Κόσμος

Ανησυχία του Αρχιεπισκόπου Σεβαστείας Θεοδόσιου Ιεροσολύμων για τις επιθέσεις κατά της Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας

Τον άμεσο τερματισμό των διώξεων κατά της Ουκρανικής Ορθοδόξου Εκκλησίας απαιτεί ο αρχιεπίσκοπος Σεβαστείας Θεοδόσιος από το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων.

Σε δήλωσή του εκφράζει έντονη ανησυχία όχι μόνο για τους πολέμους σε Γάζα και Λίβανο αλλά και για την κατάσταση στην Ουκρανία και τις διώξεις που υφίστανται ο κλήρος και οι πιστοί Ορθόδοξοι Χριστιανοί από την ουκρανική κυβέρνηση, παρατηρώντας ότι αντί να μειώνονται, κλιμακώνονται!

«Οι διώξεις, τις οποίες υφίσταται η Ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία εκ μέρους της ουκρανικής κυβέρνησης, δεν έχουν μέχρι σήμερα τερματισθεί, αλλά μόνο επιδεινώνονται καθημερινώς, συνοδευόμενες από βαναυσότητα, επιθετικότητα και βάρβαρες ενέργειες», διαπίστωσε ο ιεράρχης. Και προσθέτει:

«Όλες αυτές οι ενέργειες διεξάγονται με την υποστήριξη της λεγόμενης “Ορθοδόξου Εκκλησίας της Ουκρανίας”, η οποία ιδρύθηκε για να αντικαταστήσει τη μόνη κανονική και νόμιμη Ορθόδοξη Εκκλησία στην ουκρανική γη με επικεφαλής τον Μακαριώτατο μητροπολίτη Ονούφριο».

Αρχιεπίσκοπος Σεβαστείας Θεοδόσιος από το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων

Τονίζει πως δεν σταματούν οι αρπαγές ιερών ναών και της περιουσίας της Ουκρανικής Ορθοδόξου Εκκλησίας, ούτε οι επιθέσεις σε επισκόπους και κληρικούς αναφέροντας: «Οι ουκρανικές Αρχές ως και πρότερον καταδιώκουν απηνώς την παλαιότατη Εκκλησία, που ιδρύθηκε στην Ουκρανία παραλλήλως με την ανάδειξη εκεί του χριστιανισμού».

Ιδιαίτερη σημασία δίνει στην βιαιότατη επίθεση νεοναζιστών παρακρατικών, εγκάθετων της κυβέρνησης του Προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι, κατά κληρικών και πιστών στον Καθεδρικό Ναό του Αρχάγγελου Μιχαήλ στο Τσερκάσι, στις 17 Οκτωβρίου, όπου ξυλοκοπήθηκε άγρια, μεταξύ άλλων, ο οικείος ποιμενάρχης.

«Αναπέμπουμε τις δεήσεις μας προς τον Κύριο, προκειμένου να προστατεύσει και να υποστηρίξει τη μαρτυρική Εκκλησία, η οποία καταθέτει τη μαρτυρία τής αληθείας στην Ουκρανία, να ενισχύσει τον Προκαθήμενό της, τους μητροπολίτες και όλο τον ευαγή κλήρο, καθώς και να διαφυλάξει τον ουκρανικό λαό και όλους του ναούς σ’ εκείνα τα εδάφη, που ερημώθηκαν από τον πόλεμο, για τον τερματισμό του οποίου δεόμεθα τόσο διαπύρως», αναφέρεται στη δήλωση του αρχιεπισκόπου Σεβαστείας Θεοδοσίου.

Και αναρωτιέται ο Σεβαστείας Θεοδοσίου:

«Μέχρι πότε θα συνεχίζονται οι διώξεις αυτής της αδελφής Εκκλησίας;! Οι επιθέσεις στην Ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία αφορούν όλες τις κατά τόπους Ορθόδοξες Εκκλησίες ανά τον κόσμο και όλες αυτές οφείλουν να καταβάλουν κοινές προσπάθειες προς τον τερματισμό των επιθετικών ενεργειών και των διώξεων της κανονικής Ουκρανικής Ορθοδόξου Εκκλησίας».

Ο ιεράρχης κάλεσε για ακόμη μία φορά τον ΟΗΕ, τους διεθνείς οργανισμούς προστασίας των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ώστε «να αναλάβουν την ευθύνη και να αφιερώσουν περισσότερη προσοχή στους διώξεις, που υφίσταται η Ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία, σεβόμενοι το παλαιόν της παρουσίας και ιστορίας αυτής της Εκκλησίας».

Related Articles

Back to top button