Κόσμος

Αλβανία: Συγκρούσεις αστυνομίας και διαδηλωτών που ζητούν παραίτηση Ράμα

Χιλιάδες υποστηρικτές της αντιπολίτευσης συγκεντρώθηκαν το βράδυ της Δευτέρας μπροστά από το κεντρικά κυβερνητικά κτίρια στην πρωτεύουσα της Αλβανίας, σε μια μεγάλη διαδήλωση με αίτημα την παραίτηση της κυβέρνησης Ράμα και την αντικατάστασή της από ένα υπηρεσιακό τεχνοκρατικό υπουργικό συμβούλιο πριν από τις βουλευτικές εκλογές του επόμενου έτους.

Έξω από τα κεντρικά γραφεία του κυβερνώντος Σοσιαλιστικού Κόμματος, οι διαδηλωτές πέταξαν βόμβες μολότοφ και έκαψαν μια αφίσα του πρωθυπουργού. Στη συνέχεια έκαναν το ίδιο έξω από το υπουργείο Εσωτερικών και το δημαρχείο. Έξω από το κοινοβούλιο, εκατοντάδες παραταγμένοι αστυνομικοί έκαναν χρήση δακρυγόνων για να απομακρύνουν τους διαδηλωτές.

Η αστυνομία ανακοίνωσε ότι κατά τη διάρκεια των επεισοδίων 10 αστυνομικοί τραυματίστηκαν από βόμβες μολότοφ και ρίψεις αντικειμένων, ενώ αρκετοί διαδηλωτές μεταφέρθηκαν σε νοσοκομεία, σύμφωνα με τοπικά μέσα ενημέρωσης.

Η διαδήλωση ολοκληρώθηκε με τον γενικό γραμματέα του Δημοκρατικού Κόμματος, Φλαμούρ Νόκα, να δεσμεύεται ότι η «αστική ανυπακοή» θα συνεχιστεί.

Οι χθεσινές κινητοποιήσεις ήταν συνέχεια των αντιδράσεων της περασμένης εβδομάδας από το Δημοκρατικό Κόμμα του πρώην πρωθυπουργού Σαλί Μπερίσα, για την καταδίκη σε φυλάκιση βουλευτή του με την κατηγορία της συκοφαντίας.

Οι Δημοκρατικοί, που έχουν οργανώσει πολλές βίαιες διαδηλώσεις κατά της κυβέρνησης από το 2013, ζητούν επίσης την απελευθέρωση του Μπερίσα, ο οποίος παραμένει σε κατ’ οίκον περιορισμό, υπό το βάρος έρευνας για φερόμενη διαφθορά.

Η συντηρητική αντιπολίτευση κατηγορεί εδώ και καιρό τους Σοσιαλιστές του Πρωθυπουργού Έντι Ράμα για διαφθορά, χειραγώγηση εκλογικών αποτελεσμάτων και σφετερισμό των εξουσιών του δικαστικού σώματος και άλλων.

Related Articles

Back to top button