Κόσμος

Ανταλλαγή πυρών με το Πακιστάν στο Κασμίρ αναφέρει ο στρατός της Ινδίας

Την Παρασκευή, η Ινδία κατηγόρησε το Πακιστάν ότι παραβίασε την εκεχειρία χθες το βράδυ κατά μήκος της «Γραμμής Ελέγχου», των de facto συνόρων που χωρίζουν τις δύο χώρες στην περιοχή του Κασμίρ.

«Υπήρξαν περιστατικά πυρών από μικρά πυροβόλα όπλα σε ορισμένα σημεία κατά μήκος της Γραμμής Ελέγχου που ξεκίνησε το Πακιστάν. Τα πυρά αντιμετωπίστηκαν αποτελεσματικά. Δεν αναφέρθηκαν θύματα», δήλωσε μια ανώνυμη πηγή του Ινδικού Στρατού.

Οι παραβιάσεις της εκεχειρίας κατά μήκος της Γραμμής Ελέγχου είναι σχετικά συχνές, με τις δύο χώρες να αλληλοκατηγορούνται ότι ξεκινούν επιθέσεις και να ισχυρίζονται ότι χρησιμοποιούν βία μόνο για αμυντικούς σκοπούς σε απάντηση.

Ωστόσο, η τελευταία αυτή ανταλλαγή πυρών έρχεται σε μια περίοδο αυξημένης έντασης μεταξύ Ινδίας και Πακιστάν, οι οποίες βρίσκονται σε μια σοβαρή διπλωματική κρίση μετά την τρομοκρατική επίθεση της Τρίτης στο υπό ινδική διοίκηση Κασμίρ, στην οποία σκοτώθηκαν 26 άνθρωποι. Αυτή ήταν η πιο θανατηφόρα επίθεση εναντίον αμάχων στο Κασμίρ από τον Μάρτιο του 2000, όταν 36 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε μια επίθεση ανταρτών στην περιοχή.

Η Ινδία κατηγορεί το Πακιστάν ότι παρέχει υποστήριξη στους δράστες της επίθεσης, μεταξύ των οποίων, σύμφωνα με το Νέο Δελχί, ήταν δύο Πακιστανοί υπήκοοι.

Σε αντίποινα, η ινδική κυβέρνηση διέταξε την απέλαση αρκετών Πακιστανών διπλωματών, την ακύρωση της βίζας για όλους τους Πακιστανούς πολίτες, το κλείσιμο των χερσαίων συνόρων και την αναστολή της Συνθήκης για τα Ύδατα του Ινδού, η οποία διέπει τη μεταξύ των δύο χωρών κατανομή του νερού από διάφορα ποτάμια.

Την Πέμπτη, η πακιστανική κυβέρνηση απάντησε με ορισμένα αμοιβαία μέτρα, συμπεριλαμβανομένης της απέλασης διπλωματών και της ακύρωσης ορισμένων τύπων βίζας. Εκτός από το κλείσιμο του εναέριου χώρου του στις ινδικές αεροπορικές εταιρείες, το Πακιστάν προειδοποίησε ότι, εάν η Ινδία επιχειρήσει να εκτρέψει ή να σταματήσει τη ροή του νερού από οποιοδήποτε από τα ποτάμια που καλύπτονται από τη συνθήκη, θα το θεωρούσε «πράξη πολέμου».

Το Πακιστάν φέρεται μάλιστα να μετακινεί στρατιωτικό εξοπλισμό προς τη Γραμμή Ελέγχου στο Κασμίρ, τα de facto σύνορα με την Ινδία στην περιοχή.

Και οι δύο πυρηνικές δυνάμεις αμφισβητούν τη διαιρεμένη περιοχή του Κασμίρ από την ανεξαρτησία τους από τη Βρετανική Αυτοκρατορία το 1947 και έχουν εμπλακεί σε δύο πολέμους και αρκετές μικρότερες συγκρούσεις γι’ αυτήν.

Related Articles

Back to top button