Πολιτική

Βουλή: Live η προ ημερησίας συζήτηση για την άμυνα και τα εξοπλιστικά

Συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής

Στη Βουλή και στην προ ημερησίας συζήτηση σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών για την άμυνα και τα εξοπλιστικά είναι στραμμένα σήμερα (02.04.25) τα «βλέμματα» της εγχώριας πολιτικής σκηνής.

Τη συζήτηση στη Βουλή άνοιξε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, παρουσιάζοντας το πλαίσιο του νέου προγράμματος για την αμυντική πολιτική και τα εξοπλιστικά σε ορίζοντα 12 χρόνων. 

Ακολούθησαν οι ομιλίες των πολιτικών αρχηγών και τώρα στο βήμα έχει ανέβει και πάλι ο πρωθυπουργός για τη δευτερολογία του.

Σημειώνεται πως ο πρωθυπουργός έχει δικαίωμα και τριτολογίας κατά τη σημερινή προ ημερησίας συζήτηση.

Μητσοτάκης: Στα 25 δισ. το νέο εξοπλιστικό

Νωρίτερα, ο κ. Μητσοτάκης περιέγραψε τον τρόπο με τον οποίο οι Ένοπλες Δυνάμεις θα περάσουν στη νέα εποχή που διαμορφώνεται από τις τεχνολογικές εξελίξεις και τη μορφή που έχουν πάρει οι πολεμικές συγκρούσεις.

Έκανε εκτενή αναφορά στις μεγάλες γεωπολιτικές αλλαγές, στην απόφαση της ΕΕ να ενισχύσει την άμυνα της.

«24 καινούρια μαχητικά Rafalle, 3 νέες φρεγάτες Belharra, η πρώτη η ΚΙΜΩΝ θα παραληφθεί εντός του 2025. Ελικόπτερο Romeo, νέες τορπίλες και μια συνολική προσπάθεια να επενδύσουμε στην υποστήριξη οπλικών συστημάτων αλλά κάποιοι στο παρελθόν δεν είχαν προνοήσει να υπάρχουν πόροι για την υποστήριξη τους. Κάναμε μια μεγάλη προσπάθεια να μπορέσουμε να διορθώσουμε αστοχίες του παρελθόντος. Το πρόγραμμα αναβάθμισης των F16 σε Viper ουσιαστικά καρκινοβατούσε και πλέον τρέχει με ικανοποιητικούς ρυθμούς και θα ολοκληρωθεί μέσα στα χρονοδιαγράμματα. Έχουμε συμφωνία με το Ισραήλ για την εκπαίδευση των Ικάρων μας», τόνισε ο πρωθυπουργός.

«Για πρώτη φορά τα στελέχη των ΕΔ είδαν αυξήσεις μετά από 14 χρόνια στο μισθό και τα επιδόματά τους. Παρουσιάστηκε όχι το νέο μισθολόγιο των ΕΔ αλλά μια νέα φιλοσοφία για το πως θα διαχωριστεί από το βαθμολόγιο και να αντιστοιχεί στις υπηρεσίες που παρέχουν στην πατρίδα αλλά και να προσελκύσουμε νέα παιδιά. Οι αυξήσεις που είναι συμφωνημένες δίνονται σε 3 φάσεις. Τα 30 ευρώ από την αύξηση του Κατώτατου, τα 100 ευρώ που αφορούν και τα στελέχη των σωμάτων ασφαλείας από την 1η Ιουλίου και οι συμφωνημένες αυξήσεις από το 2026 και μετά και σε όσους εξέφρασαν και έναν δικαιολογημένο προβληματισμό για το τι συμβαίνει πέραν των αυξήσεων που έχουμε ανακοινώσει θέλω να τονίσω ότι έχουμε αποδείξει την διαχρονική μας στήριξη σε κάθε κατηγορία. Αυτό θα φανεί και στην επόμενη ΔΕΘ. Θα παραμείνουμε υπεύθυνοι και αυτή η κυβέρνηση δεν θα υποταχθεί σε ένα καταστροφικό σπιράλ παροχολογίας», επεσήμανε ο ίδιος.

«Είναι σαφές», είπε ο πρωθυπουργός, «γιατί η χώρα χρειάζεται μακροχρόνιο σχέδιο γιατί έτσι θα μπορούμε να κάνουμε προγραμματισμό για τις ανάγκες του σήμερα και τις δυνατότητες του αύριο. Διαφορετική η φιλοσοφία έγκρισης των εξοπλιστικών προγραμμάτων. Παλιά βάζαμε το κάρο μπροστά από το άλογο. Εγκρίναμε σωρηδόν εξοπλιστικά και το αποτέλεσμα ήταν ένας τυπικός σχεδιασμός στα χαρτιά που ξεπερνούσε τις δημοσιονομικές δυνατότητες της χώρας. Τώρα ο υπουργός γνωρίζει ότι έχει στην διάθεσή του 25 δις και εκεί πρέπει να χωρέσουν οι κρίσιμες και απαραίτητες επιλογές».

«Βασική φιλοσοφία είναι η ενσωμάτωση των νέων αμυντικών τεχνολογιών και πως βλέπουμε στην πράξη να αλλάζει το θέατρο των επιχειρήσεων. Μη επανδρωμένα οχήματα, περιπλανώμενα πυρομαχικά, συστηματική αξιοποίηση του ΑΙ έμφαση στην κυβερνοάμυνα και κυβερνοεπίθεση. Όλα πρέπει να ενσωματωθούν στον μακροχρόνιο σχεδιασμό των ΕΔ.  Ευέλικτα οπλικά συστήματα που μπορούν να αναβαθμίζονται και μας τα έχει αποδείξει στην πράξη η εμπειρία του πολέμου στην Ουκρανία. Η τεχνολογική υπεροχή είναι βασικό συστατικό».

«Η δεύτερη παράμετρος είναι η εγχώρια προστιθέμενη αξία. Δαπανήσαμε στο παρελθόν δεκάδες δις σε οπλικά συστήματα χωρίς να χτίσουμε και να εισπράξουμε το αντισταθμιστικό όφελος για μια εύρωστη εγχώρια αμυντική βιομηχανία. Σήμερα πρέπει να μιλάμε για προστιθέμενη αξία σε όλα τα προγράμματα που θα δρομολογηθούν τα επόμενα χρόνια και αυτός είναι όρος απαράβατος. Το πιο εμβληματικό έργο είναι «Η ασπίδα του Αχιλλέα» ένας θόλος που θα μπορεί να μας προστατεύει σε 5 επίπεδα. Είναι η μεγαλύτερη επένδυση τα επόμενα χρόνια και πρέπει να συμπεριλαμβάνει προστιθέμενη αξία».

Τόνισε επίσης: «Ο τρίτος άξονας αφορά την διαρκή υποστήριξη των συστημάτων που έχουμε προμηθευτεί. Τα συστήματα που αγοράζουμε είναι ακριβά και πολυδάπανα και αν δεν έχουμε φροντίσει την συντήρησή τους θα βρεθούμε μπροστά σε δυσάρεστες δημοσιονομικές εκπλήξεις.  Δεν θα επιτρέψουμε να συμβεί αυτό γιατί σεβόμαστε τα χρήματα των Ελλήνων φορολογουμένων. Θέλω επίσης να επαναλάβω την υποστήριξή μου στην δύσκολη πρωτοβουλία του Υπουργείου για την αναδιάταξη των δυνάμεων μας και να έχουμε διαθεσιμότητες στις μονάδες που είναι κρίσιμες. Οι καιροί αλλάζουν δραματικά και έχουμε ένας χρέος να συμβαδίζουμε με τα προτάγματά τους. Είμαστε μια χώρα μικρή σε έκταση αλλά πολύ μεγάλη σε γεωπολιτική σημασία. Και μια ώρα με μεγάλες φιλοδοξίες όχι επιθετικές αλλά σταθερά αποτρεπτικές. Σε μια ασταθή διεθνή συγκυρία οφείλουμε να διατηρήσουμε την εσωτερική μας σταθερότητα εδραιωμένη στην εθνική μας κυριαρχία. Η αμυντική μας πολιτική αποκτά τόσο υπαρξιακά όσο και αναπτυξιακά χαρακτηριστικά. Δεν μπορεί να υπάρξει ευημερία χωρίς ασφάλεια και κυριαρχία. Και δεν μπορεί να υπάρξει ασφάλεια χωρίς χρηματοδότηση από μια ισχυρή οικονομία. Δεν θα κάναμε όλα αυτά αν δεν είχε αναταχθεί πλήρως η οικονομία και δεν είχαμε κερδίσει την δημοσιονομική σταθερότητα. Στην άμυνα περιλαμβάνεται εκτός από την φύλαξη των συνόρων».

Ανδρουλάκης: Η Ευρώπη να πάρει την κατάσταση στα χέρια της

Από την πλευρά του, ο κ. Ανδρουλάκης σημείωσε ότι «η Ευρώπη οφείλει να πάρει την κατάσταση στα χέρια της και να μην εξαρτάται αποκλειστικά από το ΝΑΤΟ. Δεν είναι δυνατόν το 78% του αμυντικού υλικού να προέρχεται από προμηθευτές εκτός Ευρώπης, να μην υπάρχει ένα ελάχιστο επίπεδο κοινής στρατιωτικής δύναμης, να μην έχουμε ακόμη κοινές θέσεις στην εξωτερική πολιτική και σε ορισμένα ζητήματα βασικής σημασίας».

Και συνέχισε: «Ο φόβος λοιπόν για άλλη μια φορά είναι προωθητικός παράγοντας της ενοποίησης της Ευρώπης. Ένα αναπάντεχο κάλεσμα αφύπνισης για μια πιο συντονισμένη δράση τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό της Ένωσης. Οφείλει η Ευρώπη να πάρει την κατάσταση στα χέρια της και να μην εξαρτάται αποκλειστικά από το ΝΑΤΟ. Δεν είναι δυνατόν το 78% του αμυντικού υλικού να προέρχεται από προμηθευτές εκτός Ευρώπης, να μην υπάρχει ένα ελάχιστο επίπεδο κοινής στρατιωτικής δύναμης, να μην έχουμε ακόμη κοινές θέσεις στην εξωτερική πολιτική και σε ορισμένα ζητήματα βασικής σημασίας.

Να μην έχουμε ικανούς, κανονικούς και απλούς κανόνες εξαγωγής όπλων σε τρίτες χώρες. Και θέλω να σταθώ λίγο περισσότερο σε αυτό. Πριν από μερικά χρόνια υπήρξε ένας φάκελος που για πρώτη φορά το θέμα των κανόνων στο πώς εξάγουν όπλα σε τρίτες χώρες ευρωπαϊκά κράτη έγινε μια πολύ μεγάλη προσπάθεια και πετύχαμε- και το θεωρώ και μια προσωπική μου επιτυχία- για πρώτη φορά να μπουν θέματα κανόνων και για την Τουρκία, διότι δεν μπορεί να εξοπλίζουν την Τουρκία, την Τουρκία του casus belli, την Τουρκία του Αττίλα, χώρες οι οποίες εξοπλίζουν και εμάς, ευρωπαίοι εταίροι και αυτό δεν αφορά μόνο την Τουρκία. Αφορά και άλλα ευρωπαϊκά κράτη που επιβουλεύονται τα κυριαρχικά δικαιώματα ευρωπαϊκών κρατών[…]».

Ανέφερε ακόμη ότι «Λευκή Βίβλος και ρήτρα διαφυγής. Άκουσα τον πρωθυπουργό να μιλά για το ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Μα δεν έχει σχέση αυτό που ψήφισαν οι ευρωβουλευτές μας με αυτό που εμφανίζει η κυρία φον ντερ Λάιεν. Ας είστε ειλικρινείς το ευρωπαϊκό ψήφισμα ήταν ξεκάθαρο: καμία χρήση των ταμείων συνοχής για την άμυνα.

Αυτό η κυρία φον ντερ Λάιεν το πέταξε στον κάλαθο των αχρήστων για άλλη μια φορά. Είναι κατώτερη των περιστάσεων για άλλη μια φορά. Για άλλη μια φορά το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο παρά τις παραφωνίες άλλων κομμάτων, είχε πιο καθαρή στάση αλληλεγγύης και συνέπειας απέναντι πραγματικές ανάγκες που έχει και η άμυνα, αλλά και ο σεβασμός στο ευρωπαϊκό κοινωνικό μοντέλο».

«[…] Δηλαδή τι μας λένε; Δανειστείτε χαμηλότοκα με τυράκι τη ρήτρα διαφυγής. Ναι, αλλά εμείς που είμαστε μια χώρα με τεράστια εξοπλιστικά προγράμματα, διαχρονικά, με τεράστιο δημόσιο χρέος, μας βολεύει η αρχιτεκτονική της Λευκής Βίβλου σε σχέση με τον τόπο που προσεγγίζει το οικονομικό χαρακτήρα των εξοπλισμών; Σε καμία των περιπτώσεων. Τι θα κάνετε για αυτό στο Συμβούλιο;

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, «η λύση είναι προφανώς να υπάρχουν για τις χώρες όπως στην Ελλάδα που έχουν ήδη επιβαρυμένο δημόσιο χρέος από αυτά τα προγράμματα τα εξοπλιστικά διαχρονικά, να έχουν εγγυήσεις και εγγυήσεις πρέπει να είναι επιδοτούμενα προγράμματα εξοπλιστικά[…]».

Υπογράμμισε δε ότι «η Ένωση πρέπει να κλείσει οριστικά την πόρτα σε τρίτες χώρες που έχουν αναθεωρητικές προσανατολισμούς όπως η Τουρκία, όσον αφορά τη δυνατότητα συνεργασίας με τις εταιρείες τους. Δεν επιτρέπεται με χρήματα των Ευρωπαίων φορολογουμένων να χρηματοδοτήσουν την αμυντική βιομηχανία της Τουρκίας. Αυτή είναι μια πατριωτική στάση για την οποία οφείλει να αγωνιστεί κάθε ελληνική κυβέρνηση, ώστε να υπάρξει ρητή απαγόρευση στις τελικές ευρωπαϊκές συμφωνίες».

Φάμελλος: «Δεν σας έχουμε εμπιστοσύνη ούτε στο θέμα της άμυνας»

Δριμεία κριτική στην κυβέρνηση άσκησε από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Φάμελλος.

«Επιχειρείτε με αυτή τη συζήτηση να βρείτε διέξοδο στα αδιέξοδα που έχετε. Δεν σας έχουμε εμπιστοσύνη ούτε στο θέμα της άμυνας. Γιατί κάνετε και σε αυτό το θέμα βήματα προς τα πίσω ζημιώνοντας της χώρα» τόνισε ο ίδιος, προσθέτοντας ότι «ήρθατε να μας πείτε τι θα κάνετε. Είστε όμως 6 χρόνια Πρωθυπουργός. Πρέπει να μας πείτε γιατί 6 χρόνια δεν τα κάνατε».

Σε άλλο σημείο ανέφερε ότι ισχυρή άμυνα χωρίς ισχυρή αμυντική πολιτική δεν γίνεται. «Πόσο μπορεί να είναι ασφαλής η χώρα όταν η κοινωνία είναι ανασφαλής και ευάλωτη; Χρειαζόμαστε ισχυρές ένοπλές δυνάμεις και ισχυρή αποτρεπτική δυνατότητα. Αλλά δεν γίνονται χωρίς ισχυρή πολιτική».

«Είπατε ότι επενδύετε στην Ελληνική Αμυντική Βιομηχανία ενώ ισχύει το ακριβώς αντίθετο. Συστηματικά απαξιώνεται» επεσήμανε ενώ σε άλλο σημείο είπε «θυμηθήκατε τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων με εξαγγελίες μετά από 6 χρόνια. Γιατί δεν παίρνετε θετική στάση στην τροπολογία μας για επαναφορά 13ου και 14ου μισθού;».

Ο κ. Φάμελλος έκανε λόγο για ρεκόρ αποχωρήσεων από τις Ένοπλες Δυνάμεις, όπως από το Πολεμικό Ναυτικό και υπογράμμισε ότι άμυνα χωρίς στελέχη δεν υπάρχει.

«Δεν μιλήσατε για την ειρήνη σήμερα. Μεγαλύτερη επένδυση είναι η ειρήνη. Για αυτό εμείς στηρίζουμε την αποτρεπτική ικανότητα των ενόπλων δυνάμεων[…] Δεν είναι επιτυχία να προχωράς σε μια κούρσα εξοπλισμών γιατί απέτυχες να υπερασπιστεί την ευημερία των λαών της Ευρώπης. Και μάλιστα κούρσα χωρίς την Ελληνική Αμυντική Βιομηχανία» τόνισε και πρόσθεσε «πώς μπορεί κάποιος να εμπιστευτεί μια πολιτική ηγεσία που έχει κάνει τόσα λάθη και τώρα λέει ότι θα λύσει τα προβλήματά που η ίδια δημιούργησε».

«Εμείς πιστεύουμε στην ενιαία ευρωπαϊκή εξωτερική πολιτική. Θέλουμε εξωτερική πολιτική για ασφάλεια και ειρήνη που θα μειώνει τις εντάσεις. Δεν είμαστε κατά των εξοπλισμών αρκεί να εξυπηρετούν την άμυνα της Πατρίδας. Εσείς όμως έχετε αποτύχει στην εξωτερική πολιτική. Ως χώρα δεν έχουμε στρατηγική και γι’ αυτό βρισκόμαστε συνέχεια μπροστά σε αδιέξοδα. Μια εξωτερική πολιτική χωρίς έρμα. Εδώ που φέρατε τα πράγματα, είστε επικίνδυνοι» συμπλήρωσε ο Σωκράτης Φάμελλος.

Στην ομιλία του ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έκανε αναφορά και στη συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Μπενιαμίν Νετανιάχου λέγοντας «συναντήσατε τον κ. Νιετανιάχου που έχει ένταλμα σύλληψης, δεν είδατε τον Παλαιστίνιο πρόεδρο, δεν είπατε ούτε μια λέξη για την αιματοχυσία».

«Μια απάντηση θα δώσετε για τις υποκλοπές και για την παρακολούθηση της στρατιωτική ηγεσίας από την ΕΥΠ;» ρώτησε στην πορεία.

«Αυτή είναι η κληρονομιά σας. Η χώρα ουρά και των Βρυξελλών και των ΗΠΑ» τόνισε επίσης κατά τη διάρκεια της ομιλίας του.

Βελόπουλος: «Η κυβέρνηση καταρρέει, μπατάρει, βουλιάζει»

Την ίδια ώρα, επίθεση στον πρωθυπουργό και στην κυβέρνηση εξαπέλυσε και ο Κυριάκος Βελόπουλος. 

Ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης ανέφερε ότι σήμερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην ομιλία του «είπε ψέματα» και ότι επιχείρησε «με λάθη να πείσει ότι λέει αλήθεια». Ο Κυριάκος Βελόπουλος συμπλήρωσε για τον πρωθυπουργό: «Μας είπε ότι η ΝΔ υπερασπίζεται τα δίκαια στο Αιγαίο. Και ρωτώ εγώ το καλώδιο στην Κάσο τι έγινε, βραχυκύκλωσε; Δεν μας είπε ο πρωθυπουργός γιατί δεν κάνει ΑΟΖ με την Κύπρο. Μας είπε για δημοσιονομική ευρωστία που μας δίνει τη δυνατότητα να αγοράσουμε όπλα. Το αντιλαμβάνομαι. Αφού έχουμε δημοσιονομική ευρωστία, γιατί δεν δίνουμε 13ο και 14ο μισθό στους Έλληνες;».

«Η κυβέρνηση καταρρέει. Μπατάρει, βουλιάζει και σήμερα ο πρωθυπουργός έδωσε ένα ψεύτικο σύνθημα. “Κλείνατε επί δεξιά!”. Αυτό είπε. Αλλά είστε τόσο αδέξιοι που ούτε το πιστεύετε ούτε θα το κάνετε κτήμα σας. Αυτό γιατί υπάρχει η Ελληνική Λύση που θα ξεμπροστιάζει τα ψέματα και τις μισές αλήθειες που λέτε», συμπλήρωσε.

Ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης κατηγόρησε ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ, Νέα Αριστερά και Πλεύση Ελευθερίας ότι τάχθηκαν κατά του Ντόναλντ Τραμπ προεκλογικά, λέγοντας ότι «εκλέχθηκε ο Τραμπ και τώρα έχουμε εχθρό και τον Πούτιν και τον Τραμπ». Ανέφερε ότι «το όφελος των εθνικών συμφερόντων είναι πάνω από όλους και πάνω από όλα» και ρώτησε τον πρωθυπουργό αν «η Τουρκία εντάσσεται στο όφελος των εθνικών συμφερόντων… γιατί δια της πλαγίας θα μπει στα οπλικά συστήματα στην Ευρώπη». «Έξω η Τουρκία από τα όπλα στην Ευρώπη, έξω από την παράνομη είσοδό της όσο παράνομα κρατάει την Κύπρο», πρόσθεσε.

Ο Κυριάκος Βελόπουλος υποστήριξε ότι το κόμμα του έχει καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις για τα εξοπλιστικά, τις οποίες και κατέθεσε στα πρακτικά της Βουλής. «Δεν είμαστε ένα κόμμα που δεν έχουμε πρόγραμμα. Εμείς θέλουμε να κυβερνήσουμε πραγματικά», τόνισε. Συμπλήρωσε ότι «η Ελλάς χρειάζεται drones που να φέρουν πυραυλικά συστήματα επάνω» και ανέφερε ότι «οι Γερμανοί οι φίλοι μας, οι Ευρωπαίοι, δίνουν και υποβρύχια στους Τούρκους».

Για τα C-130 ο κ. Βελόπουλος έκανε λόγο για «πολύ αμαρτωλή ιστορία, όπως κάθε οπλικό σύστημα που αγοράσαμε τις προηγούμενες δεκαετίες και δεν πετούσαν». Ανέφερε ότι «από τα δεκατρία» που έχει η χώρα, «πετούν μόνο τα δύο». Για τα F-35 είπε ότι «είναι αντίφαση» του πρωθυπουργού να λέει ότι «θα πάρουμε είκοσι F-35 , όταν η Ευρώπη είναι σε πόλεμο με την Αμερική». «Ή είστε με την Ευρώπη που είναι πλέον απέναντι στην Αμερική και τον Τραμπ,… ή είμαστε με την Αμερική. Όταν πατάς σε δύο βάρκες, πέφτεις στη θάλασσα», συμπλήρωσε ενώ τόνισε ότι «εμείς το είπαμε ξεκάθαρα. Με αυτή την Ευρώπη του αυταρχισμού, του αντιδημοκρατισμού, δεν μπορεί να είναι η Ελληνική Λύση… Θέλουμε μια Ευρώπη των αξιών, των ιδεών, της αλληλεγγύης, μια Ευρώπη που η Γερμανία στηρίζει την Ελλάδα έναντι της Τουρκίας. Μια Ευρώπη δημοκρατική».

Στη συνέχεια ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης τόνισε ότι «τα εξοπλιστικά δεν είναι προσωπικό θέμα ενός πρωθυπουργού. Είναι εθνικό θέμα του ελληνικού λαού, κ. πρωθυπουργέ» ενώ ρώτησε τον υπουργό ‘Αμυνας, Νίκο Δένδια αν η χώρα «θα πάρει τέταρτη φρεγάτα Belharra».

«Η Ελλάδα μπορεί να γίνει η γέφυρα μεταξύ Αμερικής και Ρωσίας, Τραμπ και Πούτιν. Για εμάς εχθρός είναι μόνο ένας. Είναι η Τουρκία και κανείς άλλος. Ούτε οι ΗΠΑ, ούτε η Ρωσία», πρόσθεσε ο Κυριάκος Βελόπουλος. Επισήμανε ότι θα πρέπει να εξετάσει σοβαρά η χώρα το «αν θα αγοράσει τα όπλα όλα μαζί ή λίγα λίγα» καθώς όπως εξήγησε «η τεχνολογία αλλάζει κάθε 3 με 4 χρόνια».

Επίσης, ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης ανέφερε ότι στο προσωπικό των ενόπλων δυνάμεων, «θέλουν ηθικό ακμαιότατον, πατριωτικό φρόνημα, μισθούς αξιοπρεπείς… με μισθούς πείνας αλλά και με αποπομπές για ένα εμβατήριο, δεν καλλιεργείς το εθνικό φρόνημα του ελληνικού στρατού, καλλιεργείς κατευναστές».

«Το να συμφωνείς με κάποιον σε κάποια πράγματα όπως στην ειρήνη στην Ουκρανία, είναι αυτονόητο για εμάς. Καταψηφίσαμε ό,τι έφεραν εδώ για την Ουκρανία. Είμαστε υπέρ της ειρήνης, όπως και εσείς και όπως κάθε σοβαρός άνθρωπος πρέπει να είναι», δήλωσε ο Κυριάκος Βελόπουλος, απευθυνόμενος στον γγ του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα.

Κουτσούμπας: «Οι υπέρογκες πολεμικές δαπάνες αφορούν τα συμφέροντα της αστικής τάξης»

Στη συνέχεια, παίρνοντας τον λόγο, ο κ. Κουτσούμπας, υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση «στριμωγμένη από τις λαϊκές κινητοποιήσεις και τη δυσαρέσκεια που όλο και φουντώνει” προσπαθεί να ξεφύγει «εμφανίζοντας μια παράλληλη δήθεν “θετική” ατζέντα» στην οποία περιλαμβάνονται και οι εξαγγελίες για τους εξοπλισμούς.

Σημείωσε ότι «η πραγματικότητα είναι τελείως διαφορετική» και έφερε παραδείγματα της «αντιλαϊκής πολιτικής της κυβέρνησης», όπως «την κυβερνητική κοροϊδία των αυξήσεων του 1,1 ευρώ τη μέρα στον κατώτατο μισθό με την εφαρμογή του εκτρωματικού μνημονιακού νόμου», και αναδεικνύοντας «την πραγματική κλοπή του εισοδήματος των εργαζομένων από τις κυβερνήσεις όλα αυτά τα χρόνια».

Αναφερόμενος στις αυξήσεις για τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων «οι οποίες σε καμία περίπτωση δεν αντιμετωπίζουν το αυξημένο κόστος ζωής των στρατιωτικών και των οικογενειών τους» σημείωσε πως «βασικό στόχο έχουν να αποσπαστεί η συναίνεσή τους στην επικίνδυνη πολιτική της εμπλοκής της χώρας μας στα πολεμικά μέτωπα, η οποία θέτει σε μεγάλους κινδύνους τον ελληνικό λαό και πρώτα απ’ όλους τα ίδια τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων».

Ο κ. Κουτσούμπας υπογράμμισε ότι «η εξωτερική πολιτική της κυβέρνησης, και σε αυτό το πλαίσιο το νέο εξοπλιστικό πρόγραμμα που θα πληρώσει ο ελληνικός λαός για τις πολεμικές ανάγκες των ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ, καθορίζεται απολύτως από τους στόχους και της προτεραιότητες της άρχουσας τάξης της Ελλάδας και την επιδίωξη της να αρπάξει ένα όσο γίνεται μεγαλύτερο κομμάτι της λείας, τώρα που οι ανταγωνισμοί διεθνώς είναι στο «φουλ», τώρα που ο κόσμος φλέγεται, ακριβώς επειδή ξαναμοιράζεται».

«Τα κέρδη τους ή οι ζωές μας» είναι το δίλημμα που ισχύει και εδώ. Και ισχύει με τον ίδιο τραγικά κυριολεκτικό τρόπο που ισχύει και για την τραγωδία των Τεμπών και με τους 300 νεκρούς από εργοδοτικά εγκλήματα μέσα σε δύο χρόνια», επισήμανε.

Είπε ότι όλα τα άλλα κόμματα της «βολικής αντιπολίτευσης» ουσιαστικά συμμερίζονται τις επιλογές της κυβέρνησης.

Σημείωσε, ότι υπάρχουν κόμματα «που πλασάρονται για “αντισυστημικά” και δεν λένε κουβέντα για τα παραπάνω, άρα υποθέτουμε εύλογα ότι κι αυτά συμφωνούν με τις παραπάνω κατευθύνσεις άρα είναι “γιαλαντζί αντισυστημικά” και αργά ή γρήγορα ο λαός τους παίρνει χαμπάρι».

Αναφέρθηκε με συγκεκριμένα στοιχεία σε σχέση με το 12ετές εξοπλιστικό πρόγραμμα που «αποτελεί, επί της ουσίας, την ελληνική εξειδίκευση του πολεμικού εγχειριδίου της ΕΕ, της “Λευκής Βίβλου για την Άμυνα” και του χρηματοδοτικού προγράμματος πολεμικής προετοιμασίας της, “ReArm Europe”, που προβλέπει 800 δισ. ευρώ για περισσότερους πολεμικούς εξοπλισμούς».

«Μιας σάπιας και ιμπεριαλιστικής ΕΕ, με την οποία όλοι, κυβέρνηση της ΝΔ και συστημική αντιπολίτευση, συμφωνούν ότι πρέπει να συγκλίνουμε και απλά διαφωνούν στο ποιος είναι πιο ικανός να το υλοποιήσει αυτό» σημείωσε.

Είπε ότι «από αυτά τα 800 δισ. τα 650 είναι από αύξηση κρατικών δαπανών και τα 150 δισ. είναι δάνεια και ανακατεύθυνση πόρων. Τίποτα δεν “πέφτει από τον ουρανό” και τίποτα δεν χαρίζει η ΕΕ. Είτε με ρήτρα διαφυγής, είτε χωρίς, πάλι ο λαός θα τα πληρώσει».

Προσέθεσε ότι «η ρήτρα διαφυγής δεν αφορά δαπάνες που τα κράτη έχουν ήδη καταβάλει για εξοπλισμούς, αλλά μόνο τις επιπρόσθετες δαπάνες».

«Το ΚΚΕ», τόνισε ο Δ. Κουτσούμπας, «λέει ξεκάθαρα πως ότι αυτό που απαιτείται είναι η αποδέσμευση από αυτή τη φυλακή του πολέμου, των λόμπι και της εκμετάλλευσης. Λέει καθαρά ότι χρειάζεται αποδέσμευση και από το ΝΑΤΟ, με τον ίδιο τον λαό να κάνει κουμάντο στη χώρα μας. Και αυτό -που το συμμερίζεται πλέον ένα πολύ σημαντικό κομμάτι του ελληνικού λαού- δεν το λέει κανένα άλλο κόμμα».

Κωνσταντοπούλου: «Πηγή διαφθοράς» οι «εξοπλιστικές συμβάσεις»

«Είναι βέβαιο ότι προερχόμαστε και υπερασπιζόμαστε δύο διαφορετικούς κόσμους. Εμείς μιλάμε για τους ανθρώπους. Εσείς μιλάτε για τα λεφτά. Εμείς μιλάμε για την πατρίδα που αποτελείται πρώτα από όλα από τους ανθρώπους, τον λαό, τους πολίτες, εσείς μιλάτε για την άμυνα που την οραματίζεστε σαν εξοπλισμούς, όπλα, χρήματα, συμβάσεις διαφθοράς… χρήματα, χρήματα, χρήματα από αυτά που πηγαίνουν συνήθως σε μίζες, σίγουρα σε τσέπες και ποτέ στους πολίτες», δήλωσε στο μεταξύ, απευθυνόμενη στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, η Ζωή Κωνσταντοπούλου.

Η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας τόνισε ότι «η άμυνα, η πατρίδα και η υπεράσπισή της, προϋποθέτει πρώτα από όλα λαό περήφανο, πολίτες ευτυχισμένους, φρόνημα στις ψυχές των ανθρώπων και όχι μια κοινωνία εξαθλιωμένη, απομονωμένη, περιθωριοποιημένη, όπως τη θέλετε εσείς. Η κοινωνία όλο το τελευταίο διάστημα δείχνει τον δρόμο και φωτίζει το μέλλον γιατί δεν δέχεται να συζητά μαζί σας αυτά που θέλετε εσείς».

Η κυρία Κωνσταντοπούλου έκανε εκτενή αναφορά στο πολύνεκρο δυστύχημα των Τεμπών, το οποίο χαρακτήρισε «έγκλημα» ενώ είπε ότι ο πρωθυπουργός γνωρίζει ότι «έχει και προσωπική ποινική ευθύνη». Προσέθεσε ότι «το πολιτικό προσωπικό προσπαθεί να αποσείσει τον έλεγχο και να ελέγξει τη Δικαιοσύνη. Μεθαύριο η ΚΟ της ΝΔ θα προσπαθήσει να στοιχειοθετήσει τους λόγους για να μην ελεγχτεί ο κ. Τριαντόπουλος και ο κ. Μητσοτάκης από την προανακριτική επιτροπή που συστήθηκε». Υποστήριξε ότι «ο τόπος του εγκλήματος στα Τέμπη αλλοιώθηκε, με τρόπο δόλιο, εγκληματικό και εσείς αυτές τις ημέρες προσπαθείτε να το συγκαλύψετε και προσπαθείτε να αποφύγετε τον έλεγχο» ενώ σημείωσε ότι «το υλικό που προκάλεσε την έκρηξη… ήταν παράνομο, εύφλεκτο, μένει να προσδιοριστεί αν ήταν στρατιωτικό και αν σχετιζόταν με παράνομες επιχειρήσεις στρατιωτικές». Δήλωσε ότι το κόμμα της θα συνεχίσει να μιλά «τη γλώσσα της αλήθειας» και να φέρνει στη Βουλή «αυτά που δεν θέλει ο κ. Μητσοτάκης να συζητήσουμε».

Στη συνέχεια η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας κάλεσε τον πρωθυπουργό «να απαντήσει τι θα κάνει για τις συνεχόμενες γυναικοκτονίες» στη χώρα ενώ υπενθύμισε ότι του έχει καταθέσει «45 επίκαιρες ερωτήσεις για το θέμα».

Για το πρόσφατο ταξίδι του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Ισραήλ και τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου, η κυρία Κωνσταντοπούλου διερωτήθηκε «με ποιο δικαίωμα πήγε να επισκεφτεί και να “αγκαλιάσει” έναν καταζητούμενο από το διεθνές ποινικό δικαστήριο, εγκληματία πολέμου, που ελέγχεται και για εγκλήματα και κατά της ανθρωπότητας». «Είναι ωραίες οι κορώνες περί πατριωτισμού αλλά… η πατρίδα είναι εγγεγραμμένη στο Σύνταγμα μας και συνυφασμένη με τη δημοκρατία και τον λαό, με την ελευθερία ως κοινωνικό δικαίωμα και αγαθό», συμπλήρωσε, λέγοντας ότι «η Πλεύση Ελευθερίας συγκροτήθηκε για την εγγύηση συνθηκών ελευθερίας και σεβασμού των δικαιωμάτων όλων των πολιτών».

Η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας δήλωσε ότι η ΝΔ είναι ένα κόμμα με χρέος 500 εκατ. ευρώ «που μας κάνει μαθήματα δια στόματος Μητσοτάκη, περί υπευθυνότητας». «Μα ποια υπευθυνότητα όταν χρωστάτε 500 εκατ. στις τράπεζες;», διερωτήθηκε.

Για τις «εξοπλιστικές συμβάσεις» τόνισε ότι «είναι πηγή διαφθοράς και ιστορικά έχουν συντελέσει στην υπερχρέωση της χώρας μας». Επισήμανε ότι «την άμυνα της χώρας την εγγυήθηκε αυτός ο πολύ μεγάλος αν και μικρός λαός… και αντιστάθηκε και στα τανκς». «Την άμυνα της χώρας θα την εγγυηθεί ο λαός αυτής της χώρας που έχει υψηλό αίσθημα αγάπης για την Ελλάδα, τη χώρα που αξίζουμε και όχι τη χώρα του “πάμε και όπου βγει”».

 

  

To άρθρο Βουλή: Live η προ ημερησίας συζήτηση για την άμυνα και τα εξοπλιστικά δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Related Articles

Back to top button