Κόσμος

Αυστηρότερες αμερικανικές κυρώσεις με στόχο την προμήθεια ρωσικού πετρελαίου στην Κίνα και την Ινδία

Τα κινεζικά και ινδικά διυλιστήρια θα προμηθεύονται περισσότερο πετρέλαιο από τη Μέση Ανατολή, την Αφρική και την Αμερική, αυξάνοντας τις τιμές και το κόστος μεταφοράς, καθώς οι νέες αμερικανικές κυρώσεις σε βάρος των Ρώσων παραγωγών και πλοίων περιορίζουν τις προμήθειες στους κορυφαίους πελάτες της Μόσχας, δήλωσαν έμποροι και αναλυτές, σύμφωνα με το Reuters.

Το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών επέβαλε την Παρασκευή κυρώσεις στους Ρώσους παραγωγούς πετρελαίου Gazprom Neft και Surgutneftegas, καθώς και σε 183 πλοία που έχουν μεταφέρει ρωσικό πετρέλαιο, στοχεύοντας στα έσοδα που η Μόσχα έχει χρησιμοποιήσει για να χρηματοδοτήσει τον πόλεμό της με την Ουκρανία.

Πολλά από τα δεξαμενόπλοια χρησιμοποιήθηκαν για να μεταφέρουν πετρέλαιο στην Ινδία και την Κίνα, καθώς οι δυτικές κυρώσεις και το ανώτατο όριο τιμών που επιβλήθηκε από την Ομάδα των Επτά χωρών το 2022 μετατόπισαν το εμπόριο του ρωσικού πετρελαίου από την Ευρώπη στην Ασία. Ορισμένα δεξαμενόπλοια έχουν επίσης μεταφέρει πετρέλαιο από το Ιράν, το οποίο επίσης υπόκειται σε κυρώσεις.

Οι ρωσικές εξαγωγές πετρελαίου θα πληγούν σοβαρά από τις νέες κυρώσεις, οι οποίες θα αναγκάσουν τα ανεξάρτητα κινεζικά διυλιστήρια να μειώσουν την παραγωγή διύλισης στο μέλλον, δήλωσαν δύο κινεζικές εμπορικές πηγές. Οι πηγές αρνήθηκαν να κατονομαστούν, καθώς δεν είναι εξουσιοδοτημένες να μιλούν στα μέσα ενημέρωσης.

Μεταξύ των νέων πλοίων στα οποία επιβλήθηκαν κυρώσεις, 143 είναι πετρελαιοφόρα που διακίνησαν πέρυσι περισσότερα από 530 εκατομμύρια βαρέλια ρωσικού αργού, περίπου το 42% των συνολικών θαλάσσιων εξαγωγών αργού της χώρας, ανέφερε σε σημείωμά του ο επικεφαλής αναλυτής εμπορευματικών μεταφορών της Kpler, Ματ Ράιτ.

Από αυτά, περίπου 300 εκατομμύρια βαρέλια μεταφέρθηκαν στην Κίνα, ενώ το μεγαλύτερο μέρος του υπόλοιπου πήγε στην Ινδία, πρόσθεσε.

«Αυτές οι κυρώσεις θα μειώσουν σημαντικά τον στόλο των πλοίων που είναι διαθέσιμα για την παράδοση αργού από τη Ρωσία βραχυπρόθεσμα, ωθώντας τις τιμές των ναύλων υψηλότερα», δήλωσε ο Ράιτ.

Ένας έμπορος με έδρα τη Σιγκαπούρη δήλωσε ότι τα καθορισμένα δεξαμενόπλοια μετέφεραν σχεδόν 900.000 βαρέλια ρωσικού αργού στην Κίνα τους τελευταίους 12 μήνες.

«Θα πέσουν απότομα», πρόσθεσε.

Για τους πρώτους 11 μήνες πέρυσι, οι εισαγωγές ρωσικού αργού της Ινδίας αυξήθηκαν κατά 4,5% σε σχέση με πέρυσι σε 1,764 εκατομμύρια bpd, ή 36% των συνολικών εισαγωγών της Ινδίας. Ο όγκος της Κίνας, συμπεριλαμβανομένης της προμήθειας από αγωγούς, αυξήθηκε κατά 2% σε 99,09 εκατομμύρια μετρικούς τόνους (2,159 εκατομμύρια bpd), ή το 20% των συνολικών εισαγωγών της, κατά την ίδια περίοδο.

Οι εισαγωγές της Κίνας είναι κυρίως ρωσικό αργό ESPO Blend, που πωλείται πάνω από το ανώτατο όριο τιμών, ενώ η Ινδία αγοράζει κυρίως πετρέλαιο Urals.

Η αναλύτρια της Vortexa Emma Li δήλωσε ότι οι εξαγωγές ρωσικού αργού ESPO Blend θα σταματούσαν εάν οι κυρώσεις επιβάλλονταν αυστηρά, αλλά αυτό θα εξαρτιόταν από το εάν ο εκλεγμένος πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ θα άρει το εμπάργκο και επίσης εάν η Κίνα αναγνώριζε τις κυρώσεις.

ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ

Οι νέες κυρώσεις θα ωθήσουν την Κίνα και την Ινδία να επιστρέψουν στην αγορά πετρελαίου που συμμορφώνεται με τις απαιτήσεις και να αναζητήσουν μεγαλύτερη προσφορά από τη Μέση Ανατολή, την Αφρική και την Αμερική, ανέφεραν οι πηγές.

Οι τιμές spot για τις ποιότητες της Μέσης Ανατολής, της Αφρικής και της Βραζιλίας έχουν ήδη αυξηθεί τους τελευταίους μήνες λόγω της αυξανόμενης ζήτησης από την Κίνα και την Ινδία, καθώς οι προμήθειες ρωσικού και ιρανικού πετρελαίου περιορίστηκαν και έγιναν πιο ακριβές, πρόσθεσαν.

«Ήδη, οι τιμές αυξάνονται για τις ποιότητες της Μέσης Ανατολής», δήλωσε Ινδός αξιωματούχος διύλισης πετρελαίου.

«Δεν υπάρχει άλλη επιλογή από το να πάρουμε πετρέλαιο από τη Μέση Ανατολή. Ίσως χρειαστεί να πάρουμε και αμερικανικό πετρέλαιο».

Μια δεύτερη ινδική πηγή διύλισης δήλωσε ότι οι κυρώσεις στις ρωσικές ασφαλιστικές εταιρείες πετρελαίου θα ωθήσουν τη Ρωσία να τιμολογήσει το αργό της κάτω από τα 60 δολάρια το βαρέλι, ώστε η Μόσχα να συνεχίσει να χρησιμοποιεί δυτικές ασφάλειες και δεξαμενόπλοια.

Ο Χάρι Τσιλινγκουιριάν, επικεφαλής της έρευνας στην Onyx Capital Group, δήλωσε: «Η Ρωσία δεν έχει καμία σχέση με τις πετρελαϊκές επενδύσεις: «Τα ινδικά διυλιστήρια, οι κύριοι αποδέκτες του ρωσικού αργού, είναι απίθανο να περιμένουν να το μάθουν και θα προσπαθήσουν να βρουν εναλλακτικές λύσεις στο αργό της Μέσης Ανατολής και στο αργό της Ατλαντικής Λεκάνης που σχετίζεται με το Dated-Brent.

«Η ισχύς του δείκτη αναφοράς του Ντουμπάι μπορεί μόνο να αυξηθεί από εδώ και πέρα, καθώς είναι πιθανό να δούμε επιθετικές προσφορές για φορτία φόρτωσης Φεβρουαρίου από φορτία όπως το Ομάν ή το Μούρμπαν, οδηγώντας σε στενότερη διαφορά Brent/Ντουμπάι», πρόσθεσε.

Τον περασμένο μήνα, η κυβέρνηση Μπάιντεν χαρακτήρισε περισσότερα πλοία που διακινούν ιρανικό αργό εν όψει της αυστηρότερης δράσης που αναμένεται από την επερχόμενη κυβέρνηση Τραμπ, οδηγώντας τον Όμιλο Λιμένων Shandong να απαγορεύσει στα δεξαμενόπλοια που έχουν υποστεί κυρώσεις να προσεγγίζουν τα λιμάνια του στην ανατολική κινεζική επαρχία.

Ως αποτέλεσμα, η Κίνα, ο κύριος αγοραστής ιρανικού αργού, θα στραφεί επίσης σε βαρύτερο πετρέλαιο από τη Μέση Ανατολή και πιθανότατα θα μεγιστοποιήσει την απορρόφηση καναδικού αργού από τον αγωγό Trans-Mountain (TMX), δήλωσε ο Τσιλινγκουιριάν.

Related Articles

Back to top button