Κόσμος

Ανάλυση BBC: Ανησυχία στους Δημοκρατικούς για την Κάμαλα Χάρις όσο ο Τραμπ κερδίζει έδαφος

REUTERS/Evelyn Hockstein and Octavio Jones/File Photo

Ανησυχούν οι Δημοκρατικοί για το αν η Κάμαλα Χάρις θα εκλεγεί τελικά πρόεδρος των ΗΠΑ στις αμερικανικές εκλογές της 5ης Νοεμβρίου 2024 βλέποντας τον αντίπαλό της Ντόναλντ Τραμπ να κερδίζει έδαφος.

Δύο μήνες μετά τη ανάληψη από την Κάμαλα Χάρις του χρίσματος των Δημοκρατικών για την υποψηφιότητά της στις αμερικανικές εκλογές απέναντι στον Ρεπουμπλικανό, Ντόναλντ Τραμπ, η αρχική ενθουσιώδης στήριξη στο πρόσωπό της έχει αρχίζει να έχει κάποια αβεβαιότητα.

Όπως αναφέρει το BBC σε ανάλυσή του, παρά τη σημαντική άνοδο που κατέγραψε στις δημοσκοπήσεις, η Χάρις φαίνεται να προσελκύει κυρίως τους παραδοσιακούς Δημοκρατικούς ψηφοφόρους, οι οποίοι ανησυχούσαν για την ικανότητα του 81χρονου Τζο Μπάιντεν να διεκδικήσει ξανά την προεδρία. Αυτό όμως δεν σημαίνει πως έχει προσελκύσει νέα κοινά στους Δημοκρατικούς.

Δύο εβδομάδες πριν τις αμερικανικές εκλογές, η Κάμαλα Χάρις καλείται να διευρύνει τη βάση της προσπαθώντας να προσελκύσει ανεξάρτητους και αναποφάσιστους ψηφοφόρους.

Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις ωστόσο, δείχνουν ότι η κούρσα παραμένει αμφίρροπη, ενώ ο Τραμπ κερδίζει έδαφος στις κρίσιμες πολιτείες – Μίσιγκαν, Ουισκόνσιν και Πενσιλβάνια – καθώς και μεταξύ των μαύρων και Λατίνων ψηφοφόρων.

Η ανησυχία για τις επιδόσεις της Κάμαλα Χάρις είναι έντονες, ειδικά στις πολιτείες-κλειδιά, όπου πολλοί ψηφοφόροι εξακολουθούν να αισθάνονται ότι δεν την ξέρουν αρκετά καλά.

Η ίδια αρχικά αποδοκίμασε τον Τραμπ χαρακτηρίζοντάς τον «μη σοβαρό» και «παράξενο», αλλά πρόσφατα υιοθέτησε έναν πιο σκληρό τόνο, αποκαλώντας τον «φασίστα» και «ασταθή».

Η αρχική της πρόθεση να μεταφέρει ένα μήνυμα χαράς και ελπίδας, έχει αντικατασταθεί από προειδοποιήσεις για τους κινδύνους μιας δεύτερης θητείας του Τραμπ.

Οι αναλυτές εκτιμούν ότι η Χάρις μπορεί να κερδίσει τη λαϊκή ψήφο, αλλά αυτό δεν αρκεί για να κερδίσει το Σώμα των Εκλεκτόρων, όπου η νίκη σε βασικές πολιτείες είναι κρίσιμη. Η δημοσκοπική ισοδυναμία με τον Τραμπ σε αυτές τις πολιτείες σημαίνει ότι η τελική έκβαση μπορεί να κριθεί στις λεπτομέρειες.

 

REUTERS/Brian Snyder/File Photo

Την ίδια ώρα, οι δύο υποψήφιοι συγκεντρώνουν αμφότεροι το 48% των προτιμήσεων των ψηφοφόρων για τις προεδρικές εκλογές της 5ης Νοεμβρίου, σύμφωνα με την τελευταία δημοσκόπηση των New York Times/Siena College που διεξήχθη σε εθνικό επίπεδο και δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.

Το αποτέλεσμα, που έρχεται λιγότερο από δύο εβδομάδες πριν από την ημέρα των εκλογών και ενώ εκατομμύρια Αμερικανοί έχουν ήδη ψηφίσει, δεν δείχνει ενθαρρυντικό για την Κάμαλα, σύμφωνα με τους New York Times.

To άρθρο Ανάλυση BBC: Ανησυχία στους Δημοκρατικούς για την Κάμαλα Χάρις όσο ο Τραμπ κερδίζει έδαφος δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Related Articles

Back to top button