Τοπικά

Στενεύουν τα περιθώρια για τη διαχείριση υδάτων – Άμεσες λύσεις ζητούν οι Θεσσαλοί

Τις παθογένειες δεκαετιών στο σύστημα διαχείρισης των υδάτων σε μία κατεξοχήν αγροτική περιφέρεια η οποία ωστόσο δοκιμάζεται έντονα τα τελευταία χρόνια από τις αλυσιδωτές επιπτώσεις που επιφέρει η κλιματική αλλαγή αναζητά να αντιμετωπίσει με ειδικές ρυθμίσεις το νομοσχέδιο του ΥΠΕΝ με τίτλο «Ρυθμίσεις για την αντιμετώπιση των πολυεπίπεδων επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής στους τομείς: α) της διαχείρισης υδάτων, β) της διαχείρισης και προστασίας των δασών, γ) της αστικής ανθεκτικότητας και πολιτικής, δ) της καταπολέμησης της αυθαίρετης δόμησης, ε) της ενεργειακής ασφάλειας» που έχει τεθεί εδώ και λίγες ημέρες σε διαβούλευση.

Μέσω της προωθούμενης μεταρρύθμισης επιδιώκεται ο εκσυγχρονισμός διαχείρισης των υδάτων με μία φιλόδοξη παρέμβαση η οποία αφορά στην σύσταση νομικού προσώπου ιδιωτικού δικαίου με την επωνυμία «Οργανισμός Διαχείρισης Υδάτων Θεσσαλίας Ανώνυμη Εταιρεία» (Ο.Δ.Υ.Θ. Α.Ε.).

Σύμφωνα με το σχέδιο νόμου που έχει τεθεί σε διαβούλευση, με την σύσταση του Ο.Δ.Υ.Θ. επιδιώκoνται η εκπόνηση και υλοποίηση της στρατηγικής για την προστασία και διαχείριση των υδάτων του Υδατικού Διαμερίσματος της Θεσσαλίας, η εποπτεία, ο συντονισμός και η συνεχής επίβλεψη της εφαρμογής των μέτρων προστασίας και διαχείρισης για την αποτελεσματική και ευέλικτη αντιμετώπιση των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής.

Στον υπό σύσταση οργανισμό αναμένεται να μεταφερθούν και όλοι οι ΤΟΕΒ και ΓΟΕΒ της Θεσσαλίας με τον εξοπλισμό τους οι οποίοι και καταργούνται ταυτόχρονα με την μεταφορά. Παράλληλα οι υπάλληλοι από το Τμήμα Παρακολούθησης και Προστασίας των Υδατικών Πόρων της Διεύθυνσης Υδάτων Θεσσαλίας και η Διεύθυνση Υδροοικονομίας, δηλαδή κομμάτια της αποκεντρωμένης διοίκησης και της περιφέρειας, μεταφέρονται στον ΟΔΥΘ.

Προφανώς, με την συγκεκριμένη παρέμβαση, επιχειρείται μια πιο συστηματική και ολιστική αντιμετώπιση των προκλήσεων που αντιμετωπίζει η ευρύτερη περιοχή αλλά σύμφωνα με τους ειδικούς από την Θεσσαλία, ο σχεδιασμός είναι μεν φιλόδοξος αλλά δεν καλύπτει την επείγοντα χαρακτήρα των έργων και παρεμβάσεων που πρέπει να γίνουν με αποτέλεσμα η αγροτική παραγωγή να παραμένει εκτεθειμένη στις συνέπειες ενός νέου Daniel ή μιας παρατεταμένης ξηρασίας.

Εδώ και έξι μήνες αγρότες από την Θεσσαλία και γεωλόγοι κάνουν έκκληση για μέτρα τα οποία θα είναι άμεσα εφαρμόσιμα και θα θέτουν τις προϋποθέσεις ώστε να σωθεί η καλλιεργητική περίοδος. Αυτή την στιγμή μεγάλες εκτάσεις παραμένουν καλυμμένες από νερό και σημαντικές υποδομές έχουν καταστραφεί και η δημιουργία του ΟΔΥΘ αποτελεί μία πρωτοβουλία της κυβέρνησης για την ευέλικτη αντιμετώπιση φαινομένων ξηρασίας ή πλημμύρας.

Ο κ. Κώστας Γκούμας, γεωπόνος, πρώην Διευθυντής Εγγείων Βελτιώσεων Λάρισας και πρ. πρόεδρος ΓΕΩΤΕΕ Κεντρικής Ελλάδος, μιλώντας στο Insdider.gr σημειώνει ότι η δημιουργία του ΟΔΥΘ αποτελεί μεν ένα φιλόδοξο σχέδιο αλλά δεδομένου ότι θα απαιτηθεί χρόνος για να στελεχωθεί και να καταστεί εν γένει λειτουργικός, δεν μπορεί να λύσει θέματα που απαιτούν άμεσες παρεμβάσεις.

«Ενώ η φιλοσοφία πίσω από την δημιουργία του ΟΔΥΘ είναι σωστή, δεν λαμβάνεται υπ’ όψιν ο επείγοντας χαρακτήρας των προβλημάτων. Με το που θα ψηφιστεί το νομοσχέδιο, ο οργανισμός θα κληθεί να δημιουργήσει το κατάλληλο έδαφος για την υλοποίηση των προτεινόμενων από τους Ολλανδούς project ύψους 4,5 δισ. Όμως για να συγκροτηθεί ο οργανισμός και να λειτουργήσει επαρκώς θα χρειαστούν χρόνια (ειδικά αν ληφθεί υπ’ όψιν ότι θα ενσωματωθούν και οι δυο υπηρεσίες από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση και την Περιφέρεια).

Μάλιστα, υπό τέτοια πίεση χρόνου θα πρέπει να καταργηθούν και οι ΤΟΕΒ οι οποίοι ανέκαθεν αποτελούσαν το πρωτογενές κύτταρο της διαχείρισης νερού. Και ακόμη και εάν κάποιοι από αυτούς τους οργανισμούς είναι χρεωμένοι ή μη λειτουργικοί θα μπορούσαν να συγχωνευθούν όσοι δεν είναι οικονομικά βιώσιμοι. Η πρόταση της ολλανδικής HVA περιλαμβάνει συγκεκριμένες εναλλακτικές οι οποίες έχουνε εφαρμοστεί στην Γαλλία, την Ολλανδία, την Γερμανία και το Ισραήλ, αλλά δεν φαίνεται να έχει εισακουστεί.

Από την άλλη, ακόμη και το γεγονός ότι η διαβούλευση του σχετικού νομοσχεδίου θα διαρκέσει μόλις οκτώ ημέρες είναι προβληματικό. Δεν είναι επαρκής χρόνος για να ανταποκριθούν οι φορείς και ο αγροτικός κόσμος την ώρα μάλιστα που εξακολουθούν να βρίσκονται σε μία κατάσταση σύγχυσης λόγω των δυσεπίλυτων προβλημάτων που αντιμετωπίζουν».

Related Articles

Back to top button