Κόσμος

Αυστραλία: Επισιτιστική κρίση με σοβαρό κίνδυνο για πάνω 3 εκατομμύρια κόσμο

Ο αριθμός των Αυστραλών που αντιμετωπίζουν επισιτιστική ανασφάλεια έχει φθάσει φέτος τα 3,4 εκατομμύρια, σηματοδοτώντας μια παρατεταμένη επισιτιστική κρίση στη χώρα, δήλωσε η αυστραλιανή οργάνωση επισιτιστικής βοήθειας Foodbank.

Όπως ανέφερε η οργάνωση στην ετήσια έκθεσή της που δόθηκε στη δημοσιότητα την Τρίτη:

Το 2024, το 32% των αυστραλιανών νοικοκυριών (περίπου 3,4 εκατομμύρια νοικοκυριά) αντιμετώπιζαν επισιτιστική ανασφάλεια (είτε μέτρια είτε σοβαρή). Η επισιτιστική ανασφάλεια φαίνεται να ανακάμπτει από το υψηλό επίπεδο του 2023 (36%), επιστρέφοντας σε σχετικά παρόμοια επίπεδα που παρατηρήθηκαν το 2022 (33%).

Στην ανακοίνωση προστίθεται ότι περίπου 2 εκατομμύρια νοικοκυριά βιώνουν σοβαρή επισιτιστική ανασφάλεια.

«Δεν πρόκειται πλέον για μια κρίση προσωρινών δυσκολιών, αλλά για ένα παρατεταμένο, συστημικό ζήτημα που επηρεάζει εκατομμύρια Αυστραλούς. Τα νοικοκυριά αυτά ζουν με το καθημερινό άγχος να μην ξέρουν από πού θα προέλθει το επόμενο γεύμα τους, αναγκασμένα να επιλέξουν μεταξύ βασικών αγαθών όπως τα τρόφιμα, η στέγαση και οι υπηρεσίες κοινής ωφέλειας», σημείωσε η επικεφαλής της οργάνωσης, Μπριάνα Κέισι.

Σύμφωνα με την έκθεση, «το 97% των ερωτηθέντων ανησυχούσαν ότι θα τους τελειώσουν τα τρόφιμα πριν έχουν τα χρήματα για να τα αγοράσουν και το 93% δεν μπορούσε να αντέξει οικονομικά ισορροπημένα γεύματα».

Η επισιτιστική ανασφάλεια είναι ένα παγκόσμιο πρόβλημα. Τα Ηνωμένα Έθνη ανέφεραν ότι το 2023 περίπου 282 εκατομμύρια, ή το 21,5% του παγκόσμιου πληθυσμού, αντιμετώπιζαν οξεία επισιτιστική ανασφάλεια. Ο αριθμός αυτός φέρεται να αυξήθηκε κατά 24 εκατομμύρια σε σύγκριση με το 2022.

Related Articles

Back to top button