Αλμπανέζε: Υπόλογες Ελλάδα, Ιταλία και Γαλλία για τη μη σύλληψη Νετανιάχου στον εναέριο χώρο τους

Η Ειδική Εισηγήτρια του ΟΗΕ για την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στα κατεχόμενα από το 1967 παλαιστινιακά εδάφη, Φραντσέσκα Αλμπανέζε, επέκρινε την Ιταλία, τη Γαλλία και την Ελλάδα επειδή επέτρεψαν στον Ισραηλινό πρωθυπουργό, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, να πετάξει μέσω του εναέριου χώρου τους καθ’ οδόν προς τις ΗΠΑ, παρά το γεγονός ότι εκκρεμεί σε βάρος του ένταλμα σύλληψης για εγκλήματα πολέμου από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο, του οποίου οι τρεις χώρες αναγνωρίζουν επισήμως τη δικαιοδοσία.
Είπε ότι οι τρεις χώρες, όλες υπογράφουσες το Καταστατικό της Ρώμης, οφείλουν εξηγήσεις για την παροχή «ασφαλούς διέλευσης» σε έναν ύποπτο που ήταν «υποχρεωμένες να συλλάβουν», προειδοποιώντας ότι τέτοιες παραβιάσεις «αποδυναμώνουν και θέτουν σε κίνδυνο» τη διεθνή έννομη τάξη.
The governments of Italy, France, and Greece must explain why they provided airspace and safe passage to ICC-wanted Benjamin Netanyahu, whom they are obligated to arrest. Italian, French and Greek citizens deserve to know that every political action violating the int’l legal… https://t.co/gfcAZQOOFi
— Francesca Albanese, UN Special Rapporteur oPt (@FranceskAlbs) July 9, 2025
Επισημαίνεται πως την προηγούμενη εβδομάδα, 8 οικονομολόγοι, μεταξύ των οποίων οι Γιάνης Βαρουφάκης και Τομά Πικετί, εξέδωσαν κείμενο υποστήριξης της δουλειάς τεκμηρίωσης της -στοχοποιημένης πολιτικά και από την κυβέρνηση των ΗΠΑ- ειδικής εισηγήτριας, με τίτλο «Γιατί στηρίζουμε τη Φραντσέσκα Αλμπανέζε».
Όπως ανέφεραν σε αυτό:
Η Ιστορία μάς διδάσκει ότι τα οικονομικά συμφέροντα υπήρξαν βασικοί κινητήριοι και καταλυτικοί παράγοντες των αποικιακών εγχειρημάτων και συχνά των γενοκτονιών που διέπραξαν. Ο εταιρικός τομέας είναι αναπόσπαστο μέρος του αποικιοκρατισμού από την ίδρυσή του, με τις εταιρείες να συμβάλλουν ιστορικά στη βία, την εκμετάλλευση και, τελικά, την αποστέρηση των αυτοχθόνων πληθυσμών και των γαιών τους, μια μορφή κυριαρχίας γνωστή ως φυλετικός αποικιακός καπιταλισμός. Η αποικιοκρατία του Ισραήλ στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη δεν αποτελεί εξαίρεση.
Η πρόσφατη έκθεση της Φραντσέσκα Αλμπανέζε, ειδικής εισηγήτριας του ΟΗΕ για την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στα κατεχόμενα από το 1967 παλαιστινιακά εδάφη, αποτελεί σημαντική συμβολή στην κατανόηση της πολιτικής οικονομίας του κράτους του απαρτχάιντ του Ισραήλ, της εθνοκάθαρσης των Παλαιστινίων και, πλέον, της γενοκτονίας τους. Ως εκ τούτου, πιστεύουμε ότι πρέπει να μελετηθεί και να συζητηθεί ευρέως και ελεύθερα.
Λαμβάνοντας υπόψη την άκρως εχθρική και προκλητικά απειλητική επιστολή της κυβέρνησης των ΗΠΑ προς τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ, με την οποία απαιτεί την απόλυση της κυρίας Αλμπανέζε και την απόσυρση της εξαιρετικής έκθεσής της, θεωρήσαμε απαραίτητο να εκφράσουμε την έντονη υποστήριξή μας προς την κυρία Αλμπανέζε και να ενθαρρύνουμε τον ΟΗΕ να απορρίψει τις υστερικές απαιτήσεις των κυβερνήσεων των ΗΠΑ και του Ισραήλ.
Ακολουθώντας την πεπατημένη οδό της άρνησης της γενοκτονίας και του εκφοβισμού όσων αμφισβητούν το δικαίωμα της αποικιακής δύναμης να εκτοπίζει τους αυτόχθονες πληθυσμούς, οι κυβερνήσεις των ΗΠΑ και του Ισραήλ, ενώ οι περισσότερες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις είναι πολύ δειλές για να λάβουν θέση, απαιτούν από τη διεθνή κοινότητα να κλείσει τα μάτια μπροστά στη γενοκτονία που βρίσκεται σε εξέλιξη και, ιδίως, στον βασικό ρόλο που διαδραματίζουν πολυεθνικές και εθνικές εταιρείες στη διατήρηση του καθεστώτος απαρτχάιντ και στη διευκόλυνση της επακόλουθης γενοκτονίας.
Ως οικονομολόγοι, θεωρούμε καθήκον μας να επισημάνουμε τρία βασικά ευρήματα που αποκαλύπτει με σαφήνεια και ακρίβεια η έκθεση της κυρίας Αλμπανέζε.
Πρώτον, η κατοχή και η γενοκτονία είναι εξαιρετικά επικερδείς για τους κολοσσούς. Αυτοί περιλαμβάνουν όχι μόνο τις συνήθεις μεγάλες επιχειρήσεις όπλων και «άμυνας» (π.χ. Lockheed-Martin, ο κύριος κατασκευαστής των F-35, ELBIT, ο ισραηλινός κατασκευαστής όπλων, και Palantir, η εταιρεία λογισμικού των οποίων οι αλγόριθμοι έχουν πιθανότατα διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στην επιλογή των «στόχων» σε ολόκληρη τη Γάζα), αλλά και γνωστές εταιρείες (π.χ. Caterpillar, BNP Paribas, Barclays, Allianz, Chevron, BP, Petrobas, A.P. Moller-Maersk A/S).
Καθώς ο αμυντικός προϋπολογισμός του Ισραήλ διπλασιάστηκε, με την ενεργό υποστήριξη της αμερικανικής κυβέρνησης βέβαια, προσέλκυσε μεγάλες «επενδύσεις» στη μηχανή θανάτου του Ισραήλ μέσω αυτού του διεθνούς δικτύου συνεργαζόμενων ομίλων, στο οποίο χιλιάδες ισραηλινές εταιρείες είναι συνυφασμένες με αμερικανικές, ευρωπαϊκές, κορεατικές και ακόμη και μια βραζιλιάνικη μεγάλη εταιρεία. Ετσι εξηγείται πώς οι ισραηλινές μετοχές αυξήθηκαν κατά 161% σε μια περίοδο πτώσης της ζήτησης, της παραγωγής και της εμπιστοσύνης των καταναλωτών.
Το δεύτερο εύρημα της έκθεσης της κυρίας Αλμπανέζε που αξίζει να μελετηθεί εκτενώς είναι ότι τα παλαιστινιακά εδάφη που κατακτά το Ισραήλ έχουν λειτουργήσει ως το ιδανικό εργαστήριο και πεδίο δοκιμών για τις μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας, τη λεγόμενη Big Tech – μια λειτουργία την οποία ενέτεινε η μετάβαση από την κατοχή στη γενοκτονία.
Κανένα κράτος, για παράδειγμα, δεν έχει δώσει τόσο μεγάλη πρόσβαση στα βιομετρικά δεδομένα ενός πληθυσμού όσο το Ισραήλ στην IBM. Μάλιστα, από τις 7 Οκτωβρίου 2023, οι εταιρείες Microsoft, Amazon, Alphabet και Palantir επεκτείνουν τις υπηρεσίες νεφοκεφαλαίου με εκπληκτικό ρυθμό. Λογισμικό αναγνώρισης προσώπων, αλγόριθμοι επιλογής στόχων και αυτοματοποιημένα συστήματα εκτέλεσης δοκιμάζονται σε πραγματικό χρόνο, κατά βούληση και με λιγότερους ηθικούς περιορισμούς από ό,τι στην περίπτωση πειραμάτων σε εργαστηριακά ποντίκια. Οι μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας δεν θα μπορούσαν να είναι πιο ευχαριστημένες!
Το τρίτο βασικό συμπέρασμα είναι ότι κορυφαία πανεπιστήμια των ΗΠΑ και της Ευρώπης εξαρτώνται οικονομικά από τη συνέχιση της πολιτικής οικονομίας του απαρτχάιντ και της μόνιμης κατοχής/σύγκρουσης του Ισραήλ. Πολλά κορυφαία ιδρύματα των ΗΠΑ και της Ε.Ε. θα αντιμετωπίσουν σοβαρές οικονομικές δυσκολίες αν σταματήσουν να υποστηρίζουν τη γενοκτονία που διαπράττει το Ισραήλ.
Η έκθεση της κυρίας Αλμπανέζε πρέπει να επαινεθεί για την αποκάλυψη αυτής της άθλιας εξάρτησης των κορυφαίων δυτικών πανεπιστημίων και ερευνητικών ιδρυμάτων (μεταξύ των οποίων το Τεχνικό Πανεπιστήμιο του Μονάχου, τα εργαστήρια του MIT, το Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου). Οι λαοί της Ευρώπης και της Αμερικής έχουν το δικαίωμα να γνωρίζουν ότι μερικά από τα πιο αγαπημένα τους πανεπιστημιακά ιδρύματα εξαρτώνται οικονομικά από τη βοήθεια που παρέχουν στο Ισραήλ για την αναπαραγωγή της πολιτικής οικονομίας της κατοχής και της γενοκτονίας.
Σε λίγα χρόνια, σχεδόν όλοι θα ισχυρίζονται ότι αντιτάχθηκαν σε αυτή τη γενοκτονία. Αλλά τώρα είναι που οι άνθρωποι με καλή συνείδηση πρέπει να πάρουν θέση. Ως οικονομολόγοι, σήμερα στεκόμαστε στο πλευρό της Φραντσέσκα Αλμπανέζε, της ειδικής εισηγήτριας του ΟΗΕ που δέχεται επιθέσεις από τις κυβερνήσεις των ΗΠΑ και του Ισραήλ επειδή η πρόσφατη έκθεσή της ρίχνει ένα εξαιρετικά σημαντικό φως στην πολιτική οικονομία της ισραηλινής κατοχής και γενοκτονίας.
* Γιάνης Βαρουφάκης, Πανεπιστήμιο Αθηνών και γραμματέας του ΜέΡΑ25, Thomas Piketty, EHESS Παρίσι και Πανεπιστήμιο του Λονδίνου, Nassim Nicholas Taleb, ΝΥU – Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης, Michael Hudson, Πανεπιστήμιο του Μιζούρι-Κάνσας & Levy Ινστιτούτο Οικονομικών, Guy Standing, SOAS Πανεπιστήμιο του Λονδίνου, Jayati Gosh, Πανεπιστήμιο Μασαχουσέτης, Αμχερστ, Giuseppe Mastruzzo, Διεθνές Πανεπιστήμιο του Τορίνο, Jomo Kwame Sundaram, Khazanah Ερευνητικό Ινστιτούτο, Μαλαισία, Robert H. Wade, LSE Πανεπιστήμιο του Λονδίνου, Christopher Cramer, SOAS Πανεπιστήμιο του Λονδίνου