Κόσμος

Αρμενία: Συνεχίζονται οι διαμαρτυρίες για την οριοθέτηση των συνόρων με το Αζεμπαϊτζάν

Δύο αστυνομικοί και τρεις πολίτες τραυματίστηκαν κατά την διάρκεια ταραχών, το βράδυ της Παρασκευής, κοντά στο αρμενικό χωριό Κιράντς στην επαρχία Ταβούς, κοντά στην περιοχή των συνεχιζόμενων εργασιών για την οριοθέτηση των συνόρων με το Αζερμπαϊτζάν, ανακοίνωσε το γραφείο Τύπου της Ερευνητικής Επιτροπής της Αρμενίας.

Σύμφωνα με όσα αναφέρει, το βράδυ της 26ης Απριλίου ομάδα ατόμων έκλεισε τον δρόμο στο χωριό Κιράντς. Στο σημείο έφτασε η αστυνομία και ακολούθησαν συγκρούσεις με πολλές εκρήξεις να ακούγονται στην περιοχή και διαδηλωτές να πετούν πέτρες στην αστυνομία και να στήνουν φλεγόμενα οδοφράγματα με λάστιχα αυτοκινήτων.

Η κατάσταση στην περιοχή, όπου οι κάτοικοι πραγματοποιούν διαμαρτυρίες τις τελευταίες ημέρες για την οριοθέτηση των συνόρων με το Αζερμπαϊτζάν επιδεινώθηκε το βράδυ της Παρασκευής, μετά τις πληροφορίες που διαδόθηκαν από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης πως ομάδα στρατιωτικών από την τοπική στρατιωτική μονάδα προσχώρησε στους διαδηλωτές. Η Ερευνητική Επιτροπή της Αρμενίας ανακοίνωσε ότι άνοιξε χωριστή ποινική έρευνα για το περιστατικό.

Στις 19 Απριλίου, Αρμενία και Αζερμπαϊτζάν εξέδωσαν ανακοίνωση πως μετά από συνάντηση των δύο πλευρών συμφωνήθηκε η οριοθέτηση των συνόρων στις περιοχές του χωριού Baganis της Αρμενίας, του Baganis Ayrim του Αζερμπαϊτζάν, του Voskepar της Αρμενίας, του Asagi Askipara του Αζερμπαϊτζάν, του Kirants της Αρμενίας, του Kheirimli του Αζερμπαϊτζάν, του Berkaber της Αρμενίας και του Gizilgadzhili του Αζερμπαϊτζάν.

Στην πραγματικότητα, αυτό σημαίνει τη μεταφορά στον έλεγχο του Αζερμπαϊτζάν τεσσάρων χωριών τα οποία η Αρμενία είχε καταλάβει κατά τη διάρκεια ενός προηγούμενου πολέμου μεταξύ των δύο χωρών, τη δεκαετία του 1990.

Μετά από την ανακοίνωση, ακολούθησαν διαδηλώσεις στο Ερεβάν και στην επαρχία Ταβούς.

Την Πέμπτη, η αρμενική αστυνομία συνέλαβε 17 διαδηλωτές στο Ερεβάν και 12 στην περιοχή Ταβούς, ενώ νωρίτερα διαδηλωτές σε διάφορες περιοχές της Αρμενίας προσπάθησαν να αποκλείσουν αυτοκινητόδρομους και συγκρούστηκαν με την αστυνομία.

Related Articles

Back to top button