Κόσμος

Ανήσυχος ο Μητροπολίτης Ζαπορόζιε και Μελιτοπόλεως για την βία νεοναζιστών στον Καθεδρικό Ναό του Τσερκάσι

Έντονη ανησυχία για την βίαιη κατάληψη του Καθεδρικού Ναού του Αρχάγγελου Μιχαήλ στο Τσερκάσι της Ουκρανίας εξέφρασε για μία ακόμη φορά ο Μητροπολίτης Ζαπορόζιε και Μελιτοπόλεως, Λουκάς, τονίζοντας πως στις 17 Οκτωβρίου 2024 ο κόσμος είχε τη δυνατότητα να δει από πρώτο χέρι πως γίνονται οι τάχα «εθελοντικές μεταβάσεις» ενοριών και ναών της «Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας» (σ.σ. Orthodox Church of Ukraine που αναγνωρίστηκε το 2018 από το Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως σαν η «15η αυτοκέφαλη εκκλησία της Ανατολικής Ορθόδοξης Εκκλησίας).

Ο Μητροπολίτης Ζαπορόζιε και Μελιτοπόλεως Λουκάς σχολίασε επίσης πως το βίντεο με την αποτρόπαια βίαιη επίθεση Νεοναζιστών έκανε το γύρο του κόσμου αποκαλύπτοντας το πραγματικό πρόσωπο της δομής που αυτοαποκαλείται «Ορθόδοξη».

Όπως υπενθυμίζει, μέλη αυτής της δομής «εισέβαλαν στον χώρο του καθεδρικού ναού, στους πιστούς έριξαν δακρυγόνα, ενώ πολλοί από αυτούς υπέστησαν εγκαύματα κερατοειδούς από την τοξική ουσία, ακούστηκαν πυροβολισμοί από όπλα και ο Μητροπολίτης Θεοδόσιος χτυπήθηκε στο κεφάλι.

«Αυτή είναι η ξέφρενη λαχτάρα για “προσευχή” που έχουν αυτοί οι άνθρωποι», έγραψε χαρακτηριστικά ο επίσκοπος,  τονίζοντας ότι «οι άνθρωποι που πολεμούν τον Θεό χάνουν κάθε ελπίδα σωτηρίας».

«Και για ποιο λόγο; Να αποδείξουν τη δύναμή τους, να νικήσουν γριές και γέρους, να μπουν για μισή ώρα σε ναό όπου δεν έχουν πάει ποτέ και δεν πρόκειται να πάνε; Δεν μπορείτε να προσεύχεστε στον Θεό να δώσει στο λαό μας τη νίκη και ταυτόχρονα να αρπάζεις τα ιερά του λαού αυτού. Ο δήμαρχος της πόλης καλεί ανοιχτά στην κατάληψη των ναών. Μόνο οι εχθροί του κράτους μπορούν να το κάνουν αυτό», λέει ο ιεράρχης της UOC σύμφωνα με ρεπορτάζ της Ένωσης Ορθόδοξων Δημοσιογράφων Ουκρανίας.

Ο Μητροπολίτης Λουκάς επισήμανε επίσης πως υπάρχει ένας μεγάλος αριθμός ανθρώπων που ακόμα δεν μπορούν να καταλάβουν πού είναι η αληθινή ζωντανή πίστη και Εκκλησία και πού είναι η νεκρή και επιδεικτική και κατέληξε τονίζοντας πως τα έκτροπα γύρω από τον καθεδρικό ναό στο Τσερκάσι βοηθούν να δούμε, να κατανοήσουμε και να αισθανθούμε αυτή τη διαφορά.

Related Articles

Back to top button