Κόσμος

Βενεζουέλα: Δέσμευση Γκονζάλες για αγώνα «υπέρ της δημοκρατίας» από την… Ισπανία

Ο υποψήφιος της αντιπολίτευσης στις προεδρικές εκλογές της Βενεζουέλας Εντμούντο Γκονζάλες δεσμεύτηκε να «συνεχίσει να αγωνίζεται» για τη δημοκρατία στη χώρα του από την Ισπανία, όπου κατέφυγε ζητώντας και λαμβάνοντας πολιτικό άσυλο. Ο Εντμούντο Γκονζάλες εγκατέλειψε αεροπορικώς τη Βενεζουέλα χθες Κυριακή 8/9 καθώς σε βάρος του εκκρεμούσε ένταλμα σύλληψης για την αμφισβήτηση του εκλογικού αποτελέσματος του περασμένου Ιουλίου, στις οποίες νικητής αναδείχθηκε εκ νέου ο πρόεδρος Νικολάς Μαδούρο. Για εβδομάδες ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης της Βενεζουέλας κρυβόταν στην πρεσβεία της Ισπανίας στο Καράκας. Τελικά χθες εγκατέλειψε τη χώρα του και προσγειώθηκε το απόγευμα μαζί με τη σύζυγό του σε στρατιωτική βάση έξω από τη Μαδρίτη.  

Σε ηχητικό μήνυμα που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα ο 75χρονος πολιτικός της αντιπολίτευσης δήλωσε «πεπεισμένος ότι σύντομα θα συνεχίσει τον αγώνα για ελευθερία και αποκατάσταση της δημοκρατίας στη χώρα του από τη Βενεζουέλα».

Ο πρωθυπουργός της Ισπανίας Πέδρο Σάντσεθ διαβεβαίωσε ότι η χώρα του «δεν θα εγκαταλείψει» τον Γκονζάλες, τον οποίο χαρακτήρισε «ήρωα». Στη Βενεζουέλα οι δικαστικές αρχές κατηγορούν τον Γκονζάλες «για απείθεια στους νόμους», «συνωμοσία», «σφετερισμό αξιωμάτων» και «δολιοφθορά».

Η χώρα της Λατινικής Αμερικής έχει βυθιστεί σε πολιτική κρίση μετά τις εκλογές στα τέλη Ιουλίου, στις οποίες αναδείχθηκε εκ νέου νικητής ο Μαδούρο, με 52% των ψήφων, μια νίκη την οποία αμφισβητεί η αντιπολίτευση. Ο 75χρονος Γκονζάλες, πρώην πρεσβευτής, δέχθηκε να αντικαταστήσει ως υποψήφιος της αντιπολίτευσης τη Μαρία Κορίνα Ματσάδο, αφού της απαγορεύτηκε να θέσει υποψηφιότητα.

Οι ΗΠΑ, η Ε.Ε. και άλλες χώρες δεν αναγνωρίζουν τη νίκη του Μαδούρο. Μέρος της διεθνούς κοινότητας δεν είχε αναγνωρίσει την επανεκλογή του ούτε το 2018, έπειτα από μια εκλογική αναμέτρηση την οποία είχε μποϊκοτάρει η αντιπολίτευση.

Στο μεταξύ ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Άντονι Μπλίνκεν εξέφρασε εκ νέου υποστήριξή του στον υποψήφιο της αντιπολίτευσης της Βενεζουέλας. «Οι ΗΠΑ καταδικάζουν σθεναρά την απόφαση του (προέδρου της Βενεζουέλας Νικολάς) Μαδούρο να χρησιμοποιήσει καταστολή και εκφοβισμό για να αγκιστρωθεί στην εξουσία διά της ωμής βίας αντί να αναγνωρίσει την ήττα του στις κάλπες», ανέφερε ο κ. Μπλίνκεν σε δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησαν οι υπηρεσίες του στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Τις περασμένες έξι εβδομάδες, ο Μαδούρο συνέλαβε άδικα σχεδόν δυο χιλιάδες πολίτες της Βενεζουέλας, χρησιμοποίησε τη λογοκρισία και τον εκφοβισμό (…) για να παραμείνει στην εξουσία παρά τη βούληση του λαού της Βενεζουέλας» πρόσθεσε.

Related Articles

Back to top button