Κόσμος

Βέλγιο: Κινητοποιήσεις στο Πανεπιστήμιο της Γάνδης υπέρ της Παλαιστίνης

Περισσότεροι από 300 φοιτητές και προσωπικό, συμπεριλαμβανομένων 25 καθηγητών, του Πανεπιστημίου της Γάνδης (UGent) υπέγραψαν ανοιχτή επιστολή για την υποστήριξη μιας διαμαρτυρίας που πρόκειται να πραγματοποιηθεί στο πανεπιστήμιο αργότερα τη Δευτέρα. Η επιστολή απευθύνεται στον αντιπρύτανη του Πανεπιστημίου Rik Van de Walle και στο Διοικητικό Συμβούλιο του UGent. Ο καθηγητής Koen Bogaert του Τμήματος Αναπτυξιακών Σπουδών του UGent καλεί σε διάλογο όσον αφορά τη συνεργασία του πανεπιστημίου με το Ισραήλ.

Όσοι έχουν υπογράψει την ανοιχτή επιστολή απαιτούν από το Πανεπιστήμιο της Γάνδης να αναστείλει αμέσως κάθε συνεργασία με ισραηλινά πανεπιστήμια. Η επιστολή ζητά επίσης την άμεση κατάπαυση του πυρός στη Γάζα.

Όπως δήλωσε ο καθηγητής Ken Bogaert σε βελγικά μέσα:

Στην εξαιρετική περίπτωση του Ισραήλ ζητάμε την προσωρινή αναστολή κάθε διμερούς συνεργασίας. Η περίπτωση του Ισραήλ αποτελεί εξαίρεση. Υπήρχαν προειδοποιητικά σημάδια εδώ και μήνες, μεταξύ άλλων από το Διεθνές Δικαστήριο (σχετικά με την αποτροπή της γενοκτονίας στη Γάζα). Πρέπει να ληφθούν σοβαρά μέτρα.

Το Πανεπιστήμιο της Γάνδης έχει ήδη δηλώσει ότι προτίθεται να δώσει περαιτέρω εξηγήσεις σχετικά με το γιατί αποφάσισε να μην διακόψει τη συνεργασία με ορισμένους ισραηλινούς εταίρους.

Ο καθηγητής Bogaert επισημαίνει ότι από τον περασμένο Οκτώβριο υπάρχουν διαμαρτυρίες στο πανεπιστήμιο, συμπεριλαμβανομένων υπογραφών και καθιστικών διαμαρτυριών. “Οι φοιτητές προσπαθούν εδώ και μήνες να ξεκινήσουν διάλογο, αλλά αγνοούνται”.

Από σήμερα (Δευτέρα 6 Μαΐου) έως την Τετάρτη θα πραγματοποιηθούν περαιτέρω διαμαρτυρίες στην πανεπιστημιούπολη.

Μιλώντας στην πρωινή ειδησεογραφική και ενημερωτική εκπομπή «De ochtend» του VRT Radio 1, ο καθηγητής Bogaert δήλωσε: «Προς το παρόν ο αντιπρύτανης έχει παραμείνει στο παρασκήνιο. Ελπίζω ότι στο μέλλον θα συμμετάσχει σε διάλογο. Πάνω απ’ όλα σε διάλογο σχετικά με το γιατί το Διοικητικό Συμβούλιο και ο Αντιπρύτανης δεν ακολούθησαν τις συμβουλές της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων».

Η Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων συμβούλευσε να γίνει εξαίρεση από τη συνήθη πολιτική του Πανεπιστημίου της Γάνδης, σύμφωνα με την οποία το Πανεπιστήμιο λαμβάνει αποφάσεις για το αν θα συνεργαστεί με ξένα ακαδημαϊκά ιδρύματα ανά εταίρο.

Related Articles

Back to top button