Κόσμος

Βολιβία: Ταραχές στη σκιά του εντάλματος σύλληψης σε βάρος του Έβο Μοράλες

Υποστηρικτές του πρώην προέδρου της Βολιβίας, Έβο Μοράλες συγκρούστηκαν με δυνάμεις της αστυνομίας μετά την ανακοίνωση της εισαγγελέα Σάντρα Γκουτιέρες ότι επίκειται ένταλμα σύλληψης σε βάρος του πρώην Προέδρου, στο πλαίσιο της έρευνας για εμπλοκή του σε υπόθεση εμπορίας ανθρώπων και βιασμό.

Ο Μοράλες, ο οποίος διετέλεσε πρόεδρος της Βολιβίας από το 2006 έως το 2019, αρνείται τις σε βάρος του κατηγορίες χαρακτηρίζοντας τα κίνητρα της έρευνας πολιτικά καθώς σκοπεύει να θέσει εκ νέου υποψηφιότητα για τις προεδρικές εκλογές του 2025.

Σύμφωνα με την καταγγελία που έχει στην κατοχή της η Εισαγγελία της Βολιβίας, ο Μοράλες φέρεται να έχει διαπράξει τα εγκλήματα της εμπορίας ανθρώπων και του βιασμού ανήλικης, με την οποία υποτίθεται ότι έχει ένα παιδί. Το θύμα ανήκε σε μια ομάδα νεολαίας που δημιουργήθηκε από τον πρώην πρόεδρο κατά τη διάρκεια της Προεδρίας του, που ονομαζόταν «Generation Evo».

Η κατάσταση στη χώρα είναι έκρυθμη εδώ και μήνες με ταραχές ανάμεσα σε οπαδούς του Έβο Μοράλες και του νυν προέδρου της χώρας, Λουίς Άρσε. Και οι δύο πολιτικοί ανήκουν στο κυβερνών κόμμα MAS και βρίσκονται σε κόντρα για το ποιος θα είναι ο προεδρικός υποψήφιος στις εκλογές του 2025.

Την περασμένη Δευτέρα, υποστηρικτές του Μοράλες απέκλεισαν με οδοφράγματα δύο βασικές οδικές αρτηρίες και συνεπλάκησαν με τις δυνάμεις της αστυνομίας. Τουλάχιστον 12 πολίτες συνελήφθησαν και ένας αστυνομικός τραυματίστηκε κατά τη διάρκεια των ταραχών.

Ο πρώην πρόεδρος της Βολιβίας, δήλωσε ότι θα υπερασπιστεί τον εαυτό του σε αυτή τη «νομική μάχη», που για τον ίδιο είναι μια «πολιτική δίωξη» και ανέφερε ότι υπάρχουν περισσότεροι από 200 δικηγόροι που τον κάλεσαν για να τον υπερασπιστούν «δωρεάν».

Related Articles

Back to top button