Κόσμος

Αξιωματούχοι προειδοποιούν ότι το Ισραήλ μπορεί να αποβληθεί από τον ΟΗΕ αν απαγορεύσει την UNRWA

Αξιωματούχοι του ισραηλινού υπουργείου Εξωτερικών εξέδωσαν προειδοποιήσεις ότι ένα νομοσχέδιο της Κνέσετ που προτείνει την απαγόρευση της λειτουργίας της Υπηρεσίας Αρωγής και Έργων των Ηνωμένων Εθνών για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες (UNRWA) και τη διακοπή των δεσμών μαζί της συνιστά παραβίαση του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, με πιθανή συνέπεια την αποπομπή του Ισραήλ από τα Ηνωμένα Έθνη, όπως αναφέρει το Russia Today.

Ο ειδησεογραφικός ιστότοπος Ynet ανέφερε επίσης την Κυριακή ότι ο πρέσβης των ΗΠΑ στο Ισραήλ Τζέικομπ Λιού, μαζί με άλλους Αμερικανούς διπλωμάτες, επικοινώνησε με τους βουλευτές της αντιπολίτευσης Γιαΐρ Λαπίντ, ηγέτη του κόμματος Yesh Atid, Αβίγκντορ Λίμπερμαν, επικεφαλής του κόμματος Yisrael Beiteinu, και Μπένι Γκαντζ, ηγέτη του κόμματος Εθνικής Ενότητας, προτρέποντάς τους να καθυστερήσουν την προώθηση του νομοσχεδίου τουλάχιστον μέχρι τις αμερικανικές προεδρικές εκλογές.

Ο Λαπίντ φέρεται να ενημέρωσε την αμερικανική κυβέρνηση για την υποστήριξή του στο νομοσχέδιο, υποστηρίζοντας σε δήλωσή του: «Η UNRWA είναι μια καταστροφή και είναι καιρός να την κλείσουμε». Το Ynet ανέφερε ότι ο Λίμπερμαν και ο Γκαντζ απέρριψαν το αίτημα των ΗΠΑ, ενώ μέλη του συνασπισμού της Κνέσετ πιέζουν τον βουλευτή του Λικούντ Μπόαζ Μπίσμουθ να αναβάλει την υποβολή του νομοσχεδίου που σχετίζεται με την UNRWA και το οποίο εισήγαγε.

Η Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων και Άμυνας της Κνεσέτ ενέκρινε το νομοσχέδιο για την UNRWA νωρίτερα αυτό το μήνα. Η προτεινόμενη νομοθεσία θα απαγορεύει σε οποιονδήποτε κυβερνητικό εκπρόσωπο να συνεργαστεί με την UNRWA, θα εμποδίζει το Υπουργείο Εσωτερικών του Ισραήλ να εκδίδει βίζες εισόδου στο προσωπικό της UNRWA, θα εμποδίζει τους τελωνειακούς υπαλλήλους να διεκπεραιώνουν τις εισαγωγές της UNRWA στη Γάζα ή τη Δυτική Όχθη και θα ανακαλεί τις φορολογικές απαλλαγές που παρέχονται σήμερα στην υπηρεσία.

Αξιωματούχοι του Υπουργείου Εξωτερικών προειδοποίησαν ότι ο νόμος θα μπορούσε να γυρίσει μπούμερανγκ εναντίον του Ισραήλ, λέγοντας ότι το νομοσχέδιο βλάπτει περισσότερο το Τελ Αβίβ παρά την UNRWA.

Το Ισραήλ πιέζει εδώ και καιρό να κλείσει η UNRWA, καθώς είναι η μόνη υπηρεσία του ΟΗΕ που έχει συγκεκριμένη εντολή να φροντίζει για τις βασικές ανάγκες των Παλαιστινίων προσφύγων. Εάν η υπηρεσία δεν υπάρχει πλέον, υποστηρίζει το Ισραήλ, τότε το προσφυγικό ζήτημα δεν πρέπει να υπάρχει πλέον και το νόμιμο δικαίωμα των Παλαιστινίων προσφύγων να επιστρέψουν στη γη τους θα είναι περιττό. Το Ισραήλ αρνείται αυτό το δικαίωμα επιστροφής από τα τέλη της δεκαετίας του 1940, παρόλο που η δική του ιδιότητα μέλους του ΟΗΕ εξαρτήθηκε από το αν θα επιτραπεί στους Παλαιστίνιους πρόσφυγες να επιστρέψουν στα σπίτια και τη γη τους.

Related Articles

Back to top button