Κόσμος

Αξιωματούχος της Fed: Πρόωρη δήλωση νίκης η μείωση των επιτοκίων

Η Μισέλ Μπάουμαν, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ, δήλωσε την Παρασκευή ότι θεωρεί την τεράστια μείωση των επιτοκίων της κεντρικής τράπεζας ως «πρόωρη δήλωση νίκης» για τον πληθωρισμό.

Η Μπάουμαν, η οποία ήταν το μόνο μέλος της Ομοσπονδιακής Επιτροπής Ανοικτής Αγοράς που ψήφισε υπέρ της μείωσης των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης αντί για 50 μονάδες βάσης, δήλωσε ότι ο βασικός πληθωρισμός παραμένει πάνω από το 2,5%.

«Δεν έχουμε ακόμη επιτύχει τον στόχο μας για τον πληθωρισμό», ανέφερε σε δήλωσή της. «Βλέπω τον κίνδυνο ότι η ευρύτερη πολιτική δράση της Επιτροπής θα μπορούσε να ερμηνευθεί ως πρόωρη ανακήρυξη νίκης σχετικά με την εντολή μας για τη σταθερότητα των τιμών».

Πιστεύω ότι η μετακίνηση με μετρημένο ρυθμό προς μια πιο ουδέτερη στάση πολιτικής θα εξασφαλίσει περαιτέρω πρόοδο στη μείωση του πληθωρισμού στον στόχο μας του 2%. Η προσέγγιση αυτή θα αποφύγει επίσης την άσκοπη υποδαύλιση της ζήτησης.

Η Μπάουμαν δήλωσε ότι η αμερικανική οικονομία παραμένει ισχυρή, με σταθερή υποκείμενη ανάπτυξη της οικονομικής δραστηριότητας και μια αγορά εργασίας κοντά στην πλήρη απασχόληση.

«Αν και οι προσλήψεις φαίνεται να έχουν αμβλυνθεί, οι απολύσεις παραμένουν χαμηλές», είπε.

Θεωρώ ότι η εξομάλυνση των συνθηκών στην αγορά εργασίας είναι απαραίτητη για να βοηθήσει να μειωθεί η αύξηση των μισθών σε ρυθμό που να συνάδει με τον πληθωρισμό του 2%, δεδομένης της αύξησης της παραγωγικότητας στην τάση.

Η Μπάουμαν δήλωσε ότι η ανάγνωσή της για τα δεδομένα της αγοράς εργασίας έχει γίνει πιο αβέβαιη λόγω των αυξημένων προκλήσεων μέτρησης και της δυσκολίας αξιολόγησης των επιπτώσεων των πρόσφατων μεταναστευτικών ροών.

«Λαμβάνω επίσης σήμα από τη συνεχιζόμενη σταθερή αύξηση των στοιχείων για τις δαπάνες, ιδίως τις καταναλωτικές δαπάνες, που αντανακλούν μια υγιή αγορά εργασίας», πρόσθεσε.

Οι υψηλότερες τιμές έχουν υπερμεγέθη αντίκτυπο στα νοικοκυριά με χαμηλό και μέτριο εισόδημα. Η εκπλήρωση της αποστολής μας να επιστρέψουμε σε χαμηλό και σταθερό πληθωρισμό στο στόχο μας του 2% είναι απαραίτητη για την προώθηση μιας ισχυρής αγοράς εργασίας και μιας οικονομίας που λειτουργεί για όλους μακροπρόθεσμα.

Διαβάστε επίσης:

Related Articles

Back to top button