Κόσμος

Αποφασισμένη να πληρώσει με το ίδιο νόμισμα τη Δύση για τα παγωμένα της κεφάλαια η Ρωσία

Η Ρωσία θα απαντήσει παρομοίως στην εκ μέρους των δυτικών υποστηρικτών της Ουκρανίας χρήση των εσόδων που παράγονται από τα παγωμένα αποθεματικά της κεντρικής της τράπεζας, δήλωσε ο Ρώσος υπουργός Οικονομικών, Αντόν Σιλουάνοφ.

Περιουσιακά στοιχεία ύψους περίπου 300 δισεκατομμυρίων δολαρίων που ανήκουν στην Ρωσική Κεντρική Τράπεζα έχουν «παγώσει» στο πλαίσιο των δυτικών κυρώσεων που υιοθετήθηκαν μετά την κλιμάκωση της σύγκρουσης στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022.

Το μεγαλύτερο μέρος των κεφαλαίων, περίπου 197 δισεκατομμύρια ευρώ (213 δισεκατομμύρια δολάρια), κρατείται από το γραφείο συμψηφισμού Euroclear με έδρα τις Βρυξέλλες.

Την Τετάρτη, η Ουάσιγκτον ανακοίνωσε την απόφασή της να χρησιμοποιηθούν τα έσοδα από τα δεσμευμένα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία για την αποπληρωμή ενός δανείου πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων στο Κίεβο.

«Εάν οι δυτικές χώρες έχουν αρχίσει να χρησιμοποιούν τα έσοδα από τα παγωμένα ρωσικά αποθέματα, θα κάνουμε ακριβώς το ίδιο», είπε ο Σιλουάνοφ στους δημοσιογράφους την Πέμπτη.

«Έχουμε παγώσει χρήματα από “μη φιλικές” εταιρείες και οργανισμούς. Διατηρούμε αυτά τα χρήματα στους λογαριασμούς μας με τον ίδιο τρόπο και θα χρησιμοποιήσουμε τα έσοδα από αυτά τα περιουσιακά στοιχεία με τον ίδιο τρόπο», διευκρίνισε.

Τα έσοδα από αυτά τα κεφάλαια θα διατεθούν για «τις ανάγκες της οικονομίας, τις ανάγκες των συστατικών οντοτήτων της Ρωσικής Ομοσπονδίας», πρόσθεσε ο υπουργός, σημειώνοντας ότι οι σχετικές αποφάσεις έχουν ήδη ληφθεί.

Οι ΗΠΑ δήλωσαν την Τετάρτη ότι θα παράσχουν στο Κίεβο δάνειο 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων ως μέρος ενός ευρύτερου πακέτου δανεισμού της Ουκρανίας από τα μέλη της G7 ύψους 50 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Η χρήση κερδών από τα δεσμευμένα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία θα παράσχει βοήθεια στην Ουκρανία «χωρίς να επιβαρύνει τους φορολογούμενους», δήλωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν.

Μια μέρα νωρίτερα, την Τρίτη, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο υπερψήφισε τη χορήγηση δανείου έως και 35 δισεκατομμυρίων ευρώ (38 δισεκατομμύρια δολάρια) για το Κίεβο χρησιμοποιώντας τα παγωμένα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία ως εγγύηση για τις αποπληρωμές.

Σύμφωνα με την Euroclear, τα δεσμευμένα κεφάλαια είχαν δημιουργήσει τόκους 3,4 δισεκατομμυρίων ευρώ έως τα μέσα Ιουλίου.

Η Ρωσία έχει επανειλημμένα προειδοποιήσει ότι η κατάσχεση των περιουσιακών της στοιχείων θα ισοδυναμούσε με «κλοπή» και θα παραβίαζε το διεθνές δίκαιο και θα υπονόμευε τα αποθεματικά νομίσματα, το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα και την παγκόσμια οικονομία.

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο έχει επίσης εκφράσει ανησυχίες ότι τέτοιες ενέργειες θα μπορούσαν να υπονομεύσουν την εμπιστοσύνη στο δυτικό χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Ο Σιλουάνοφ προειδοποίησε νωρίτερα ότι οι παγκόσμιοι παίκτες παρακολουθούν στενά την υπόθεση που αφορά τα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία και εξάγουν τα δικά τους συμπεράσματα.

Ενώ ο υπουργός Οικονομικών δεν διευκρίνισε το ποσό των δυτικών περιουσιακών στοιχείων που διατηρούνται αυτή τη στιγμή στη Ρωσία, προηγούμενοι υπολογισμοί του RIA Novosti εκτίμησαν το ποσό σε περίπου ίσο με το μέγεθος των ρωσικών κεφαλαίων που έχουν παγώσει στο εξωτερικό.

Το πρακτορείο ειδήσεων ανέφερε ότι οι συνολικές άμεσες ξένες επενδύσεις στη ρωσική οικονομία από την Ε.Ε., την G7, την Αυστραλία και την Ελβετία ανήλθαν σε 288 δισεκατομμύρια δολάρια στο τέλος του 2022.

Διαβάστε ακόμα:

Related Articles

Back to top button