Κόσμος

Βασιλιάς Κάρολος: Ένας δύσκολος χρόνος από τη στέψη – Ο καρκίνος, η Κέιτ Μίντλετον, το σκανδαλώδες Scoop και ο σάλος του «Endgame»

Βασιλιάς Κάρολος: Ένας δύσκολος χρόνος από τη στέψη – Ο καρκίνος, η Κέιτ Μίντλετον, το σκανδαλώδες Scoop και ο σάλος του «Endgame»

Ένας χρόνος συμπληρώνεται σήμερα 6 Μαΐου 2024 από τη στέψη του βασιλιά Καρόλου που δίνει μάχη με τον καρκίνο και ο πρώτος χρόνος της θητείας του αποδείχθηκε από τους δυσκολότερους.

Ο καρκίνος του βασιλιά Καρόλου και της Κέιτ Μιντλετον, ο θάνατος του Τόμας Κίνγκστον, ο σάλος με το βιβλίο του Ομίντ Σκόμπι «Endgame», το σκανδαλώδες «Scoop» και φυσικά ο Χάρι με τη Μέγκαν δεν άφησαν τον βρετανό μονάρχη να απολαύσει τη βασιλεία που πάντα ονειρευόταν σε καθεστώς ηρεμίας.

Ψηφιοποιείται το έγγραφο της στέψης του 

Με τη συμπλήρωση ενός χρόνου από την στέψη του Κάρολου ως βασιλιάς της Αγγλίας, παρουσιάστηκε επίσημα το ιστορικό έγγραφο, το οποίο καταγράφει την άνοδό του στον θρόνο και τον πρώτο χρόνο της θητείας του.

Το περίτεχνα παρουσιασμένο και επιμελώς φιλοτεχνημένο χειρόγραφο μεταφέρθηκε στο παλάτι του Μπάκιγχαμ και παρουσιάστηκε στον βασιλιά και τη βασίλισσα Καμίλα από τη συγγραφέα του, Αντονία Ρομέο, υπάλληλο του Στέμματος στην Καγκελαρία.

Στο έγγραφο φυλάσσεται μία λεπτομερής περιγραφή της ανόδου του Καρόλου, ο σχολαστικός σχεδιασμός της στέψης και μία λεπτομερής καταγραφή όλων των στοιχείων από την υπέροχη πομπή μέχρι την βαθιά θρησκευτική τελετή στο Αββαείο του Γουεστμίνστερ.

Για πρώτη φορά μέσα σε 700 χρόνια σχεδιάστηκε σε χαρτί αντί για το παραδοσιακό δέρμα ζώων.

Αρχικά γραμμένο στα λατινικά και τα γαλλικά, η πρακτική της δημιουργίας του χειρόγραφου επίσημου εγγράφου του κράτους για τη στέψη του Βρετανού μονάρχη έχει ξεκινήσει από το 1308 και τη στέψη του Εδουάρδου Β΄και της βασίλισσας Ισαβέλας.

Τα περισσότερα από αυτά τα ρολά φυλάσσονται στο Εθνικό Αρχείο, ενώ το έγγραφο άρχισε να γράφεται στα Αγγλικά κατά τον 17ο αιώνα, αλλά αυτό δεν εμπόδισε τον βασιλιά από το να αστειευτεί λέγοντας «τουλάχιστον είναι στα αγγλικά».

Ο Κάρολος εμφανίστηκε ενθουσιασμένος με το δημιούργημα και ευχαρίστησε την καλλιγράφο Stephanie von Werthern-Gill και τον καλλιτέχνη Τίμοθι Νόαντ, ο οποίος βοήθησε στη διακόσμηση του εγγράφου με εθνικά στοιχεία του Ηνωμένου Βασιλείου, ο οποίος έχει σχεδιάσει και το μονόγραμμα του βασιλιά στο παρελθόν.

Ένας χρόνος γεμάτος δυσκολίες

Η στέψη του Καρόλου Γ΄ και της συζύγου του Καμίλα ως βασιλιά και βασίλισσας του Ηνωμένου Βασιλείου και 14 άλλων κρατών της Κοινοπολιτείας των Εθνών έλαβε χώρα το Σάββατο 6 Μαΐου 2023, έναν χρόνο σαν σήμερα, στο Αββαείο του Γουέστμινστερ.

Ο Κάρολος Γ΄ ανέβηκε στο θρόνο στις 8 Σεπτεμβρίου 2022, αμέσως μετά τον θάνατο της μητέρας του Ελισάβετ Β.

Η στέψη του Καρόλου Γ΄ και της Καμίλα υπήρξε η πρώτη στέψη Βρετανού μονάρχη τον 21ο αιώνα και η 40η που πραγματοποιείται στο Αββαείο του Γουέστμινστερ από τη στέψη του Γουλιέλμου του Κατακτητή στις 25 Δεκεμβρίου 1066.

Τη στέψη του βασιλιά Καρόλου παρακολούθησαν πάνω από 20 εκατομμύρια άνθρωποι στο Ηνωμένο Βασίλειο και εκατομμύρια άλλοι σε όλο τον κόσμο.

Όμως, στο χρόνο που μεσολάβησε από εκείνη την ημέρα, o βρετανός μονάρχης είχε πολλά να αντιμετωπίσει, τόσο σε προσωπικό επίπεδο όσο και ως πατέρας, σύζυγος και επικεφαλής της βασιλικής οικογένειας.

Ο βασιλιάς Κάρολος συνεχίζει να υποβάλλεται σε θεραπεία για τον καρκίνο μετά τη διάγνωσή του τον Φεβρουάριο του 2024, την οποία ακολούθησαν τα συγκλονιστικά νέα για την υγεία της της πριγκίπισσας της Ουαλίας, Κέιτ Μίντλετον.

Το έθνος έμεινε εμβρόντητο όταν η Κέιτ αποκάλυψε τον Μάρτιο ότι πάσχει και εκείνη από καρκίνο, ο οποίος διαπιστώθηκε αφού υποβλήθηκε σε εγχείρηση στην κοιλιά την ίδια στιγμή που ο Κάρολος αρχικά υποβλήθηκε σε θεραπεία για διογκωμένο προστάτη.

Αυτό συνέβη αφότου η βασιλική οικογένεια συγκλονίστηκε από τον θάνατο του 45χρονου Τόμας Κίνγκστον, γαμπρού του ξαδέλφου του βασιλιά, πρίγκιπα Μάικλ του Κεντ και συζύγου της Λαίδης Γκαμπριέλα.

Ο ίδιος έβαλε τέλος στη ζωή του στο σπίτι των γονιών του στις 25 Φεβρουαρίου. Ο πατέρας του τον βρήκε νεκρό μέσα σε έναν κλειδωμένο χώρο.

Τον Απρίλιο, ο Κάρολος αντιμετώπισε την αναζωπύρωση του ενδιαφέροντος για τον αδελφό του πρίγκιπα Άντριου εν μέσω της κυκλοφορίας της ταινίας Scoop του Netflix, το οποίο επικεντρώθηκε στην καταστροφική συνέντευξή του στο Newsnight μετά τη σχέση του με τον παιδόφιλο Τζέφρι Έπσταϊν και τις επιπτώσεις από τις καταγγελίες της Βιρτζίνια Τζούφρε για σεξουαλική επίθεση.

 

Πριν από τη διάγνωση του καρκίνου του, ο Κάρολος έδειξε τη δημοτικότητά του στο εξωτερικό με μια καλοδεχούμενη τριήμερη κρατική επίσκεψη στο Παρίσι τον Σεπτέμβριο.

Τον Νοέμβριο, ο βασιλιάς υποδέχθηκε τον πρόεδρο της Νότιας Κορέας και τη σύζυγό του κατά την επίσημη επίσκεψή τους στο Ηνωμένο Βασίλειο, κατά τη διάρκεια της οποίας παρέθεσε ένα μεγάλο επίσημο δείπνο στο παλάτι του Μπάκιγχαμ.

Η επίσκεψη έγινε τον ίδιο μήνα που εκδόθηκε το τελευταίο βιβλίο του Ολλανδού δημοσιογράφου Ομίντ Σκόμπι «Endgame» – προκαλώντας αναταραχή στο Παλάτι του Μπακιγχαμ με τους ισχυρισμούς σχετικά με τη σχέση του βασιλιά με τον γιο του πρίγκιπα Χάρι.

Ο καρκίνος του βασιλιά Καρόλου μετά τις διαγνώσεις της Κέιτ και της Σάρα Φέργκιουσον

Το Παλάτι ανακοίνωσε στις 5 Φεβρουαρίου ότι ο Κάρολος έχει καρκίνο.

Η ασθένεια εντοπίστηκε όταν υποβλήθηκε σε θεραπεία για τον προστάτη στην ιδιωτική κλινική του Λονδίνου, την ίδια στιγμή που η Κέιτ ανάρρωνε από την εκεί χειρουργική επέμβαση.

Ο 75χρονος βασιλιάς έχει μείνει μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας όλο αυτό το διάστημα και ανέβαλε τα δημόσια καθήκοντά του. Πολλές πηγές ανέφεραν στο Daily Beast ότι η κατάσταση δεν είναι καλή.

Έτσι οι αξιωματούχοι του παλατιού του Μπάκιγχαμ διατηρούν ένα τακτικά ενημερωμένο σχέδιο για την επικείμενη κηδεία του, το οποίο ονομάστηκε «Επιχείρηση Γέφυρα Μενάι».

Πέντε βδομάδες μετά την έναρξη των θεραπειών του για την αντιμετώπιση του καρκίνου του προστάτη, ο βασιλιάς Κάρολος εμφανίστηκε καταβεβλημένος σε βιντεοκοπημένο μήνυμα με αφορμή την βρετανική ημέρα της Κοινοπολιτείας:

«Έχοντας πρόσφατα γιορτάσει τα 75α γενέθλιά μου, μου ζεσταίνει την καρδιά να αναλογίζομαι τον τρόπο με τον οποίο η Κοινοπολιτεία ήταν μια σταθερά σε όλη μου τη ζωή – μια πολύτιμη πηγή δύναμης, έμπνευσης και υπερηφάνειας […]Τις τελευταίες εβδομάδες, συγκινήθηκα βαθύτατα από τις εξαιρετικά ευγενικές και διακριτικές ευχές σας για την υγεία μου και, σε αντάλλαγμα, δεν μπορώ παρά να συνεχίσω να σας υπηρετώ, στο μέτρο των δυνατοτήτων μου, σε όλη την Κοινοπολιτεία», είπε ο βασιλιάς Κάρολος στο μήνυμα του στον βρετανικό λαό.

Σε μια ένδειξη του πόσο κοντά είναι ο μονάρχης στη νύφη του, αργότερα προέκυψε ότι ο βασιλιάς επισκέφθηκε την Κέιτ μετά την εγχείρησή της.

Ο πρίγκιπας Χάρι – ο οποίος είχε μια δύσκολη σχέση με τον πατέρα του μετά τη μετακόμιση του ίδιου και της Μέγκαν στις ΗΠΑ και την κυκλοφορία των απομνημονευμάτων-βόμβα «Spare» – έκανε μια σύντομη επίσκεψη στο Ηνωμένο Βασίλειο για να δει τον βασιλιά μετά τη διάγνωσή του.

Με τον βασιλιά και την Κέιτ εκτός δράσης, και τους Γουίλιαμ και η Καμίλα στο πλευρό τους, η πριγκίπισσα Άννα και ο δούκας και η δούκισσα του Εδιμβούργου, πρίγκιπας Εδουάρδος και Σοφία, ανέλαβαν πρωταγωνιστικούς ρόλους για να μην καταρρεύσει η μοναρχία. 

Ο δούκας του Γκλόστερ πρίγκιπας Ριχάρδος και η σύζυγός του Μπριζίτ, καθώς και ο 88χρονος Δούκας του Κεντ Εδουάρδος συνέχισαν να παίζουν το ρόλο τους στην υποστήριξη της μοναρχίας με την παρουσία τους σε μια σειρά από εκδηλώσεις.

Ο βασιλιάς επέστρεψε στα δημόσια καθήκοντά του την περασμένη εβδομάδα, αφού πήρε το πράσινο φως από τους γιατρούς του.

Η ιατρική του ομάδα έγινε κατανοητό ότι είναι «ευχαριστημένη με την πρόοδο που έχει σημειωθεί μέχρι στιγμής» στη θεραπεία του και «παραμένει θετική» για την ανάρρωσή του.

Ο βασιλιάς Κάρολος επέστρεψε στα δημόσια καθήκοντά του στις 30 Απριλίου όπου και επισκέφθηκε το κέντρο θεραπείας του καρκίνου στο University College Hospital, μία επίσκεψη που θεωρήθηκε συμβολική δεδομένης της δικής του μάχης αλλά και της νύφης του, Κέιτ Μίντλετον με τον καρκίνο.

Σε ένα βαθιά συγκινητικό βιντεοσκοπημένο μήνυμα που κυκλοφόρησε στις 22 Μαρτίου, η Κέιτ Μίντελτον αποκάλυψε ότι και η ίδια πάσχει από καρκίνο και ότι υποβάλλεται σε προληπτική χημειοθεραπεία με την είδηση να είναι ένα «τεράστιο σοκ».

Είχαν μεσολαβήσει οι έντονες εικασίες και θεωρίες συνωμοσίας για την υγεία της μετά τη δημοσίευση της φωτογραφίας για τη Γιορτή της Μητέρας, η οποία διαπιστώθηκε ότι είχε υποστεί photoshop από την ίδια την πριγκίπισσα της Ουαλίας. 

Ο βασιλιάς ανέφερε σε δήλωσή του ότι ήταν τόσο περήφανος για την Κέιτ για το θάρρος της να μιλήσει όπως μίλησε και παραμένει σε «στενότερη επαφή με την αγαπημένη του νύφη».

Η διάγνωση της Κέιτ ήρθε μετά τη Σάρα Φέργκιουσον, τη δούκισσα της Υόρκης, που αποκάλυψε ότι είχε διαγνωστεί με καρκίνο του δέρματος τον Ιανουάριο. Είχε αφαιρέσει μια ελιά από το σώμα της και οι εξετάσεις διαπίστωσαν ότι επρόκειτο για κακοήθες μελάνωμα, τον πιο σοβαρό τύπο καρκίνου του δέρματος.

Η δούκισσα είχε υποβληθεί σε επέμβαση για την αντιμετώπιση του καρκίνου του μαστού πέρυσι.

Θετικά σημάδια στη σχέση του βασιλιά με τον πρίγκιπα Χάρι

Όταν ο Χάρι πραγματοποίησε μια 25ωρη επίσκεψη στο Ηνωμένο Βασίλειο για να δει τον πατέρα του μετά τη διάγνωση του καρκίνου, υπήρχαν ελπίδες ότι αυτό θα μπορούσε να σηματοδοτήσει ένα νέο ξεκίνημα στη σχέση τους.


Σε συνέντευξή του στο Good Morning America, ο Χάρι δήλωσε ευτυχής που επισκέφθηκε το Ηνωμένο Βασίλειο για να δει τον πατέρα του.

Πρόσθεσε ότι θα επέστρεφε για να τον ξαναδεί και δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να γεφυρωθεί το οικογενειακό χάσμα για χάρη της υγείας του βασιλιά.

Ο Χάρι είχε πει σε φίλους του ότι θα ήταν ευτυχής να «αναλάβει βασιλικό ρόλο όσο ο πατέρας του δεν είναι καλά», σύμφωνα με το δημοσίευμα των Times.

Ωστόσο, πηγές ανέφεραν ότι ο Κάρολος ήταν κάθετος στο ότι δεν υπάρχει τρόπος επιστροφής για τον Δούκα του Σάσεξ ως εργαζόμενο βασιλικό μέλος «με οποιονδήποτε τρόπο ή μορφή» χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν είναι ανοιχτός στο να αποκαταστήσει τη σχέση του με τον μικρότερο γιο του.

Ο θάνατος του Τόμας Κίνγκστον

Όταν έγινε γνωστό ότι ο Τόμας Κίνγκστον είχε πεθάνει, ο Κάρολος και η βασίλισσα Καμίλα έστειλαν τις «πιο θερμές σκέψεις και προσευχές» τους στη λαίδη Κίνγκστον.

Σε έρευνα που ακολούθησε διαπιστώθηκε ότι ο Τόμας Κίνγκστον πέθανε από «τραύμα στο κεφάλι» στις 25 Φεβρουαρίου και ότι κοντά στο πτώμα του βρέθηκε ένα όπλο.

Η λαίδη Γκαμπριέλα Γουίνδσορ, ανιψιά της βασίλισσας Ελισάβετ απέτισε φόρο τιμής στον σύζυγό της σε κοινή δήλωση με την οικογένειά του, περιγράφοντάς τον ως έναν «εξαιρετικό άνθρωπο που φώτιζε τις ζωές όλων όσων τον γνώριζαν» – και χαρακτήρισε τον θάνατό του «μεγάλο σοκ για όλη την οικογένεια».

Το σκανδαλώδες «Scoop» του Netflix

Ο βασιλιάς Κάρολος ήρθε αντιμέτωπος με περισσότερα πρωτοσέλιδα για τον αδελφό του πρίγκιπα Άντριου μετά την κυκλοφορία της ταινίας Scoop του Netflix στις 5 Απριλίου.

Η συνέντευξη του γιου της Βασίλισσας Ελισάβετ, ο οποίος ενεπλάκη στο σκάνδαλο Έπσταϊν, δόθηκε τον Νοέμβριο του 2019 στην Έμιλι Μέιτλις και στην εκπομπή Newsnight του BBC.

Ο πρίγκιπας Άντριου είχε μιλήσει για τη σχέση του με τον καταδικασμένο για σεξουαλικά εγκλήματα του εκλιπόντα Τζέφρι Επστάιν καθώς και για τις καταγγελίες της Βιρτζίνια Τζιούφρι (Virginia Giuffre) προς το πρόσωπό του.

Ο πρίγκπας Άντριου λοιδορήθηκε για την τηλεοπτική του εμφάνιση λόγω της έλλειψης μεταμέλειας για τη φιλία του με τον παιδόφιλο Επστάιν και την αποτυχία του να εκφράσει τη συμπάθειά του για τις δεκάδες γυναίκες που ο χρηματιστής διακινούσε και κακοποιούσε επί τρεις δεκαετίες.

Τα άλλοθί του για το ότι δεν συνευρέθηκε ερωτικά με τη Βιρτζίνια Τζούφρε γελοιοποιήθηκαν ευρέως από το κοινό. Ο Άντριου εξορίστηκε από τη δημόσια ζωή μετά την τηλεοπτική συνάντηση και του απαγορεύτηκε κάθε βασιλικό καθήκον.

Ο βασιλιάς δεν έχει αφήσει κανένα περιθώριο επιστροφής του αδελφού του στα βασιλικά καθήκοντα αν και ο Άντριου παρευρέθηκε στην παραδοσιακή εκδήλωση της βασιλικής οικογένειας στο Σάντριγχαμ τα Χριστούγεννα.

Ο βασιλιάς Κάρολος στη διάσκεψη COP28 για την κλιματική αλλαγή

Την 1η Δεκεμβρίου του περασμένου έτους, ο βασιλιάς Κάρολος δήλωσε στους παγκόσμιους ηγέτες ότι «η Γη δεν μας ανήκει» σε μια κεντρική ομιλία στην οικολογική σύνοδο κορυφής COP28.

Ο μονάρχης είπε στους συνέδρους ότι τα εγγόνια του θα «ζουν με τις συνέπειες όσων κάναμε ή δεν κάναμε» για την κλιματική αλλαγή το 2050.

Ο Κάρολος ήταν ο μόνος ξένος αρχηγός κράτους που κλήθηκε να μιλήσει στη συνάντηση των παγκόσμιων ηγετών.

Παθιασμένος περιβαλλοντολόγος σε όλη του την ενήλικη ζωή, τόνισε: «Οι κίνδυνοι δεν είναι πλέον μακρινές απειλές. Έχω δει σε όλη την Κοινοπολιτεία, και όχι μόνο, αμέτρητες κοινότητες που δεν μπορούν να αντέξουν επαναλαμβανόμενα σοκ, των οποίων οι ζωές και τα μέσα διαβίωσης καταστρέφονται από την κλιματική αλλαγή».

Ξεχωριστή σημασία είχε η «ελληνική» γραβάτα του βασιλιά Καρόλου στο Ντουμπάι στο τετ α τετ με τον Ρίσι Σούνακ.

Η κίνηση του θεωρήθηκε άκρως συμβολική, καθώς μόλις λίγα 24ωρα πριν ο Ρίσι Σούνακ ακύρωσε τη συνάντηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη μετά την δήλωση του Έλληνα πρωθυπουργό, για τα Γλυπτά του Παρθενώνα.

Σάλος με το βιβλίο «Endgame»

Στις 28 Νοεμβρίου του περασμένου έτους εκδόθηκε το «Endgame», το τελευταίο βιβλίο του βασιλικού συγγραφέα Όμιντ Σκόμπι.

Ο Σκόμπι, ο οποίος έχει χαρακτηριστεί «το φερέφωνο της Μέγκαν», έκανε μια σειρά από ισχυρισμούς για τον βασιλιά Κάρολο.

Είπε στο βιβλίο του ότι ο βασιλιάς χαρακτήρισε τον γιο του πρίγκιπα Χάρι «ανόητο» μετά την κυκλοφορία του ντοκιμαντέρ του δούκα στο Netflix.

Ο Σκόμπι ισχυρίστηκε επίσης ότι ο βασιλιάς είναι εκτός πραγματικότητας και απαιτεί να σιδερώνονται τα κορδόνια των παπουτσιών του.

Ακόμα αναφέρει ότι ο Κάρολος ότι ήταν «ψυχρός και βιαστικός» σε μια συζήτηση που είχε με τον Χάρι μετά την κυκλοφορία του Spare.

Το βιβλίο του Σκόμπι ανέφερε έναν ανώνυμο φίλο του δούκα του Σάσεξ, ο οποίος είπε ότι ο Κάρολος δεν ήταν «ανοιχτός σε κανέναν σωστό διάλογο».

Ένας φίλος του Χάρι τον ενθάρρυνε να τηλεφωνήσει στον Κάρολο μετά την κυκλοφορία του βιβλίου τον Ιανουάριο, αλλά σύμφωνα με τον συγγραφέα, ο βασιλιάς «κρατούσε αποστάσεις» για μήνες.

Το βιβλίο υποστήριζε επίσης ότι η σόλο παρουσία του Χάρι στη στέψη του βασιλιά ήταν μια «εντυπωσιακή υπενθύμιση της χαμένης ευκαιρίας που είχε ο μονάρχης να συγκεντρώσει ολόκληρη την οικογένειά του πριν το κοινό γίνει μάρτυρας αυτού του βασιλικού ορόσημου».

Ο συγγραφέας πρόσθεσε ότι αυτό δεν οφειλόταν σε έλλειψη προσπάθειας από την πλευρά του Χάρι.

Το βιβλίο του Σκόμπι έγινε αντικείμενο μεγάλης διαμάχης όταν προέκυψε ότι η ολλανδική έκδοση του βιβλίου κατονόμασε δύο βασιλικά μέλη ως ρατσιστές. 

Το βιβλίο του Ολλανδού δημοσιογράφου Όμιντ Σκόμπι, μόνο η ολλανδική έκδοση, ταυτοποίησε τα δύο μέλη της βασιλικής οικογένειας που έκαναν σχόλια για το πιθανό χρώμα της επιδερμίδας του Άρτσι, του πρωτότοκου γιου του πρίγκιπα Χάρι και της Μέγκαν Μαρκλ.

Ο συγγραφέας είχε δηλώσει προηγουμένως ότι δεν μπορούσε να αποκαλύψει τα ονόματα των βασιλικών λόγω των νόμων περί συκοφαντικής δυσφήμισης στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Είπε ότι η εμφάνιση των ονομάτων στην ολλανδική έκδοση ήταν ένα «λάθος».

Η Μέγκαν Μαρκλ αναφέρθηκε πρώτη φορά στους ρατσιστές των Ανακτόρων στην περιβόητη συνέντευξη των Σάσεξ στην Όπρα Γουίνφρεϊ το 2021.

Ισχυρίστηκε ότι υπήρξαν «αρκετές συζητήσεις» μεταξύ της ίδιας και μελών της βασιλικής οικογένειας σχετικά με το «πόσο σκούρο» θα ήταν το δέρμα του Άρτσι.

Η Μέγκαν επέλεξε να μην τους κατονομάσει εν μέσω φόβων ότι θα «έβλαπτε» τη φήμη τους.

Κρατική επίσκεψη του προέδρου της Νότιας Κορέας και της συζύγου του

Στις 21 Νοεμβρίου του περασμένου έτους, ο Κάρολος φιλοξένησε τον πρόεδρο της Νότιας Κορέας όταν ήρθε στο Ηνωμένο Βασίλειο με τη σύζυγό του για τριήμερη επίσημη επίσκεψη.

Σε ένα εντυπωσιακό συμπόσιο μέσα στο παλάτι του Μπάκιγχαμ, ο βασιλιάς εκφώνησε μια ομιλία που αναφερόταν στην K-POP κουλτούρα.

Για την περίσταση, ο βασιλιάς Κάρολος επέλεξε να φορέσει γραβάτα με μικρές ελληνικές σημαίες. 

Σηματοδοτώντας την 140η επέτειο της διπλωματικής σχέσης της Κορέας με το Ηνωμένο Βασίλειο, ο βασιλιάς την περιέγραψε ως «εταιρική σχέση στην οποία οι στενοί προσωπικοί δεσμοί, που καλλιεργήθηκαν επί πολλές δεκαετίες, έχουν ανθίσει σήμερα σε μια πραγματική αίσθηση αγάπης, ή jeong, μεταξύ των κοινωνιών μας σε τόσα πολλά επίπεδα».

Και αστειεύτηκε ακόμη και για τη δική του επίσκεψη στη χώρα το 1992 με την αείμνηστη πριγκίπισσα Νταϊάνα, λέγοντας: «Δυστυχώς, όταν ήμουν στη Σεούλ όλα αυτά τα χρόνια πριν, δεν είμαι σίγουρος ότι ανέπτυξα πολύ από αυτό που θα μπορούσε να ονομαστεί Gangnam Style!».

Ο βασιλιάς υπογράμμισε το «αξιοσημείωτο ταξίδι» που έκανε η Κορέα στο διάστημα της ζωής του, λέγοντας: «Οι Κορεάτες δημιούργησαν ένα θαύμα».

Είπε ότι η αείμνηστη μητέρα του, η οποία επισκέφθηκε για τελευταία φορά το 1999, εντυπωσιάστηκε από τη θερμή υποδοχή που της επιφύλαξαν και την ομορφιά της χώρας.

Ακόμα ανέφερε ότι προσβλέπει σε ένα μέλλον με ακόμη πιο στενές σχέσεις σε τομείς τόσο διαφορετικούς όπως το ποδόσφαιρο, η εκπαίδευση, η επιστήμη και η άμυνα.

Ο Κάρολος και η Καμίλα στο Παρίσι 

Όταν ο Κάρολος και η Καμίλα περπάτησαν στους δρόμους του Παρισιού για να ξεκινήσουν την τριήμερη επίσημη επίσκεψή τους στη Γαλλία τον Σεπτέμβριο του 2023, έτυχαν πολύ θερμής υποδοχής.

Από τα μπαλκόνια της γαλλικής πρωτεύουσας τον υποδέχθηκαν φωνάζοντας «Βασιλιάς» προτού τον μεταφέρουν στην Αψίδα του Θριάμβου για μια τελετή μνήμης και κατάθεσης στεφάνων.

Ο μονάρχης βοηθήθηκε επίσης από τον πρόεδρο Μακρόν καθώς φύτεψε ένα δέντρο στους χώρους της κατοικίας του Βρετανού πρέσβη.

Ήταν ένας φόρος τιμής στη μητέρα του, την εκλιπούσα βασίλισσα, η οποία ξεκίνησε την παράδοση το 1957, προτού επαναλάβει τη χειρονομία το 1972 και το 2015.

Το βράδυ, ο βασιλιάς και η βασίλισσα ήταν οι πρωταγωνιστές σε ένα πλούσιο κρατικό συμπόσιο στο Μέγαρο Ελιζέ.

Τονίζοντας τη βαθιά φιλία μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου και της Γαλλίας, είπε στους αξιωματούχους: «Ως γείτονες, φίλοι, εταίροι και σύμμαχοι, δεν υπάρχει καμία πρόκληση στην οποία να μην μπορούμε να ανταποκριθούμε, όπως έχουμε κάνει τόσο συχνά στο παρελθόν».

Την τελευταία ημέρα του ταξιδιού, ο βασιλιάς τόνισε το πάθος του για τον περιβαλλοντισμό με μια επίσκεψη σε ένα «πειραματικό δάσος», όπου άκουσε για τον καταστροφικό αντίκτυπο των γαλλικών δασικών πυρκαγιών το καλοκαίρι του 2022.

Ο βασιλιάς Κάρολος δήλωσε ότι ο ίδιος και η βασίλισσα Καμίλα ήταν «εξαιρετικά συγκινημένοι από την υπέροχη υποδοχή» που έτυχαν στη Γαλλία. Στη συνέχεια, ευχαρίστησε τον Εμανουέλ Μακρόν για τους φόρους τιμής που απέτισε στην εκλιπούσα βασίλισσα Ελισάβετ Β’ πριν από ένα χρόνο και δήλωσε ότι η έπαρση της σημαίας της Ένωσης στο Ελιζέ ήταν «ιδιαίτερα συγκινητική».

Το tea party για 75ά τα γενέθλιά του και η δεξίωση στο Μπάκιγχαμ

Οι εορτασμοί για τα 75α γενέθλιά του βασιλιά στις 14 Νοεμβρίου 2023 ξεκίνησαν με ένα πάρτι τσαγιού στο Highgrove, όπου ο βασιλιάς Κάρολος έκοψε μια τριώροφη τούρτα, διακοσμημένη με ένα τεράστιο στέμμα και χρυσές λεπτομέρειες.

 

Στο πάρτι παραβρέθηκαν εκπρόσωποι της τοπικής κοινότητας, μεταξύ των οποίων δάσκαλοι, μουσικοί και εργαζόμενοι του συστήματος υγείας αλλά και μέλη της βασιλικής οικογένειας.

Ακούστηκε ότι ο Χάρι και η Μέγκαν απέρριψαν την πρόσκληση για το πάρτι, αν και πηγή κοντά στους Σάσεξ δήλωσε στη MailOnline ότι δεν τους ζητήθηκε να έρθουν.

Πληροφορίες από Dailymail 

To άρθρο Βασιλιάς Κάρολος: Ένας δύσκολος χρόνος από τη στέψη – Ο καρκίνος, η Κέιτ Μίντλετον, το σκανδαλώδες Scoop και ο σάλος του «Endgame» δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Related Articles

Back to top button