Ανάφλεξη συγκρούσεων και αποχώρηση Τούρκων από την Τρίπολη της Λιβύης

Τη ρευστότητα των εξελίξεων στη Λιβύη που παραμένει «αγκιστρωμένη» στους συνεχιζόμενους κινδύνους διαμελισμού και αποσταθεροποίησης αποδεικνύει η (για τρίτη φορά) επανέναρξη των συγκρούσεων, αργά το βράδυ της Τετάρτης, μεταξύ αντίπαλων παραστρατιωτικών οργανώσεων ισλαμιστών στην πρωτεύουσα, Τρίπολη. Εκεί, όπου έχει την έδρα της η μία εκ των δύο παράλληλων κυβερνήσεων: του Αμπντουλχαμίντ Ντμπεϊμπά που παρέμεινε στην εξουσία ως τώρα στην εξουσία, δίχως εκλογές και παρά την προ ετών απόπειρα ανατροπής του από τον Λίβυο στρατηγό Χαλίφα Χάφταρ που ελέγχει την ανατολική Λιβύη κύρια με τη στήριξη της Τουρκίας.

Από την αρχή αυτής της βδομάδας, δύο φορές συμφωνήθηκε εκεχειρία στην Τρίπολη και τις δύο φορές παραβιάστηκε.
Η ανάφλεξη των συγκρούσεων μεταξύ αντίπαλων παραστρατιωτικών οργανώσεων ισλαμιστών που στηρίζουν τον (έναν από τους δύο πρωθυπουργούς της Λιβύης) Αμπντουλχαμίντ Ντμπεϊμπά στην πρωτεύουσα ξεκίνησε το βράδυ της Δευτέρας. Οι συγκρούσεις σταμάτησαν το πρωί της Τρίτης, ξανάρχισαν το βράδυ της ίδιας μέρας και επανελήφθησαν το βράδυ της Τετάρτης ώσπου χτες το πρωί ανακοινώθηκε άλλη μία νέα εύθραυστη «εκεχειρία» πιθανώς βραχείας διάρκειας.
The Public Services Company of #Tripoli launches a clean-up campaign in the streets of the capital following days of fighting and tensions. pic.twitter.com/nLjYjzEufk
— The Libya Observer (@Lyobserver) May 15, 2025
Σύμφωνα με ρεπορτάζ της λιβυκής εφημερίδας Libya Herald οι τελευταίες συγκρούσεις έγιναν το βράδυ της Τετάρτης, 14 Μαΐου, στην Πλατεία Μαρτύρων της Τρίπολης πιθανώς ανάμεσα σε ενόπλους των παραστρατιωτικών οργανώσεων Support and Stability Apparatus (SSA), Special Deterrence Force (SDF/RADA), με τις ένοπλες οργανώσεις της «κρατικής ασφάλειας», «Ταξιαρχία 444» και «Ταξιαρχία 111».
Διαδηλώσεις κατά του πρωθυπουργού Ντμπεϊμπά
Αργότερα το βράδυ της Τετάρτης σε ορισμένες συνοικίες της Τρίπολης καταγράφηκαν διαδηλώσεις πολιτών που ζήτησαν την παραίτηση του πρωθυπουργού Αμπουντλχαμίντ Ντμπεϊμπά και της κυβέρνησής του.
Burned cars and bullet holes scarred #Tripoli on Wednesday after Libya’s worst clashes in years.
Fighting calmed shortly after a government-announced ceasefire, following the killing of a militia leader. pic.twitter.com/zWS62xI6OD
— FRANCE 24 English (@France24_en) May 15, 2025
Οι διαδηλώσεις έγιναν και μπροστά από το πρωθυπουργικό μέγαρο στην οδό Σίκα όπου έχει την έδρα της η κυβέρνηση του Ντμπεϊμπά.
Παράλληλα η «Κεντρική Δημοτική Αρχή» στην Τρίπολη εξέδωσε ανακοίνωση αναγορεύοντας την κυβέρνηση του Ντμπϊμπά ως υπεύθυνη για την ανάφλεξη των επικίνδυνων συγκρούσεων που την Δευτέρα προκάλεσαν το θάνατο τουλάχιστον έξι ατόμων μετά τη δολοφονία αρχηγού παραστρατιωτικής οργάνωσης και την ρευστή κατάσταση συγκρούσεων στην πόλη.
Τουρκία: Σχεδιάζει να απομακρύνει τους υπηκόους τής
Στην ίδια ανακοίνωση τονίζεται πως η Τρίπολη θα έπρεπε να είναι «πρωτεύουσα της ειρήνης και όχι πεδίον μάχης».
Στο μεταξύ σήμερα η Τουρκία ανακοίνωσε πως ετοιμάζεται να απομακρύνει τους υπηκόους της στην Τρίπολη λόγω ανάφλεξης των συγκρούσεων. Η τουρκική πρεσβεία στην Τρίπολη ανακοίνωσε ότι «εργάζεται για να διασφαλίσει τη μεταφορά των πολιτών της με λεωφορεία μεταξύ Τρίπολης και Μισράτα», μιας μεγάλης πόλης-λιμανιού που βρίσκεται 200 χιλιόμετρα ανατολικά της πρωτεύουσας.
Απέναντι στις εξελίξεις αυτές ο ΓΓ του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, απηύθυνε έκκληση για «ηρεμία» και «επίλυση προβλημάτων με διάλογο», αφού χαιρέτισε την εκεχειρία, που είχε ήδη παραβιαστεί από το προηγούμενο βράδυ.