθεί δήλωση το 2019 για τα εισοδήματα του 2018, η Φορολογική Διοίκηση θα εκδώσει πράξεις εκτιμώμενου προσδιορισμού φόρου εισοδήματος εφόσον έχει στοιχεία από τα οποία προκύπτει φορολογητέα ύλη και ποσό φόρου προς καταβολή άνω των 30 ευρώ.
  • Υποθέσεις επιχειρήσεων που δήλωσαν ψευδή στοιχεία είτε για τα ακαθάριστα έσοδά τους, είτε για τις δαπάνες που πραγματοποίησαν εντός του 218.
  • Υποθέσεις φορολογουμένων που δήλωσαν ανακριβώς ή δεν δήλωσαν αναδρομικά ποσά αποδοχών τα οποία εισπράχθηκαν εντός του 2018 και αφορούσαν παλαιότερα έτη.
  • Απλήρωτα τέλη κυκλοφορίας του 2019. Υπολογίζεται ότι 80.000  ιδιοκτήτες οχημάτων με απλήρωτα τέλη κυκλοφορίας για το 2019 έχουν ήδη λάβει ή θα λάβουν τις επόμενες ημέρες μήνυμα από την ΑΑΔΕ. Με το email (ή και με συστημένες επιστολές) ενημερώνονται για τη δυνατότητα να δηλώσουν μέχρι 31/10/2024 μέσω της εφαρμογής myCar την πραγματική κατάσταση του οχήματός τους υποβάλλοντας το κατάλληλο δικαιολογητικό προκειμένου να εκπέσουν των τελών κυκλοφορίας (αν για παράδειγμα πρόκειται για αυτοκίνητο το οποίο έχει τεθεί σε ακινησία, έχει διαγραφεί ή έχει κλαπεί).

Οι φορολογούμενοι που θα λάβουν ενημερωτικό σημείωμα με τον επιπλέον φόρο και τα πρόστιμα θα πρέπει να εξοφλήσουν το «λογαριασμό» εντός 30 ημερών ενώ σε περίπτωση αμφισβήτησης της καταλογιστικής πράξης έχουν τη δυνατότητα εντός 30 ημερών να ασκήσουν ενδικοφανή προσφυγή με αίτημα επανεξέτασης της υπόθεσης αλλά απευθείας προσφυγή στα Διοικητικά Δικαστήρια δεν επιτρέπεται.

Όσες υποθέσεις δεν προλάβουν να ελεγχθούν έως το τέλος του έτους κλείνουν οριστικά. Οι φορολογούμενοι γλιτώνουν φόρους και πρόστιμα και το Δημόσιο έχει απώλειες εσόδων.

To άρθρο ΑΑΔΕ: Τροχάδην για τη μη παραγραφή χιλιάδων υποθέσεων πριν το τέλος του 2024 δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Related Articles

Back to top button