Υγεία

«Αυτός δεν είναι ο πόλεμος για τον Λίβανο» γράφει το Politico για την κατάσταση στη Μέση Ανατολή

REUTERS/Omar Ibrahim

Παρά το γεγονός ότι στον Λίβανο διασταυρώνονται τα πυρά των Ισραηλινών και της Χεζμπολάχ, ο λαός της χώρας δεν συμφωνεί ούτε με τη στάση του Ιράν και την εμπλοκή του στο μέτωπο ούτε με τους βομβαρδισμούς του Ισραήλ.

Η υπηρεσιακή κυβέρνηση του Λιβάνου, υπό την επιρροή της Χεζμπολάχ, εξηγεί ότι ο πόλεμος αυτός δεν είναι του Λιβάνου αναφέρει σε άρθρο του ο ιστότοπος Politico.

Από την πλευρά τους, ο πρωθυπουργός του Λιβάνου Najib Mikati και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Nabih Berri ζητούν κατάπαυση του πυρός μεταξύ της Χεζμπολάχ και του Ισραήλ.

Είναι ένα τέχνασμα που έχει ως έναν μόνο στόχο: ο Λίβανος δεν είναι ένα κράτος διαλυμένο από τη διαφθορά και την κακή ηγεσία, αλλά είναι ένα κράτος που εξαναγκάζεται σε αποτυχία από την πιο ισχυρή παραστρατιωτική δύναμη του κόσμου, την Χεζμπολάχ. 

Εδώ και δύο δεκαετίες η αποτυχημένη πολιτική κατάσταση του Λιβάνου έχει αποδείξει μόνο ένα πράγμα. Μια σταθερή πορεία που οδηγεί στη διάλυση του κράτους, υπονομεύοντας σκόπιμα την ευκαιρία που παρέχεται στο λιβανέζικο κράτος από το ψήφισμα 1701 του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, το οποίο συντάχθηκε με τον στόχο του τερματισμού του πολέμου μεταξύ της Χεζμπολάχ και του Ισραήλ το 2006.

Στη χώρα εδραιώθηκε ένα status quo που οδηγούσε έναν φαύλο κύκλο πολέμου μεταξύ Λιβάνου και Ισραήλ. 

Και για το 2024, ενεπλάκησαν στο στοίχημα της Χεζμπολάχ για να μετατρέψουν τη χώρα σε πεδίο μάχης, με το πρόσχημα της συμπόρευσης με τη Χαμάς.

Ο ρόλος των ΗΠΑ

Οι επαφές με την Ουάσινγκτον αναπόφευκτα περιστρέφονται γύρω από το ίδιο ερώτημα: «Ποια είναι η εναλλακτική λύση;»

Πολύ συχνά, αυτό το αφήγημα έδειχνε ότι οι ΗΠΑ δεν μπορούν να βοηθήσουν τον Λίβανο αν οι Λιβανέζοι δεν βοηθήσουν τον εαυτό τους. Αλλά αυτός ο τρόπος σκέψης σημαίνει αποποίηση ευθυνών.

REUTERS/Louisa Gouliamaki

REUTERS/Louisa Gouliamaki

Ο στόχος της υπηρεσιακής κυβέρνησης του Λιβάνου, είναι να κερδίσει χρόνο για τη Χεζμπολάχ, όχι να σώσει τον Λίβανο. Το Ισραήλ ελέγχει την κλιμάκωση του πολέμου, αλλά δεν έχει στα χέρια του μια πολιτική λύση. Για το λόγο αυτό το λιβανέζικο κράτος έχει το μέλλον στα χέρια του.

Για να μπορέσει ο Λίβανος να απεμπλακεί από αυτόν τον πόλεμο χρειάζεται τη στήριξη των ΗΠΑ. Η Ουάσινγκτον έχει επενδύσει δισεκατομμύρια δολάρια στις Ένοπλες Δυνάμεις του Λιβάνου για πολλές δεκαετίες. Χρειάζεται να ανοικοδομηθεί η εμπιστοσύνη και να εξασφαλιστούν τα σύνορα της χώρας. Ωστόσο, για να συμβούν αυτά χρειάζεται πολιτική, οικονομική και υλική υποστήριξη από τις ΗΠΑ.

Για πρώτη φορά στην ιστορία του, ο Λίβανος μπορεί να απαλλαγεί από το στρατιωτικό καθεστώς. Είναι ένα κρίσιμο σημείο πεδίο μάχης για στον αγώνα για το μέλλον της Μέσης Ανατολής.

Και αν η Ουάσινγκτον δεν ενεργήσει άμεσα, ο Λίβανος όπως τον γνωρίζουμε, θα σταματήσει να υπάρχει. Αυτός ο πόλεμος δεν έγινε ποτέ για τον Λίβανο, επισημαίνει το Politico.

Αυτό που χρειάζεται τώρα ο Λίβανος είναι η αποτελεσματική και επείγουσα κινητοποίηση της διεθνούς και τοπικής πολιτικής βούλησης για να αξιοποιήσει αυτούς τους πόρους, ώστε να μπορέσει τελικά να διαβεβαιώσει την διεθνή κοινότητα ότι αυτός είναι ο τελευταίος πόλεμος μεταξύ του Ισραήλ και του Λιβάνου.

To άρθρο «Αυτός δεν είναι ο πόλεμος για τον Λίβανο» γράφει το Politico για την κατάσταση στη Μέση Ανατολή δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Related Articles

Back to top button