Ανάλυση CNN: Όλα για όλα τα παίζει ο Τραμπ με την Κίνα – Στον «αέρα» η τύχη της αμερικανικής οικονομίας

Ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ εισέρχεται σε μια ακόμη κρίσιμη και εκρηκτική εβδομάδα του εμπορικού του πολέμου, καθώς καλείται να αποκλιμακώσει την ένταση που ο ίδιος πυροδότησε με την Κίνα, πριν αυτή προκαλέσει σοβαρό πλήγμα στην αμερικανική οικονομία, σύμφωνα με ανάλυση του CNN.
Ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ δεν ανταποκρίνεται προς το παρόν στις πιέσεις να επικοινωνήσει τηλεφωνικά με τον Αμερικανό ομόλογό του Ντόναλντ Τραμπ για να «επιδιώξει» μία συμφωνία, μετά την επιβολή δασμών ύψους 145% από τις ΗΠΑ που πυροδότησαν έναν σφοδρό «δασμολογικό πόλεμο» μεταξύ των δύο οικονομικών γιγάντων του πλανήτη. Ο Τραμπ συνεχίζει να διαβεβαιώνει το αμερικανικό κοινό για την «εξαιρετική σχέση» του με τον Κινέζο ηγέτη, ωστόσο δεν έχει καταφέρει να ξεκινήσουν οι συνομιλίες προκειμένου να λήξει το αδιέξοδο που απειλεί να οδηγήσει σε νέα κατάρρευση των αγορών και σε οδυνηρές επιπτώσεις για τους πολίτες.
Σε μια αιφνιδιαστική κίνηση την περασμένη εβδομάδα, ο Τραμπ ανέστειλε ξαφνικά για 90 ημέρες την επιβολή ανταποδοτικών δασμών σε δεκάδες χώρες, μετά τις αναταράξεις στις αγορές ομολόγων και τα πρώτα σημάδια μιας ενδεχόμενης χρηματοπιστωτικής κρίσης. Το Πεκίνο είδε με ενδιαφέρον αυτήν την κίνηση υποχώρησης.
Ωστόσο, προσπαθώντας να εκτονώσει μια κρίση, ο Τραμπ όξυνε μια άλλη – στρεφόμενος κατά της Κίνας με δασμούς 145%, σε μια κίνηση που ερμηνεύθηκε ως προσπάθεια διάσωσης του πολιτικού του γοήτρου.
Ο Λευκός Οίκος ενίσχυσε τη γενικότερη σύγχυση το βράδυ της Παρασκευής, ανακοινώνοντας την εξαίρεση smartphones και υπολογιστών κινεζικής κατασκευής από το ανώτατο επίπεδο δασμών, αναγνωρίζοντας έτσι εμμέσως ότι οι εξωφρενικές αυτές επιβαρύνσεις θα μπορούσαν να πλήξουν σοβαρά τη βιομηχανία τεχνολογίας και τους Αμερικανούς καταναλωτές.
Ωστόσο, την Κυριακή ν(13.04.2025), η κυβέρνηση Τραμπ διευκρίνισε πως τα εν λόγω προϊόντα θα συνεχίσουν να υπόκεινται σε νέους δασμούς, απλώς σε χαμηλότερο επίπεδο τις επόμενες εβδομάδες, προκαλώντας νέα ερωτήματα για τις φαινομενικά σπασμωδικές κινήσεις της που έχουν επανειλημμένα προκαλέσει πανικό στις αγορές, γράφει ο αρθρογράφος του CNN.
«Κανένας δεν θα γλιτώσει (…) ειδικά η Κίνα, η οποία μας μεταχειρίζεται με μακράν τον χειρότερο τρόπο», άστραψε και βρόντηξε ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος μέσω Truth Social. Διαψεύδοντας πως υπήρξε οποιαδήποτε εξαίρεση, ο Τραμπ δήλωσε ότι τα προϊόντα παραμένουν υπό καθεστώς «δασμών φαιντανύλης» 20% και απλώς «μεταφέρθηκαν σε άλλο καλάθι».
Παρά την αβεβαιότητα που επικρατεί, ο Τραμπ θέλει να δείχνει ότι απολαμβάνει τις πολλαπλές κόντρες που έχει ξεκινήσει, αναφέρει ο αναλυτής.
Όμως η σύγκρουση με την Κίνα δεν είναι θέαμα – είναι πραγματική αντιπαράθεση υψηλού ρίσκου.
Η σχέση των δύο οικονομιών είναι βαθιά αλληλεξαρτώμενη: οι ΗΠΑ εξαρτώνται από την Κίνα για ηλεκτρονικά, σπάνιες γαίες, φαρμακευτικά προϊόντα και βασικά καταναλωτικά αγαθά, ενώ οι Αμερικανοί αγρότες εξαρτώνται από τις εξαγωγές σόγιας και του σόργου στην Κίνα. Οι δασμοί που έχουν επιβληθεί και από τις δύο πλευρές είναι τόσο απαγορευτικοί, που μπορεί να οδηγήσουν σε πλήρες πάγωμα του εμπορίου.
Και οι δύο πλευρές θα μπορούσαν να υποστούν σοβαρές ζημιές εάν συνέβαινε κάτι τέτοιο. Συγκεκριμένα οι Αμερικανοί καταναλωτές θα βρίσκονταν αντιμέτωποι με ελλείψεις αγαθών και εκτίναξη των τιμών.
Ωστόσο, ορισμένοι ειδικοί εκτιμούν ότι η Κίνα, λόγω του αυταρχικού πολιτικού της συστήματος, θα ήταν διατεθειμένη να υποβάλει σε ακόμα μεγαλύτερες θυσίες στον πληθυσμό της προκειμένου να μην ηττηθεί στην αντιπαράθεση απέναντι στις Ηνωμένες Πολιτείες, που μπορεί να αποδειχθεί καθοριστική.
«Όλα είναι μέρος του σχεδίου μας»
Ο αναλυτής του CNN επισημαίνει ότι ο Λευκός Οίκος, όπως πολλές φορές στο παρελθόν, προσπαθεί να παρουσιάσει όλες αυτές τις ασυνέπειες και τις παρορμητικές κινήσεις ως «μέρος ενός σχεδίου».
Η αμερικανική κυβέρνηση επιμένει ότι η στρατηγική της αποδίδει, υποστηρίζοντας πως δεκάδες χώρες που περιλαμβάνονταν στους πλέον «παγωμένους» ανταποδοτικούς δασμούς έσπευσαν να προσφέρουν εντυπωσιακές συμφωνίες στον Τραμπ για να αποφύγουν την αμερικανική πίεση.
Ο Λευκός Οίκος εφαρμόζει την ίδια λογική και απέναντι στην Κίνα, πιστεύοντας ότι η ισχύς της αμερικανικής οικονομίας θα αναγκάσει τον Σι Τζινπίνγκ να κάνει παραχωρήσεις σε ζητήματα που αποτελούν εδώ και πολύ καιρό αγκάθια στις διμερείς σχέσεις, όπως η πρόσβαση στην κινεζική αγορά, η κλοπή πνευματικής ιδιοκτησίας και το τεράστιο εμπορικό έλλειμμα – το οποίο ο Τραμπ επιμένει πως αποτελεί απόδειξη ότι το Πεκίνο εκμεταλλεύεται την Ουάσιγκτον.
Αυτή η προσέγγιση του Τραμπ, σύμφωνα με την ανάλυση του CNN, είναι ριψοκίνδυνη, αφού φαίνεται να μη λαμβάνει υπόψη την περιπλοκότητα των σχέσεων των δύο χωρών και την πολιτική κουλτούρα στο Πεκίνο.

«Η προσπάθεια του Σι να μετατρέψει τη χώρα του σε κυρίαρχη παγκόσμια δύναμη βασίζεται στην πεποίθηση ότι οι ΗΠΑ και άλλες δυτικές δυνάμεις υιοθέτησαν ιστορικά πολιτικές αποικιοκρατικού τύπου, με στόχο να καταπνίξουν την κινεζική επιρροή και να της στερήσουν τη θέση που δικαιούται στον κόσμο. Αυτό σημαίνει ότι ο Σι Τζινπινγκ δεν μπορεί να εμφανιστεί ότι υποκύπτει σε αυτό που η Κίνα θεωρεί αμερικανικό εκφοβισμό».
Η λογική που περιγράφεται παραπάνω, καθώς και η σιγουριά του Τραμπ ότι η προσφιλής του τακτική της μπλόφας και της κλιμάκωσης σε αφόρητα επίπεδα – την οποία τελειοποίησε ως μεγιστάνας του real estate στη Νέα Υόρκη – θα δοκιμαστούν τις επόμενες ημέρες.
Αν ο Τραμπ καταφέρει να επαναπροσδιορίσει τις εμπορικές σχέσεις των ΗΠΑ με την Κίνα, θα μπορεί να μιλά για σημαντική επιτυχία σε μια νέα εποχή των σχέσεων Ουάσιγκτον–Πεκίνου. Ο Αμερικανός πρόεδρος έχει υποστηρίξει στο παρελθόν ότι το διευρυμένο εμπόριο με την Κίνα έχει συμβάλει στην ανάδειξή της σε υπερδύναμη, την οποία πλέον θεωρούν κορυφαία απειλή για την εθνική ασφάλεια και τη διεθνή ισχύ των ΗΠΑ και οι δύο πλευρές του πολιτικού φάσματος.
Ταυτόχρονα, όμως, φθηνά ρούχα και καταναλωτικά αγαθά όπως τα iPhone έχουν βελτιώσει τις συνθήκες διαβίωσης εκατομμυρίων Αμερικανών, ακόμη κι αν η παγκοσμιοποίηση έχει «χτυπήσει» τις βιομηχανικές περιοχές των ΗΠΑ και έχει αφήσει πίσω της κοινωνικά ερείπια.
Παρά την αυξανόμενη ένταση και τις εύθραυστες ισορροπίες στις χρηματαγορές, οι συνεργάτες του Τραμπ υπερασπίστηκαν την Κυριακή την τακτική του προέδρου, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε ύφεση μια οικονομία που γνώριζε σταθερή ανάπτυξη όταν ανέλαβε την εξουσία πριν από λιγότερους από τρεις μήνες.
Πολλοί αναλυτές αντιμετωπίζουν με σκεπτικισμό τις θριαμβολογίες της κυβέρνησης περί των προσφορών που δέχεται από χώρες.
Δεν αποκλείεται χώρες όπως η Ιαπωνία, η Ινδία, η Νότια Κορέα και κράτη-μέλη της ΕΕ να προσφέρουν στον Τραμπ παραχωρήσεις που ακούγονται εντυπωσιακές – και τις οποίες θα μπορέσει να παρουσιάσει ως «μεγάλη νίκη» – χωρίς να μεταβάλλονται ουσιαστικά οι διμερείς εμπορικές σχέσεις, καταλήγει ο αρθρογράφος.
Αυτό θα σήμαινε πως ένας από τους βασικούς στόχους του εμπορικού πολέμου του Τραμπ – η αναγέννηση της αμερικανικής βιομηχανίας – δεν θα είχε επιτευχθεί. Και οι επικοινωνιακές του «νίκες» δύσκολα θα μπορούσαν να δικαιολογήσουν τα τρισεκατομμύρια δολαρίων που έχουν χαθεί από τις διεθνείς αγορές και τις απώλειες που έχουν υποστεί εκατομμύρια Αμερικανοί στα συνταξιοδοτικά τους κεφάλαια.
«Ο Ντόναλντ Τραμπ έχει την μπάλα. Και θέλω να την έχει. Είναι ο κατάλληλος άνθρωπος στη σωστή θέση», δήλωσε ο υπουργός Εμπορίου Χάουαρντ Λάτνικ, στην εκπομπή This Week του ABC News. «Ξέρει πώς να παίξει αυτό το παιχνίδι. Ξέρει πώς να διαχειριστεί τον Πρόεδρο Σι. Είναι ο σωστός άνθρωπος για τον σωστό ρόλο και είμαι βέβαιος πως η κατάσταση με την Κίνα θα έχει θετική έκβαση».
Ωστόσο, το αφήγημα του Τραμπ ως «μεγάλου διαπραγματευτή» – στοιχείο πιο κεντρικό στην πολιτική του εικόνα από κάθε άλλο – δεν έχει ποτέ ξαναδοκιμαστεί τόσο σκληρά, καταλήγει η ανάλυση του CNN.
To άρθρο Ανάλυση CNN: Όλα για όλα τα παίζει ο Τραμπ με την Κίνα – Στον «αέρα» η τύχη της αμερικανικής οικονομίας δημοσιεύτηκε στο NewsIT .