Αυξήθηκαν οι δισεκατομμυριούχοι στον πλανήτη, συμπεριλαμβανομένων και των Ρώσων

Ο αριθμός των Ρώσων δισεκατομμυριούχων έχει αυξηθεί τον περασμένο χρόνο, σύμφωνα με τη λίστα των δισεκατομμυριούχων του Forbes World.
Εν μέσω δυτικών κυρώσεων που στοχεύουν στην απομόνωση και την αποσταθεροποίηση της οικονομίας της χώρας, στην λίστα των δισεκατομμυριούχων που καταρτίζει κάθε χρόνο το Forbes προστέθηκαν 15 νέα ονόματα Ρώσων το 2025, με το σύνολο των δισεκατομμυριούχων της χώρας να φτάνει στο ρεκόρ των 146.
Οι νέοι δισεκατομμυριούχοι της Ρωσίας προέρχονται από διαφορετικά υπόβαθρα και περιλαμβάνουν «αυτοδημιούργητους» επιχειρηματίες και κληρονόμους. Επιχειρήσεις Ρώσων δισεκατομμυριούχων δραστηριοποιούνται στον άνθρακα, τα χρηματοοικονομικά, την πληροφορική, τα φαρμακευτικά προϊόντα, το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο, τη γεωργία, την παραγωγή τροφίμων, τη στέγαση, το εμπόριο, τις μεταφορές και την ηλεκτρική ενέργεια.
Μεταξύ των νεοεισαχθέντων στη λίστα, ο πλουσιότερος ήταν ο ινδικής καταγωγής Βικράμ Πούνια, ιδρυτής της φαρμακευτικής εταιρείας Pharmasyntez, κάνοντας το ντεμπούτο του στην κατάταξη του Forbes με μια περιουσία 2,1 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Μεταξύ άλλων περιλαμβάνεται η Λιουντμίλα Κόγαν (1,3 δισεκατομμύρια δολάρια), χήρα του τραπεζίτη Βλαντίμιρ Κόγαν και κληρονόμος πλειοψηφικού πακέτου στην Uralsib Bank, τα δίδυμα αδέρφια Αλεξάντερ και Βίκτορ Λίνικ (1,3 δισεκατομμύρια δολάρια ο καθένας), ιδρυτές της εταιρείας παραγωγής κρέατος Miratorg, και τον Μπόρις Νουράλιεφ, ιδρυτή της εταιρείας λογισμικού 1C (1,3 δισεκατομμύρια δολάρια).
Η Ρωσία κατέλαβε την πέμπτη θέση παγκοσμίως στους νέους δισεκατομμυριούχους. Οι ΗΠΑ ήταν στην κορυφή της λίστας με 103 νέα ονόματα, μεταξύ των οποίων η Μέριλιν Χόρις Σίμονς (31 δισεκατομμύρια δολάρια), η χήρα του πρωτοπόρου των hedge fund Τζέιμς Σίμονς και η Λίντα Στίβενς Γκρεθ (25,8 δισεκατομμύρια δολάρια), κόρη του μεγιστάνα του πετρελαίου Ότρι Στίβενς.
Η Γερμανία ήταν δεύτερη με 37 νεοεισαχθέντες στη λίστα, συμπεριλαμβανομένου του νεότερου δισεκατομμυριούχου στη λίστα, του 19χρονου Γιόχαν φον Μπάουμπαχ (5,4 δισεκατομμύρια δολάρια). Η Κίνα και το Χονγκ Κονγκ ακολούθησαν με 32 και η Ινδία κατετάγη τέταρτη με 17.
Σχεδόν το 70% των νέων δισεκατομμυριούχων στον κόσμο, ή 196 από αυτούς, είναι αυτοδημιούργητοι, σύμφωνα με το Forbes. Η τεχνολογία και η τεχνητή νοημοσύνη ήταν στην κορυφή της λίστας των βιομηχανιών για νέους δισεκατομμυριούχους, παράγοντας 46, συμπεριλαμβανομένου του Κινέζου επενδυτή Χάο Τανγκ (4,3 δισεκατομμύρια δολάρια) και των Αμερικανών ιδρυτών startup Μπεν Λαμ (3,7 δισεκατομμύρια δολάρια) και του Ντάριο Αμοντέι (1,2 δισεκατομμύρια δολάρια). Ακολούθησε ο χρηματοοικονομικός τομέας με 41 νεοεισερχόμενους, ενώ η υγειονομική περίθαλψη κατέλαβε την τρίτη θέση με 40.