Κόσμος

Απόπειρα πραξικοπήματος σε εξέλιξη, καταγγέλλει ο Πρόεδρος της Βολιβίας

Ενδείξεις που καταγράφουν «ανώμαλη κινητικότητα» ορισμένων αξιωματικών του στρατού της Βολιβίας και προσομοιάζουν με απόπειρα πραξικοπήματος κατήγγειλε απόψε ο Πρόεδρος της χώρας, Λουΐς Αλμπέρτο Άρσε Κατακόρα.

Ο 60χρονος Βολιβιανός Πρόεδρος  σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα Χ έγραψε:

«Καταγγέλλουμε ανώμαλες κινητοποιήσεις ορισμένων μονάδων του βολιβιανού στρατού. Η δημοκρατία πρέπει να γίνει σεβαστή».

Λίγο πριν τις 23.00 ώρα Ελλάδος αξιωματικοί του στρατού φάνηκαν να περικυκλώνουν το Προεδρικό Μέγαρο στην πρωτεύουσα Λα Πας.

Απόπειρα πραξικοπήματος βλέπει και ο Έβο Μοράλες

Το ίδιο διάστημα, ο πρώην Πρόεδρος της Βολιβίας, Έβο Μοράλες, δημοσιοποίησε βίντεο που δείχνει ομάδα στρατιωτών να κινείται ύποπτα υπό το ακόλουθο κείμενο:

«Το πραξικόπημα ετοιμάζεται. Αυτή τη στιγμή, μέρος των Ενόπλων Δυνάμεων και άρματα μάχης αναπτύσσονται στην πλατεία Μουρίγιο. Ζήτησαν έκτακτη σύσκεψη στις 15.00 μ.μ. στο Γενικό Επιτελείο Στρατού στο Μιραφλόρες με στολές μάχης. Καλέσαμε τα κοινωνικά κινήματα της περιφέρειας και της πόλης να υπερασπιστούν την δημοκρατία».

Πίσω από την ύποπτη κινητικότητα μέρος αξιωματικών του στρατού φέρεται πως βρίσκεται ο στρατηγός Χουάν Χοσέ Ζουνίγκα ο οποίος απαλλάχθηκε νωρίτερα (αργά το βράδυ της Τρίτης) από την θέση του Γενικού Επιτελάρχη του στρατού σύμφωνα με πηγές από Προεδρικό Μέγαρο στην πρωτεύουσα Λα Πας και ανώτερους στρατιωτικούς αξιωματούχους.

Ο στρατηγός Ζουνίγκα

Αντιδράσεις στην Ισπανία από πρώην υπουργό του Podemos

Οι ανησυχητικές πληροφορίες προκάλεσαν άμεσα τα αντανακλαστικά Ισπανών πολιτικών.

Η πρώην υπουργός και ευρωβουλευτής των Podemos, Ιρένε Μοντέρο, δημοσίευσε στο Χ την ακόλουθη ανάρτηση:

 «Όλη η υποστήριξή μας στον αδελφό λαό της Βολιβίας και τη νόμιμη κυβέρνησή της. Απέναντι στους πραξικοπηματίες, η δημοκρατία πρέπει να γίνει σεβαστή».

Related Articles

Back to top button