Απολογισμός Κουρέτα για τον ένα χρόνο στην Περιφέρεια Θεσσαλίας
Με άρθρο στα Μέσα Ενημέρωσης της Θεσσαλίας κάνει τον απολογισμό της πρώτης του θητείας ο Περιφερειάρχης Δημήτρης Κουρέτας. Αναφέρει:
“Κάθε άνθρωπος στο τέλος μιας χρονιάς κάνει τον απολογισμό του και θέτει τους στόχους του για την επόμενη. Για το πολιτικό πρόσωπο αυτό αποτελεί υποχρέωση, πρωτίστως απέναντι στον πολίτη και κατόπιν στον ίδιο του τον εαυτό.
Το 2024, με την εντολή της μεγάλης πλειοψηφίας των Θεσσαλών, ανέλαβα τα ηνία της Περιφέρειας Θεσσαλίας και κλήθηκα να αντιμετωπίσω τα αποτελέσματα της μεγαλύτερης περιβαλλοντικής καταστροφής στη χώρα από τη Μεταπολίτευση και μετά. Ήξερα καλά από την πρώτη στιγμή που έλαβα την εντολή να εγκατασταθώ στο κτίριο της Περιφέρειας, πως το έργο αυτό θα ήταν το δυσκολότερο της ζωής μου. Ήξερα όμως καλά και τον τρόπο με τον οποίο θα έπρεπε να αντιμετωπίσω την πρόκληση αυτή.
Γι αυτό ο πρώτος στόχος που έθεσα στους συνεργάτες μου ήταν να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη των πολιτών στον θεσμό της Περιφέρειας. Έτσι, και για τον λόγο αυτό ξεκινήσαμε αμέσως να δουλεύουμε με στόχο να στήσουμε έναν ολοκληρωμένο μηχανισμό παρακολούθησης των καιρικών φαινομένων, ο οποίος θα είχε τη δυνατότητα της πρόληψης της καταστροφής και της έγκαιρης προειδοποίησης των πολιτών.
Αποτέλεσμα όλων αυτών ήταν η λειτουργία του Κέντρου Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Θεσσαλίας, του πρώτου Κέντρου Πολιτικής Προστασίας σε Περιφέρεια της χώρας, το οποίο εγκαινιάστηκε από τον ίδιο τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.
Πλέον παρακολουθούμε 25 μετεωρολογικούς σταθμούς. Τοποθετήσαμε αρκετά σταθμήμετρα, σε πάρα πολλά σημεία των ποταμών, οπότε συσχετίζουμε τον όγκο της βροχής με τα σταθμήμετρα, έχουμε φτιάξει ένα μοντέλο και παρακολουθούμε αυτό που θα συμβεί. Έτσι μπορούμε να παρέμβουμε, να δράσουμε και να προειδοποιήσουμε.
Ταυτόχρονα πραγματοποιήσαμε καθαρισμούς σε πολλά ρέματα και πολλά σημεία των αναχωμάτων τα αποκαταστήσαμε. Αλλά κυρίως στα ρέματα, γιατί υπήρχαν περιοχές όπως ο αστικός Βόλος που πνίγηκε από κακή συντήρηση των αστικών ρεμάτων. Μόνο από τα τρία ρέματα – Κραυσίδωνας, Ξηριάς, Άναυρος – μεταφέραμε περίπου 1εκατ. τόνους φερτές ύλες. Ήταν κακοσυντηρημένα πάρα πολλά χρόνια.
Αυτό που θα ήθελα να αφήσω πίσω μου, όταν ολοκληρώσω το έργο μου στην Περιφέρεια Θεσσαλίας, είναι η σφραγίδα της ανθεκτικότητας. Δηλαδή να μπορέσουμε να χτίσουμε όχι μόνο υποδομές αντιπλημμυρικών έργων, αλλά όλη την κουλτούρα της ανθεκτικότητας. Αυτό έχει να κάνει με την Πολιτική Προστασία – που εμπλέκει όλο αυτό το σύστημα που έχουμε εξηγήσει τόσο καιρό – και κυρίως τον εθελοντισμό. Πάνω σ’ αυτό θα δουλέψουμε ακόμα πιο εντατικά τη νέα χρονιά, με στόχο την ανακούφιση του πολίτη.
Ταυτόχρονα με την λειτουργία του Κέντρου Πολιτικής Προστασίας άλλαξα το μοντέλο διοίκησης της Περιφέρειας Θεσσαλίας, ορίζοντας Γενικούς Διευθυντές, που δεν υπήρχαν στο παρελθόν, γνωρίζοντας καλά πως μόνο έτσι μπορεί να διοικηθεί ένας τόσο μεγάλος Οργανισμός, και συγκρότησα άμεσα ομάδες συνεργατών, ξεκινώντας την δουλειά.
Αρχικά έπρεπε να φτιαχτεί το Σχέδιο Ανασυγκρότησης της Θεσσαλίας, για το οποίο δουλέψαμε ατελείωτες βραδιές με τους συνεργάτες μου, ενώ παράλληλα θα έπρεπε να αντιμετωπίσουμε και τις επόμενες μεγάλες κρίσεις που προέκυψαν τον χρόνο που μας πέρασε. Αντιμετωπίσαμε με επιτυχία την πανώλη –και μάλιστα το μοντέλο που φτιάξαμε για τη διαχείριση της κρίσης αυτής μας ζητήθηκε, ως υπόδειγμα καλής πρακτικής από την ΕΕ. Αντιμετωπίζουμε ακόμα την κρίση της ευλογιάς, ενώ δώσαμε τις πρώτες μας εξετάσεις στην διαχείριση των πυρκαγιών, μέσα στο Κέντρο Πολιτικής Προστασίας. Το αποτέλεσμα της αντιπυρικής περιόδου για την Περιφέρεια Θεσσαλίας ήταν από τα 100.000 καμένα στρέμματα του 2023 να πέσουμε στα 3.000 καμένα στρέμματα το 2024.
Για να θωρακίσουμε αντιπλημμυρικά τη Θεσσαλία – και ταυτόχρονα να αντιμετωπίσουμε και τη λειψυδρία ολοκληρώνουμε τις αποκαταστάσεις και τους καθαρισμούς και, ταυτόχρονα, καταρτίζουμε το αντιπλημμυρικό Master Plan, καθώς κάτι τέτοιο δεν υπήρχε. Μέχρι το φθινόπωρο παρεμβαίνουμε στον Πηνειό, σε τρία κομμάτια, από τα παράλια μέχρι τα βουνά των Τρικάλων. Από εκεί και πέρα στην Καρδίτσα γίνεται ήδη το Master Plan. Ο Δήμος Βόλος κάνει το δικό του, για το οποίο δεν έχει προχωρήσει πολύ η μελέτη. Στόχος μας, ο οποίος είναι απολύτως εφικτός, να προκηρύξουμε τα δικά μας αντιπλημμυρικά έργα μέχρι το τέλος του 2026.
Σε αυτά τα έργα έρχονται να προστεθούν και τα έργα ορεινής υδρονομίας του Υπουργείου Περιβάλλοντος. Αυτά προκηρύχθηκαν τον Αύγουστο και θα ξεκινήσουν να γίνονται όχι νωρίτερα από το φθινόπωρο του 2025. Θα τελειώσουν σε έναν χρόνο, περίπου μέσα στο 2026.
Συνεργαζόμαστε στενά με την κυβέρνηση και πιέζουμε για την έναρξη των μεγάλων έργων, η ολοκλήρωση των οποίων απαιτεί τέσσερα χρόνια. Πρόκειται για τα έργα στον Ενιπέα, στο Μουζάκι, στην Πύλη, στον Νεοχωρίτη και τη διώρυγα που θα συνδέει τη Γυρτώνη με την Κάρλα. Αυτά έχουν πολύ μεγάλο αντιπλημμυρικό αποτέλεσμα και παίζουν ρόλο στην αντιμετώπιση της λειψυδρίας.
Ταυτόχρονα, τις επόμενες εβδομάδες βγαίνουν τα προγράμματα της Επιχειρηματικότητας. Ποντάρουμε στην ενίσχυση της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας με προγράμματα ύψους 30 εκατ. ευρώ.
Σε ότι αφορά τη Δημόσια Υγεία, από ΕΣΠΑ και Δημόσιες Επενδύσεις – όπως ανακοινώσαμε πρόσφατα με τον κ. Σερέτη – διαθέσαμε περίπου 40 εκατ. ευρώ, με στόχο την ενίσχυση υποδομών σε Νοσοκομεία, Κέντρα Υγείας και Πρωτοβάθμια Περίθαλψη. Βασική μας προτεραιότητα είναι η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και τα Κέντρα Υγείας, ενώ σύντομα σε κάθε πόλη, θα ανακοινώσουμε τα αναπτυξιακά έργα.
Επίσης, ο Πολιτισμός αποτελεί βασική μας προτεραιότητα. Με τις Ολοκληρωμένες Χωρικές Επενδύσεις (ΟΧΕ), όπως των Βορείων Σποράδων θέλουμε να αναμορφώσουμε τα νησιά. Επίσης είναι οι ΟΧΕ των Αγράφων και του Γεωπάρκου που αλλάζουν το τοπίο σε Πύλη και Μετέωρα. Μεγάλα έργα Πολιτισμού και Τουρισμού, όπως είναι το Α΄ Αρχαίο Θέατρο της Λάρισας που επιτέλους θα ολοκληρωθεί.
Ταυτόχρονα σχεδιάζουμε προσεκτικά τον τρόπο με τον οποίο ο αγροδιατροφικός τομέας της Θεσσαλίας θα αποτελέσει πυλώνα στρατηγικής ανάπτυξης του τουριστικού μας προϊόντος. Ένας ευλογημένος, από κάθε άποψη, τόπος θα πρέπει να ανοιχτεί έξω από τα ελληνικά σύνορα, έχοντας όμως προηγουμένως κατοχυρώσει την ταυτότητά του.
Γνωρίζουμε πως το έργο είναι τιτάνιο. Αυτή όμως είναι και η δική μας πρόκληση. Για να τα καταφέρουμε, γνωρίζουμε καλά πως δεν μπορούμε μόνοι μας. Γι αυτό και έχουμε απευθύνει ανοιχτή πρόσκληση συνεργασίας σε όλους τους πολίτες, σε όλες τις κοινωνικές ομάδες, ανεξαρτήτως πολιτικών και ιδεολογικών απόψεων. Ξέρουμε πως ο πολίτης για να κινητοποιηθεί θα πρέπει πρώτα να δει και να πιστέψει. Θα πρέπει να γίνει μέρος του οράματος. Να νιώσει συνοδοιπόρος. Αυτός είναι και ο στόχος της περιφερειακής αρχής για το 2025: να συνεχίσουμε να γράφουμε μαζί με τους πολίτες την ιστορία που θα θέλαμε να διηγούνται τα εγγόνια μας.”