Κόσμος

Ανακαλύφθηκε γυναικείο άγαλμα ύψους 1,90 μέτρων και 2.000 ετών στην αρχαία Βλαύνδο της Τουρκίας

Ανακαλύφθηκε γυναικείο άγαλμα ύψους 1,90 μέτρων και 2.000 ετών στην αρχαία Βλαύνδο της Τουρκίας

Ένα άγαλμα περίπου 2.000 ετών και ύψους 1,90 μέτρων βρέθηκε στην ελληνιστική πόλη της αρχαίας Βλαύνδου της Τουρκίας.

Αρχαιολόγοι ανακάλυψαν στην αρχαίας Βλαύνδο στη δυτική Τουρκία ένα γυναικείο άγαλμα που χρονολογείται από τη ρωμαϊκή περίοδο. Από το άγαλμα έλειπε το μέρος του κεφαλιού και τα χέρια.

Εντοπίστηκε στις ανασκαφές που γίνονται από το 2018 γύρω από το ναό της Δήμητρας στην περιοχή Ουλούμπεϊ, νότια της πόλης Ουσάκ.

Το άγαλμα, μετά από την απαραίτητη συντήρηση, αναμένεται να εκτεθεί έπειτα από περίπου 5-6 μήνες στο Αρχαιολογικό Μουσείο του Ουσάκ, όπως ανακοίνωσε ο διευθυντής του υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού της Τουρκίας, Σαμπρί Τζεϊλάν.

H αρχαία Βλαύνδος – γνωστή ως Μλαύνδος την εποχή που εγκαταστάθηκαν σε αυτήν Μακεδόνες στρατιώτες των Σελευκιδών – βρίσκεται περίπου 40 χλμ. νότια του Ουσάκ και 200 χλμ. ανατολικά της Σμύρνης.

Πολλές από τις μεγαλύτερες πόλεις της ενδοχώρας της Μικράς Ασίας, όπως οι Σάρδεις και η Ιεράπολις, έχουν ανασκαφεί συστηματικά, οι μικρότερες, όπως η Βλαύνδος η οποία σώζεται σε σχετικά καλή κατάσταση, παραμένουν σε μεγάλο βαθμό ανεξερεύνητες.

Η Βλαύνδος κατοικήθηκε από την Ελληνιστική μέχρι τη Βυζαντινή περίοδο. Στο Μεσαίωνα η πόλη φαίνεται να εγκαταλείφθηκε οριστικά.

To άρθρο Ανακαλύφθηκε γυναικείο άγαλμα ύψους 1,90 μέτρων και 2.000 ετών στην αρχαία Βλαύνδο της Τουρκίας δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Related Articles

Back to top button