Κόσμος

Αβέβαιο το μέλλον της FETO χωρίς τον Φετουλάχ Γκιουλέν: Σφάζονται για τη διαδοχή, την περιουσία και την κηδεία του

EPA/FGULEN.COM / HANDOUT HANDOUT EDITORIAL USE ONLY/NO SALES

Πόλεμος έχει ξεσπάσει στους κόλπους της οργάνωσης FETÖ του Τούρκου ιμάμη Φετουλάχ Γκιουλέν, ο οποίος πέθανε το απόγευμα της Κυριακής (20.10.2024) σε ηλικία 86 ετών στην Πενσιλβάνια των ΗΠΑ όπου ζούσε εξόριστος.

Ο θάνατος του Φετουλάχ Γκιουλέν φέρνει στο προσκήνιο το μείζον ερώτημα του ποιος θα αναλάβει τα ηνία της οργάνωσης, με την τεράστια περιουσία και έσοδα.

Τα… συντροφικά μαχαιρώματα έχουν ξεκινήσει για τα καλά ενώ δεν αποκλείεται ακόμη και μία κατά μέτωπο σύγκρουση που μπορεί να οδηγήσει στη διάσπαση της οργάνωσης. 

Σύμφωνα με τον τουρκικό Τύπο, πάνω από το νεκροκρέβατο του Γκιουλέν είχε ξεσπάσει πόλεμος για τη διαδοχή και την τεράστια περιουσία των ιδρυμάτων που ελέγχει η οργάνωση σε όλο τον κόσμο.

Ηγετικά στελέχη του αμερικανικού και του ευρωπαϊκού κλάδου της οργάνωσης σφάζονται για το ποιος θα πάρει την θέση του Γκιουλέν. 

Σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα Sabah δύο είναι οι επικρατέστεροι διάδοχοι του Φετουλάχ Γκιουλέν: ο Τζεβντέτ Τούρκγιολου και ο Μουσταφά Οζτζάν.

Πρόκειται για τα δύο πιο κοντινά πρόσωπα του Φετουλάχ Γκιουλέν. Ο Τζεβντέτ Τούρκγιολου, γνωστός ως γενικός γραμματέας της FETO και ο Μουσταφά Οζτζάν, ο οποίος είναι ο ταμίας της οργάνωσης κι έχει στα χέρια του την οικονομική δομή της FETO.

Μάλιστα, τα δύο αυτά ονόματα δεν είναι η πρώτη φορά που τα ακούμε.

Το περασμένο Απρίλιο υπήρξε έντονη φημολογία και καταγγελίες ότι δυο από τους στενούς συνεργάτες του Γκιουλέν, ο Τζεβντέτ Τούρκγιολου και ο Μουσταφά Οζτζάν, τον είχαν «απαγάγει» από το αρχηγείο του (μια βίλα στην Πενσιλβάνια, όπου διέμενε από το 1999) και τον είχαν μεταφέρει σε άγνωστη τοποθεσία.

Οι αμερικανικές υπηρεσίες που παρακολουθούσαν στενά τον Γκιουλέν σίγουρα γνωρίζουν περισσότερα για το τι συνέβη και δεν έχουν σχολιάσει την υπόθεση.

Ο ανιψιός του Γκιουλέν Εμπουσελέμε Γκιουλέν, σε συνέντευξη που είχε δώσει τον περασμένο Ιούνιο, κατηγόρησε τους παλαιότερους και στενότερους συνεργάτες του Γκιουλέν ότι προσπαθούσαν να τον σκοτώσουν.

Τα πρόσωπα που έβαλε στο «στόχαστρο» ήταν ο Kudret Ünal, προσωπικός γιατρός του Γκιουλέν, και ο Emre Uslu, άτομο του στενού περιβάλλοντος του Γκιουλέν.

Την ίδια ώρα, υποστήριξε ότι ο Τζεβντέτ Τούρκγιολου, ηγετική φυσιογνωμία εντός της FETÖ, έκλεψε χρήματα από τα ταμεία για να πλουτίσει ο ίδιος.

Συνεργός του ήταν, σύμφωνα πάντα με τον ανιψιό Εμπουσελέμε, ο Μουσταφά Οζτζάν, επίσης υψηλόβαθμο στέλεχος της οργάνωσης.

REUTERS/Selahattin Sevi/Zaman Daily via Cihan News Agency ATTENTION EDITORS - THIS IMAGE WAS PROVIDED BY A THIRD PARTY. FOR EDITORIAL USE ONLY. NOT FOR SALE FOR MARKETING OR ADVERTISING CAMPAIGNS. THIS PICTURE IS DISTRIBUTED EXACTLY AS RECEIVED BY REUTERS, AS A SERVICE TO CLIENTS. TURKEY OUT. NO COMMERCIAL OR EDITORIAL SALES IN TURKEY /File Photo

Ο Φετουλάχ Γκιουλέν στο σπίτι του στο Saylorsburg στην Πενσιλβάνια των ΗΠΑ – Φωτογραφία αρχείου Reuters

Ο ανιψιός του Γκιουλέν είχε πει παλαιότερα ότι οι δύο αυτοί άνδρες είχαν προσπαθήσει να βγάλουν κρυφά τον ηγέτη της FETÖ από το σπίτι του στις ΗΠΑ, σε μια προσπάθεια να τον αποκόψουν από τους ακολούθους του.

Οι κατηγορίες αυτές προκάλεσαν σφοδρές αντιπαραθέσεις στους κόλπους της FETÖ, που μετά το θάνατο του Φετουλάχ Γκιουλέν αναμένεται να γίνουν ακόμη εντονότερες.

Οι… μνηστήρες Μουσταφά Οζτζάν και Τζεβντέτ Τούρκγιολου

Οι Μουσταφά Οζτζάν και Τζεβντέτ Τούρκγιολου αποτελούν και δύο από τους πιθανότερους διαδόχους του Γκιουλέν.

Στο «τραπέζι» έχουν πέσει και τα ονόματα των Οσμάν Σιμσέκ, υπεύθυνου της FETÖ για τα social media, και Εκρέμ Ντουμανλί, επικεφαλής των μέσων ενημέρωσης της οργάνωσης αλλά με λιγότερες πιθανότητες. 

Ο Μουσταφά Οζκάν, ο οποίος γνώρισε τον Γκιουλέν τη δεκαετία του 1970 στη Σμύρνη, όπου εργαζόταν σε θρησκευτικό ίδρυμα, ανέβηκε γρήγορα στις τάξεις της ομάδας και θεωρείται κορυφαίος υπολοχαγός του Γκιουλέν.

Το 1992 εγκαταστάθηκε στην Κωνσταντινούπολη και υπηρέτησε ως «ιμάμης» των γκιουλενιστών.Τα επόμενα χρόνια διηύθυνε το δίκτυο της ομάδας στις τουρκικές αεροπορικές δυνάμεις και στις βαλκανικές χώρες.

Το 2003, διορίστηκε ως «ιμάμης της Τουρκίας», αποτελώντας επί της ουσίας τον επικεφαλής της FETÖ στη χώρα, περίπου τέσσερα χρόνια μετά την εξορία του Φετουλάχ Γκιουλέν για τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Το 2006, διορίστηκε διευθύνων σύμβουλος της Kaynak, μιας επιχείρησης με πολλά πλοκάμια που επί σειρά ετών έφερνε στην οργάνωση το μεγαλύτερο μέρος των εσόδων της. Η τουρκική κυβέρνηση θεωρεί τον Οζτζάν έναν εκ των «εγκεφάλων» της απόπειρας πραξικοπήματος του 2016 και βρίσκεται στην κορυφή της λίστας των πλέον καταζητούμενων του τουρκικού υπουργείου Εσωτερικών.

Ο Οζκάν εγκατέλειψε την Τουρκική Δημοκρατία εν μέσω ερευνών και εγκαταστάθηκε στις ΗΠΑ μαζί με τον Γκιουλέν.

Ο Τζεβντέτ Τούρκγιολου, παντρεμένος με μια ανιψιά του Φετουλάχ Γκιουλέν, υπηρέτησε ως προσωπικός γραμματέας του Γκιουλέν στην Πενσυλβάνια και «ταμίας» της οργάνωσης, διαχειριζόμενος εκατομμύρια δολάρια καθημερινά.

Η Sabah γράφει ότι είναι ιδιοκτήτης 39 ακινήτων σε τέσσερις πόλεις. Υπήρξε επίσης στέλεχος της εταιρείας Kaynak και η τουρκική κυβέρνηση επιθυμεί διακαώς τη σύλληψή του.

Πηγές ανέφεραν ότι ο Φετουλάχ Γκιουλέν ήταν σοβαρά άρρωστος για μεγάλο χρονικό διάστημα και είχε χάσει τα λογικά του.

Ο Τούρκγιολου κατηγορείται ότι τον «τάιζε» με φάρμακα για να διατηρεί τα προσχήματα και ότι δημοσίευε βίντεο του Γκιουλέν που ήταν παλαιότερα για να ξεγελάσει τους οπαδούς του και να τους κάνει να πιστέψουν ότι ήταν ακόμα καλά στην υγεία του με σκοπό να συνεχίζει να ρέει το χρήμα στην FETÖ. 

Χάος με την κηδεία

Η κατάσταση εντός της οργάνωσης προμηνύει χάος, καθώς επικρατούν πολλές αντιπαραθέσεις και για την κηδεία του Φετουλάχ Γκιουλέν. Πότε θα γίνει και ποιος θα παραστεί.

Ο Τούρκγιολου θέλει να οργανώσει μία γρήγορη κηδεία και άμεσα και χωρίς πολύ κόσμο ενώ άλλοι επιμένουν ότι του αξίζει μια σωστή κηδεία, με τη συμμετοχή των ευρωπαίων γκιουλενιστών.

Η σορός του Γκιουλέν φυλάσσεται προς το παρόν σε νεκροτομείο του νοσοκομείου St. Luke’s στο Στρόουντσμπουργκ της Πενσιλβάνια, σύμφωνα με πηγές.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, τα περισσότερα μέλη της ομάδας του Τούρκγιολου θέλουν να κρατηθεί κρυφό το σημείο ταφής του Γκιουλέν, κάτι που θα τον μετέτρεπε σε μύθο.

Θρίλερ με την περιουσία του ιμάμη

Καθώς τα ιδρύματα και τα περιουσιακά στοιχεία της οργάνωσης υπολογίζονται σε δισεκατομμύρια ευρώ, τα στελέχη της FETÖ διαφωνούν και για τα οικονομικά.

Και πάλι, ο Τούρκγιολου θα ήθελε πολύ να συνεχίσει να ελέγχει τον τεράστιο αυτό πλούτο, κάτι που φυσικά δεν θέλουν αρκετά άλλα μέλη της οργάνωσης λόγω της ανεξέλεγκτης περιουσίας που απέκτησε ο ίδιος μέσω δωρεών προς τη FETÖ.

Άλλα ανώτερα μέλη επιδιώκουν μερίδιο στον έλεγχο της περιουσίας.

Ο Αμπντουλάχ Αϊμάζ, ο οποίος ηγείται του δικτύου της FETÖ στην Ευρώπη, είναι μεταξύ εκείνων που επιδιώκουν να μειώσουν την επιρροή του Τούρκγιολου και του Οζτζάν εντός της ομάδας. Πηγές λένε ότι απείλησε ακόμη και με την ίδρυση μιας νέας FETÖ, ανεξάρτητης από εκείνη των Ηνωμένων Πολιτειών, στην Ευρώπη.

Έτσι, δύο 24ωρα μετά τον θάνατο του Γκιουλέν, η οργάνωση που έχτισε προσεκτικά τις τελευταίες δεκαετίες κινδυνεύει να διασπαστεί σε FETÖ ΗΠΑ και FETÖ Ευρώπης.

Ο Αϊμάζ έχει στο πλευρό του τους: Μουσταφά Γεσίλ, Αλί Ουρσαβάς, Μπαρμπαρός Κοτζάκουρτ, Ταλίπ Μπουγιούκ, Μπιλάλ Καραντουμάν και Ισμαήλ Τζινγκιόζ.

Μεταξύ των υποστηρικτών των Τούρκγιολου και Οζτζάν είναι οι: Εκρέμ Ντουμανλί, Ισμέτ Ακσόι, Αντέμ Καλάτς, Νατζί Τοσούν και Μουχάμεντ Τσετίν.

To άρθρο Αβέβαιο το μέλλον της FETO χωρίς τον Φετουλάχ Γκιουλέν: Σφάζονται για τη διαδοχή, την περιουσία και την κηδεία του δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Related Articles

Back to top button