Από την AI Barbie μέχρι το Ghiblification: Πώς το εργαλείο εικόνων του ChatGPT σαρώνει και «λυγίζει» την OpenAI

Η κυκλοφορία του νέου εργαλείου δημιουργίας εικόνων του ChatGPT από την OpenAI έχει προκαλέσει φρενίτιδα στα social media πλημμυρίζοντας γρήγορα το X (πρώην Twitter), το Facebook και το Instagram.
Μέσα σε λίγες μέρες και χάρη στο ChatGPT-4o, οι χρήστες των social media μετέτρεψαν τους εαυτούς τους σε κούκλες Barbie, αναβίωσαν ιστορικές σκηνές σε στυλ Studio Ghibli και δημιούργησαν memes σε αισθητική Simpsons και South Park. Το αποτέλεσμα; Ρεκόρ επισκεψιμότητας, υπερφόρτωση των server της OpenAI και νέες συζητήσεις γύρω από τα όρια της δημιουργικότητας, της τεχνητής νοημοσύνης και των πνευματικών δικαιωμάτων.
Με το νέο προηγμένο εργαλείο δημιουργίας εικόνων τεχνητής νοημοσύνης, οι χρήστες μπορούν να μεταμορφώσουν φωτογραφίες ή memes σε διάφορα στυλ.
Η τελευταία αναβάθμιση του εργαλείου AI επιτρέπει επίσης τη δημιουργία ρεαλιστικών εικόνων, λογότυπων και διαγραμμάτων από απλές λέξεις-κλειδιά, με δυνατότητα απεικόνισης έως και 20 διαφορετικών αντικειμένων σε μία μόνο εικόνα.
Το νέο viral trend οδήγησε σε αριθμό-ρεκόρ χρηστών τον Απρίλιο, με τον επικεφαλής της OpenAI Σαμ Άλτμαν να καλεί τον κόσμο να… κάνει λίγο κράτει.
«Παρακαλώ, χαλαρώστε λίγο» έκανε έκκληση ο Άλτμαν μην μπορώντας να προβλέψει αυτή τη ψηφιακή εμμονή που έχει κατακλύσει τα social media.
Το διαδίκτυο ανακάλυψε επίσης πως η αναβάθμιση επιτρέπει στους χρήστες να δημιουργήσουν 3D απεικονίσεις του εαυτού τους σε μορφή κούκλας Barbie και μάλιστα σε μέγεθος… τσέπης.
Από τις μινιατούρες σε στυλ Barbie μέχρι και την ικανότητα να αναπαριστά εικόνες με τη χαρακτηριστική, ζωγραφισμένη στο χέρι αισθητική του ιαπωνικού στούντιο Ghibli, το εργαλείο AI έχει περάσει έντονα δημιουργικές μέρες.
Ρεκόρ χρηστών στο ChatGPT
Οι χρήστες του ChatGPT ξεπέρασαν τα 150 εκατομμύρια για πρώτη φορά φέτος, μετά την κυκλοφορία του νέου εργαλείου δημιουργίας εικόνων, σύμφωνα με στοιχεία της εταιρείας ανάλυσης αγοράς Similarweb.
Ο αριθμός των ενεργών χρηστών, τα έσοδα από συνδρομές εντός εφαρμογής και τα downloads της εφαρμογής έφτασαν επίσης σε ιστορικά υψηλά επίπεδα μετά την κυκλοφορία του GPT-4o.
Ο Σαμ Άλτμαν υπογράμμισε την επιτυχία της τεχνολογίας του – αλλά προειδοποίησε ότι η αυξημένη ζήτηση για παραγωγή εικόνων ασκεί πρωτοφανή πίεση στις μονάδες GPU (μονάδες επεξεργασίας γραφικών) της OpenAI, δηλαδή στα μέρη των υπολογιστών που είναι υπεύθυνα για τη δημιουργία και επεξεργασία εικόνας – και δυσκολεύονται να ανταπεξέλθουν.
«Είναι απίστευτο το πόσο αρέσει στον κόσμο να δημιουργεί εικόνες με το ChatGPT. Αλλά οι GPU μας λιώνουν», δήλωσε ο Άλτμαν στις 27 Μαρτίου. Τρεις μέρες αργότερα, έκανε έκκληση: «Μπορείτε να χαλαρώσετε λίγο με τη δημιουργία εικόνων; Είναι τρελό αυτό που γίνεται, η ομάδα χρειάζεται λίγο ύπνο».
can yall please chill on generating images this is insane our team needs sleep
— Sam Altman (@sama) March 30, 2025
Η εταιρεία συνέχιζε να αντιμετωπίζει προβλήματα μέχρι την 1η Απριλίου, προειδοποιώντας τους χρήστες για καθυστερήσεις στην υπηρεσία, αναβολές νέων κυκλοφοριών και πιθανά τεχνικά σφάλματα.
Στις 10 Απριλίου, ο Άλτμαν επανήλθε και δήλωσε: «Η χρήση του OpenAI έχει ξεφύγει τον τελευταίο μήνα», προσθέτοντας πως η ταχύτητα των υπηρεσιών και τα όρια χρήσης θα βελτιωθούν.
Είναι γεγονός ότι τα ισχυρά μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης καταναλώνουν όλο και περισσότερη ηλεκτρική ενέργεια. Μάλιστα, μία έκθεση του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (IEA) εκτιμά ότι η εκπαίδευση του GPT-4 διήρκεσε 14 εβδομάδες και κατανάλωσε περίπου 42 GWh (γιγαβατώρες) ηλεκτρικής ενέργειας.
Αυτό ισοδυναμεί με την ημερήσια κατανάλωση ρεύματος περίπου 28.500 νοικοκυριών στις ανεπτυγμένες χώρες ή 70.500 νοικοκυριών σε φτωχότερες περιοχές.

Η νέα τάση της τεχνητής νοημοσύνης σε θέλει… κούκλα Barbie
Μία από τις viral τάσεις με εικόνες AI που έχει κατακλύσει το διαδίκτυο είναι οι κούκλες Barbie σε στυλ AI.
Με το εργαλείο δημιουργίας εικόνων του ChatGPT, οι χρήστες μεταμορφώνουν τον εαυτό τους σε φιγούρες δράσης – με εξατομικευμένα αξεσουάρ και κουτί. Στο trend συμμετείχε και η Ρεπουμπλικανή βουλευτής Μάρτζορι Τέιλορ Γκριν, η οποία δημοσίευσε ένα βίντεο με την «κούκλα Barbie» της να βγαίνει από το κουτί.
«Αν ήμουν κούκλα: Το αρχικό πακέτο της MTG στο Κογκρέσο», έγραψε, προσθέτοντας: «Λατρεύω όλα τα αξεσουάρ μου, συμπεριλαμβανομένης της Βίβλου και της σφύρας μου για την επιτροπή DOGE!»
The Congresswoman MTG Starter Kit
If I was a doll!
I love all my accessories, including my Bible and gavel for DOGE Committee chair! pic.twitter.com/2fEWYH1Ubt— Marjorie Taylor Greene (@mtgreenee) April 10, 2025
Για να δημιουργήσουν τις φιγούρες, οι χρήστες ζητούν από το ChatGPT να δημιουργήσει «εικόνα σε στυλ φιγούρας δράσης», περιγράφοντας τα αξεσουάρ και το κείμενο που θέλουν στο κουτί.
Η μελλοντική πρέσβειρα των ΗΠΑ στην Ελλάδα Κίμπερλι Γκίλφοϊλ χρησιμοποίησε το ChatGPT και ανέβασε μια φωτογραφία της με μία τσάντα με την ελληνική σημαία, ένα μικρόφωνο και ένα σφυρί δικαστή και τη λεζάντα «το λατρεύω!»
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Kimberly Guilfoyle (@kimberlyguilfoyle)
Και η παρουσιάστρια Ηλιάνα Παπαγεωργίου μοιράστηκε στο Instagram μια AI-δημιουργημένη εικόνα της με μονόπετρο, προκαλώντας σχόλια και εικασίες για πιθανή πρόταση γάμου από τον σύντροφό της Γιάννη Καραβασάνη.
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη ILIANA PAPAGEORGIOU (@ilianapapageorgiou)
«Ghiblification»
Πριν όμως τις Barbie κούκλες, το διαδίκτυο είχε «τρελαθεί» με τις εικόνες σε στυλ Studio Ghibli.
Από φωτογραφίες προφίλ μέχρι viral στιγμές, όλα «ghiblified», δηλαδή μετατράπηκαν στο αισθητικό στυλ των animations της ιαπωνικής εταιρείας κινούμενων σχεδίων Studio Ghibli.
I asked AI to turn me into a Barbie doll and the results are pretty fun! #barbie #tracykissbarbie pic.twitter.com/LDJ3SXf3Vo
— Tracy Kiss (@misstracykiss) April 9, 2025
Κάποιες εικόνες σε αυτό το στυλ αναπαριστούσαν ιστορικά πολιτικά γεγονότα των ΗΠΑ, όπως η επεισοδιακή συνάντηση Τραμπ – Ζελένσκι στο Οβάλ Γραφείο ή τη δολοφονία του Τζον Κένεντι.
Ακόμη και ο Λευκός Οίκος μπήκε στον πειρασμό, δημοσιεύοντας εικόνα σε στυλ Ghibli μιας γυναίκας που συλλαμβάνεται από αστυνομικούς στις ΗΠΑ – βασισμένη σε πραγματικό περιστατικό απέλασης καταδικασμένου εμπόρου ναρκωτικών.
Para hacer una imagen al estilo viral del Studio Ghibli:
1. Subir imagen en ChatGPT 4o
2. Prompt: “Rediseña la imagen al estilo Studio Ghibli y conserva todos los detalles”.
3. Espera de 2 a 5 minutos
4. Descargar y compartirY como bonus, lo mejor que he visto en X: pic.twitter.com/y9tuUe1v8z
— Fran Actúa (@Fran_actua) March 30, 2025
Ο Ινδός πρωθυπουργός Ναρέντα Μόντι είχε επίσης την «Ghibli» του στιγμή, με το επίσημο X account του MyGovIndia να δημοσιεύει συλλογή εικόνων του σε διάφορα σκηνικά – δίπλα στον Τραμπ ή τον Μακρόν.
Main character? No.
He’s the whole storylineExperience through New India in Studio Ghibli strokes.#StudioGhibli#PMModiInGhibli pic.twitter.com/bGToOJMsWU
— MyGovIndia (@mygovindia) March 28, 2025
Άλλοι χρήστες αναπαρήγαγαν εμβληματικές φωτογραφίες ή memes, όπως ο Τούρκος Ολυμπιονίκης σκοπευτής Yusuf Dikeç, που έγινε viral στους Αγώνες του Παρισιού επειδή πυροβολούσε με το ένα χέρι στην τσέπη.
Ok so whilst doom scrolling on the interweb, I noticed a trend of people creating Barbie doll versions of themselves using ChatGPT.
It struggled with my face a bit, but made me laugh so much that I thought I’d share it with you guys! pic.twitter.com/LsgihGPzKQ
— Tube Mapper – Luke Agbaimoni (@tubemapper) April 11, 2025
Το viral trend εξαπλώθηκε και στη χώρα μας με πολλούς Έλληνες να μετατρέπουν την εικόνα τους σε ιαπωνικό άνιμε και να το διασκεδάζουν σαν μικρά παιδιά.


Νίκη Λυμπεράκη

Προς τι οι αντιδράσεις;
Η εκτενής χρήση εικόνων σε στυλ Ghibli έχει εγείρει ερωτήματα για πιθανές παραβιάσεις πνευματικών δικαιωμάτων.
American Saga – studio Ghibli style pic.twitter.com/ax5AzVviPo
— Mikołaj Teperek (@MikolajVonskyT) March 26, 2025
Ο Hayao Miyazaki, συνιδρυτής του Studio Ghibli και ένας από τους πιο καταξιωμένους σκηνοθέτες animation παγκοσμίως, είχε δηλώσει ήδη από το 2016 πως είναι «απολύτως αηδιασμένος» από την τεχνολογία. Είχε πει χαρακτηριστικά: «Δεν θα ήθελα ποτέ να ενσωματώσω αυτήν την τεχνολογία στο έργο μου».
Η καλλιτέχνις Karla Ortiz, που μεγάλωσε με τις ταινίες του Miyazaki και έχει καταθέσει αγωγή κατά εταιρειών δημιουργίας εικόνων AI για παραβίαση πνευματικών δικαιωμάτων, δήλωσε:
American Saga – studio Ghibli style pic.twitter.com/ax5AzVviPo
— Mikołaj Teperek (@MikolajVonskyT) March 26, 2025
«Είναι άλλο ένα ξεκάθαρο παράδειγμα ότι εταιρείες όπως η OpenAI δεν νοιάζονται καθόλου για το έργο και τα δικαιώματα των καλλιτεχνών. Χρησιμοποιούν το όνομα, την αισθητική και τη φήμη του Ghibli για να προωθήσουν τα προϊόντα τους. Είναι προσβολή. Είναι εκμετάλλευση».
Παραμένει ασαφές εάν το Studio Ghibli παραχώρησε άδεια χρήσης των έργων του στην OpenAI για εκπαίδευση – ή αν μια τέτοια άδεια ήταν απαραίτητη.
Ο νομικός Josh Weigensberg, εξήγησε ότι το ζήτημα των πνευματικών δικαιωμάτων είναι περίπλοκο.
«Υπάρχει η γενική αρχή ότι το “στυλ” δεν προστατεύεται από πνευματικά δικαιώματα. Αλλά κάποιες φορές, αυτό που οι άνθρωποι αποκαλούν “στυλ” μπορεί να αφορά συγκεκριμένα, αναγνωρίσιμα στοιχεία ενός καλλιτεχνικού έργου», είπε.
Πληροφορίες από Skynews
To άρθρο Από την AI Barbie μέχρι το Ghiblification: Πώς το εργαλείο εικόνων του ChatGPT σαρώνει και «λυγίζει» την OpenAI δημοσιεύτηκε στο NewsIT .