Κόσμος

Αντιλαϊκά μέτρα-σοκ για τους Γάλλους από τον πρωθυπουργό Μπαϊρού (upd)

Σε κατάσταση σοκ, εκατομμύρια Γάλλοι πολίτες άκουσαν σήμερα τον 74χρονο πρωθυπουργό Φρανσουά Μπαϊρού να ανακοινώνει σειρά αντιλαϊκών μέτρων με περικοπές όχι μόνον σε συντάξεις και επιδόματα αλλά ακόμη και στις ημέρες επίσημων αργιών της Δευτέρας του Πάσχα και της Ημέρας της Νίκης στις 8 Μαΐου, στο όνομα καταπολέμησης των ελλειμμάτων του κρατικού προϋπολογισμού και του δημόσιου χρέους που ξεπερνά τα 3,3 τρισεκατομμύρια ευρώ.

Σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε νωρίτερα σήμερα ο Φρανσουά Μπαϊρού κάλεσε τους Γάλλους να δουλέψουν «περισσότερο» και ξεδίπλωσε τα σχέδιά του για τις περικοπές μετά την καλοκαιρινή διακοπή των εργασιών της βουλής σχετικά με τις δραστικές περικοπές κρατικών δαπανών στο σχέδιο προϋπολογισμού του 2026.

Ο Μπαϊρού δεν παρέλειψε και αναφορές στην προ ετών ιστορία χρεοκοπίας της Ελλάδας λέγοντας:

«Δεν πρέπει να ξεχάσουμε ποτέ την ιστορία της Ελλάδας…Κάθε δευτερόλεπτο, το χρέος της Γαλλίας αυξάνεται κατά 5.000 ευρώ».

Κατηγόρησε επίσης τους Γάλλους ότι έχουν τάχα εθιστεί στη… «δημόσια δαπάνη» και πως «θεωρούν φυσιολογικό εδώ και δεκαετίες το κράτος να πληρώνει για τα πάντα».

«Αν θέλουμε να παραμείνουμε στο στόχο, πρέπει να βρούμε πάνω από 40 δισεκατομμύρια ευρώ. Πώς μπορούμε να δουλέψουμε περισσότερο; Μα, εξασφαλίζοντας ότι όλο το έθνος θα επιλέξει να είναι ενεργό σε περιόδους του χρόνου που δεν υπάρχει δραστηριότητα. Και κανείς εδώ δεν θα μπορέσει να πει, για παράδειγμα, ότι ο Μάιος είναι μήνας πλήρους εργασίας», είπε χαρακτηριστικά ο Μπαϊρού.

Μεταξύ άλλων σχεδιάζεται:

  • Η μείωση του προϋπολογισμού του 2026 κατά 43,8 δισεκατομμύρια ευρώ με στόχο τη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος στο 4,6% του ΑΕΠ το 2026.
  • Δεν θα αναπληρώνεται με νέα πρόσληψη η συνταξιοδότηση ενός στους τρεις δημόσιους υπαλλήλους.
  • Μείωση των δημοσίων υπαλλήλων κατά τουλάχιστον 3.000 άτομα.
  • Απολύσεις 1000 ως 1.500 εργαζομένων σε κρατικές υπηρεσίες και κρατικούς φορείς.
  • Μείωση των δαπανών για την υγεία κατά 5 δις. ευρώ
  • Πάγωμα των μισθών ορισμένων κατηγοριών δημοσίων υπαλλήλων
  • Μηδενική αύξηση σε επιδόματα κοινωνικής πρόνοιας και συντάξεις
  • Πιθανή επιβολή «συνεισφοράς κοινωνικής αλληλεγγύης» από φορολογούμενους με υψηλότερα εισοδήματα.

Πώς αντέδρασαν ηγέτες της αντιπολίτευσης

Έντονες ήταν οι πρώτες αντιδράσεις κομμάτων της αντιπολίτευσης.

Η Μαρίν Λεπέν από την «Εθνική Συσπείρωση» απείλησε με πρόταση μομφής κατηγορώντας τον Πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν και τον Πρωθυπουργό Φρανσουά Μπαϊρού για «επτά χρόνια καταστροφικής σπατάλης».

«Μετά από επτά χρόνια καταστροφικής σπατάλης, ο Εμανουέλ Μακρόν και ο Φρανσουά Μπαϊρού είναι ανίκανοι να κάνουν πραγματικές οικονομίες και παρουσιάζουν έναν ακόμη λογαριασμό στους Γάλλους: σχεδόν 20 δισεκατομμύρια σε φόρους και στερήσεις. Καμία εξοικονόμηση από το κόστος της μετανάστευσης, τις ανεξέλεγκτες επιδοτήσεις στις ενεργειακές πηγές, επτά δισεκατομμύρια αύξηση της συνεισφοράς μας στην Ε.Ε., τίποτα για τη γραφειοκρατία σε νοσοκομεία ή σχολεία.

Αυτή η κυβέρνηση προτιμά να τα βάζει με τους Γάλλους, τους εργαζόμενους και τους συνταξιούχους αντί να κυνηγήσει τη σπατάλη. Όσο για την αναβίωση της παραγωγής, εκτός από την κατάργηση ορισμένων κανόνων σε συνεργασία με τους φορείς, όπως προτείνει το RN, όλα είναι ευσεβείς πόθοι. Αν ο Μπαϊρού δεν αναθεωρήσει το σχέδιό του, θα καταθέσουμε πρόταση μομφής» ανέφερε η Λε Πεν στη δήλωσή της.

Ανάλογη ήταν η αντίδραση και του προέδρου του ακροδεξιού Εθνικού Συναγερμού (RN) Ζορντάν Μπαρντελά, που κατήγγειλε τα προτεινόμενα μέτρα ως «πρόκληση».

Από την άλλη, ο επικεφαλής του κόμματος της ριζοσπαστικής αριστεράς Ανυπότακτη Γαλλία, Ζαν-Λικ Μελανσόν, κάλεσε τον Μπαϊρού «να φύγει» επειδή «οι  αδικίες δεν πρέπει πλέον να γίνονται αποδεκτές».

Το φθινόπωρο αναμένεται ιδιαίτερα θερμό και αυτή τη χρονιά στη Γαλλία καθώς η απάντηση των συνδικάτων αναμένεται να δοθεί με σειρά κινητοποιήσεων.

Related Articles

Back to top button