Κόσμος

Αραβικός Σύνδεσμος: Επίθεση στην παναραβική ασφάλεια η εισβολή στον Λίβανο

Οποιαδήποτε μερική κατοχή ή εισβολή στον Λίβανο θα συνιστά παραβίαση της παναραβικής εθνικής ασφάλειας, τονίζουν σε ανακοίνωσή τους τα μέλη του Αραβικού Συνδέσμου, μετά από έκτακτη συνεδρίαση που πραγματοποίησαν στο Κάιρο, υπό την προεδρία της Υεμένης.

Η συνάντηση κλήθηκε από το Ιράκ για να συζητηθεί «η ισραηλινή στρατιωτική κλιμάκωση κατά του Λιβάνου, οι ανθρωπιστικές επιπτώσεις της και τα μέσα παροχής ιατρικής και επισιτιστικής βοήθειας στους πληγέντες», σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της Αιγύπτου MENA.

«Καταδικάζουμε τη συνεχιζόμενη βάρβαρη επίθεση του Ισραήλ εναντίον του Λιβάνου και ζητάμε τον άμεσο τερματισμό της, επειδή τέτοιες ενέργειες εγκυμονούν σοβαρούς κινδύνους για την περιφερειακή σταθερότητα. Επιβεβαιώνουμε επίσης ότι θα θεωρήσουμε οποιαδήποτε εισβολή στο έδαφος του Λιβάνου ή μερική κατοχή του ως παραβίαση για την παναραβική εθνική ασφάλεια», αναφέρεται σε κοινή δήλωση των μελών του Συνδέσμου.

Ο Σύνδεσμος έκρινε το Ισραήλ υπεύθυνο για την επίθεση και επιβεβαίωσε την υποστήριξή του στους μηχανισμούς και τις προσπάθειες για να λογοδοτήσει και να διωχθεί ενώπιον διεθνών φόρουμ και δικαστηρίων και κάλεσε τις αραβικές χώρες, τα φιλικά έθνη και τους περιφερειακούς και διεθνείς οργανισμούς να επισπεύσουν την παροχή οικονομικής και σε είδος βοήθειας, συμπεριλαμβανομένων τροφίμων και επειγόντων ιατρικών προμηθειών, στον Λίβανο, υπό το φως της τεράστιας πίεσης που προκαλεί η βάναυση επιθετικότητα στους τομείς της υγείας, της αρωγής και των κοινωνικών υπηρεσιών.

Νωρίτερα, ο Βοηθός Γενικός Γραμματέας του Συνδέσμου των Αραβικών Κρατών, Χόσαμ Ζάκι, προειδοποίησε για την απειλή ενός πιθανού περιφερειακού πολέμου που θα μπορούσε να ξεσπάσει λόγω της εντεινόμενης επιθετικότητας στον Λίβανο, τονίζοντας ότι οι επιθέσεις στον Λίβανο και τον λιβανέζικο λαό θα επεκτείνουν τις συγκρούσεις και θα αυξήσουν το μίσος.

Related Articles

Back to top button