Κόσμος

Αποδοκιμάστηκε ο Κάρολος στην Αυστραλία: «Δεν είσαι ο βασιλιάς μου», φώναξε γηγενής, ανεξάρτητη γερουσιαστής

Τη «μεγάλη χαρά» του που επέστρεψε στην Αυστραλία, εξέφρασε ο βασιλιάς του Ηνωμένου Βασιλείου και Κοινοπολιτείας Κάρολος κατά τη διάρκεια της πρώτης δημόσιας εμφάνισής του μετά την άφιξή του στη χώρα. Ο 75χρονος μονάρχης αφίχθη με τη βασιλική σύζυγό του Καμίλα στο Σίδνεϊ αργά το βράδυ της περασμένης Παρασκευής. Έχοντας διαγνωστεί με καρκίνο, πέρασε την ημέρα του Σαββάτου με ανάπαυση προτού ξεκινήσει τις βασιλικές υποχρεώσεις του. Ο Κάρολος έκανε την πρώτη δημόσια εμφάνισή του στη λειτουργία της αγγλικανικής εκκλησίας Σεν Τόμας, στα βόρεια περίχωρα του Σίδνεϊ. 

Ωστόσο, το κοινοβούλιο της Αυστραλίας δεν ήταν το ίδιο «θερμό» προς τον Βρετανό μονάρχη. Ο βασιλιάς Κάρολος δέχτηκε σφοδρές αποδοκιμασίες από την ανεξάρτητη, γηγενή γερουσιαστή, Λίντια Θορπ, αμέσως μετά την ολοκλήρωση της ομιλίας του από το βήμα της αυστραλιανής βουλής.

«Δεν είσαι ο βασιλιάς μου» φώναξε η ανεξάρτητη γερουσιαστής, και ξεκαθάρισε προς τον Βρετανό μονάρχη πως «αυτή δεν είναι η γη σου».

Η γερουσιαστής Λίντια Θορπ κατάφερε να συμπληρώσει τα εξής λίγο πριν την απομακρύνει από τον χώρο η ασφάλεια:

Διαπράξατε γενοκτονία κατά του λαού μας. Δώστε μας ό,τι μας κλέψατε -τα κόκαλά μας, τα κρανία μας, τα μωρά μας, τους ανθρώπους μας. Καταστρέψατε τη γη μας. Δώστε μας μια συνθήκη. Θέλουμε μια συνθήκη.

Κατάτι αντιμοναρχικό ήταν και το μήνυμα του πρωθυπουργού της Αυστραλίας Άντονι Αλμπανίζι, ο οποίος είπε απευθυνόμενος στον Κάρολο ότι είναι καιρός να τελειώνει ο ρόλος του στη χώρα του.

Έχετε δείξει μεγάλο σεβασμό για τους Αυστραλούς, ακόμη και σε περιόδους που έχουμε συζητήσει το μέλλον των δικών μας συνταγματικών ρυθμίσεων και τη φύση της σχέσης μας με το Στέμμα, είπε ο Αλμπανίζι.

Αλλά, τόνισε, «τίποτα δεν μένει στάσιμο».

Η Αυστραλία είναι μέλος της Κοινοπολιτείας με αρχηγό του κράτους τον εκάστοτε μονάρχη του Μπάκιγχαμ. Ο Αλμπανίζι, επικεφαλής του Εργατικού Κόμματος, έχει δηλώσει πως αυτό πρέπει να αλλάξει. Εν αντιθέσει, ο ηγέτης της συντηρητικής αντιπολίτευσης Πίτερ Ντάτον θέλει να διατηρήσει τον Βρετανό βασιλιά ως μονάρχη της Αυστραλίας και σημείωσε ότι ακόμη και οι υποστηρικτές μιας δημοκρατίας είχαν την τιμή να παρευρεθούν σε δεξίωση για τον Κάρολο και την Καμίλα στο Κοινοβούλιο στην πρωτεύουσα Καμπέρα.

Οι ηγέτες των έξι πολιτειών της Αυστραλίας υπογράμμισαν το πολιτικό χάσμα σχετικά με τη συνταγματική σχέση της χώρας με τη Βρετανία, αρνούμενοι τις προσκλήσεις να παραστούν στη δεξίωση. Και οι έξι θα προτιμούσαν ένας Αυστραλός πολίτης να ήταν αρχηγός κράτους της Αυστραλίας. Ο καθένας τους είπε ότι είχαν πιο πιεστικές δεσμεύσεις σήμερα Δευτέρα 21/10, αλλά οι μοναρχικοί συμφώνησαν ότι είχαν σνομπάρει το βασιλικό ζεύγος.

Οι Αυστραλοί αποφάσισαν σε δημοψήφισμα το 1999 να διατηρήσουν τη τότε βασίλισσα Ελισάβετ Β’ ως αρχηγό του κράτους. Αυτό το αποτέλεσμα θεωρείται ευρέως ότι ήταν η συνέπεια της διαφωνίας σχετικά με τον τρόπο επιλογής ενός προέδρου και όχι της υποστήριξης της πλειοψηφίας σε έναν μονάρχη. Ο Αλμπανίζι έχει αποκλείσει τη διεξαγωγή νέου δημοψηφίσματος για το θέμα κατά την τρέχουσα τριετή κυβερνητική θητεία του. Αλλά είναι μια πιθανότητα εάν το Εργατικό Κόμμα του επανεκλεγεί στις εκλογές που θα γίνουν μέχρι τον Μάιο του επόμενου έτους.

Η Θορπ, γηγενής, ανεξάρτητη γερουσιαστής από τη Βικτώρια, δήλωσε στο BBC μετά την παρέμβασή της στο κοινοβούλιο ότι ήθελε να στείλει ένα «σαφές μήνυμα» στον Κάρολο.  «Για να είσαι κυρίαρχος πρέπει να είσαι της γης μας», είπε. «Δεν είναι από αυτή τη γη», πρόσθεσε χαρακτηριστικά.

Από την πλευρά ο Βρετανός μονάρχης είπε από το βήμα του αυστραλιανού κοινοβουλίου: «Σε όλη μου τη ζωή, οι άνθρωποι των Πρώτων Εθνών της Αυστραλίας μού έκαναν τη μεγάλη τιμή να μοιράζομαι τόσο γενναιόδωρα τις ιστορίες και τους πολιτισμούς τους. Μπορώ μόνο να πω πόσο πολύ η δική μου εμπειρία έχει διαμορφωθεί και ενισχυθεί από μια τέτοια παραδοσιακή σοφία».

Άμα της απομάκρυνσης της Θορπ η εκδήλωση ολοκληρώθηκε χωρίς καμία αναφορά στο περιστατικό και το βασιλικό ζεύγος στη συνέχεια συνάντησε τους εκατοντάδες πολίτες που περίμεναν με τα σημαιάκια τους έξω από το κοινοβούλιο για να χαιρετήσουν τον Κάρολο και την Καμίλα.

Related Articles

Back to top button