Κόσμος

Βουτιές στον Σηκουάνα αξίας 1,4 δισ. απολαμβάνουν οι Παριζιάνοι από σήμερα

Βουτιές αξίας 1,4 δισ. μπορούν να απολαμβάνουν από σήμερα, Σάββατο, εν μέσω καύσωνα που πλήττει τη Γαλλία οι κάτοικοι και οι επισκέπτες του Παρισιού καθώς ο Σηκουάνας άνοιξε ξανά για τους κολυμβητές για πρώτη φορά μετά από έναν αιώνα.

Τα χρήματα για το έργο καθαρισμού του εμβληματικού ποταμού που διασχίζει την γαλλική πρωτεύουσα, δεν δόθηκαν φυσικά απλά για να πλατσουρίζουν οι Γάλλοι, αλλά με για να πραγματοποιηθούν τα αθλήματα της ανοιχτής θάλασσας και του τριάθλου των Ολυμπιακών Αγώνων του 2024-παρά τα παρατράγουδα και τις καταγγελίες για την ποιότητα του νερού.

Αρκετοί κολυμβητές έφτασαν σήμερα -έναν χρόνο μετά την Ολυμπιάδα- στα τρία σημεία κολύμβησης, ένα κοντά στον καθεδρικό ναό της Παναγίας των Παρισίων, ένα άλλο κοντά στον Πύργο του Άιφελ και ένα τρίτο στο ανατολικό Παρίσι, προκειμένου να κάνουν την πρώτη τους βουτιά, κάτω από τα άγρυπνα βλέμματα ναυαγοσωστών καθώς οι αρχές προειδοποιούν για πιθανούς κινδύνους από ισχυρά ρεύματα.

«Είναι παιδικό όνειρο να έχουμε ανθρώπους να κολυμπούν στον Σηκουάνα», δήλωσε η δήμαρχος του Παρισιού, Αν Ινταλγκό, η οποία επισκέφθηκε την κολυμβητική εξέδρα Bras Marie στο ιστορικό κέντρο της πόλης, ενώ ο Γάλλος πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν, έκανε λόγο για μια στιγμή «υπερηφάνειας για τη Γαλλία», υπενθυμίζοντας πως η υπόσχεση για άρση της απαγόρευσης κολύμβησης χρονολογείται από το 1988, όταν ο τότε δήμαρχος του Παρισιού και μελλοντικός πρόεδρος Ζακ Σιράκ τάχθηκε για πρώτη φορά υπέρ της αναστολής της απαγόρευσης που είχε θεσπιστεί το 1923.

«Ένας από τους προκατόχους μου, ο Σιράκ, τότε δήμαρχος του Παρισιού, ονειρευόταν έναν Σηκουάνα όπου όλοι θα μπορούσαν να κολυμπήσουν», έγραψε ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν στο X, περιγράφοντας την κίνηση ως αποτέλεσμα μιας «συλλογικής προσπάθειας» και μια στιγμή «υπερηφάνειας» για τη Γαλλία.

Πριν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες, οι αρχές επένδυσαν περίπου 1,4 δισεκατομμύρια ευρώ για τη βελτίωση της ποιότητας των υδάτων του Σηκουάνα, ενώ έκτοτε πραγματοποιήθηκαν επιπλέον εργασίες, συμπεριλαμβανομένων 2.000 νέων συνδέσεων στο σύστημα αποχέτευσης, που υπόσχονται ακόμη καλύτερη ποιότητα νερού.

Τις βροχερές μέρες, το παριζιάνικο αποχετευτικό σύστημα των μέσων του 19ου αιώνα συχνά υπερχειλίζει, με αποτέλεσμα η βροχή και τα λύματα να χύνονται στον ποταμό γι’ αυτό σημαίες θα ενημερώνουν τους λουόμενους για τα επίπεδα ρύπανσης στο νερό κάθε μέρα και, εάν βρέξει, οι χώροι πιθανότατα θα κλείσουν την επόμενη μέρα, δήλωσε ο αξιωματούχος της πόλης του Παρισιού, Πιερ Ραμπαντάν.

Η παρουσία των κοπρανωδών βακτηρίων Escherichia coli (E coli) και εντερόκοκκων στον Σηκουάνα θα αξιολογείται καθημερινά χρησιμοποιώντας ζωντανούς αισθητήρες και δείγματα.

Οι μεταβαλλόμενες καιρικές συνθήκες θα αποτελέσουν κρίσιμο παράγοντα. Οι κολυμβητές μπορεί να είναι τυχεροί φέτος, ωστόσο, καθώς οι θερμοκρασίες προβλέπεται να είναι ξηρότερες από το ρεκόρ βροχόπτωσης κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων, που οδήγησε σε ακύρωση έξι από τους 11 αγώνες που ήταν προγραμματισμένο να διεξαχθούν στον Σηκούάνα.

Ο Dan Angelescu, ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της Fluidion, μιας εταιρείας τεχνολογίας παρακολούθησης υδάτων με έδρα το Παρίσι και το Λος Άντζελες, ελέγχει τακτικά και ανεξάρτητα τα επίπεδα βακτηρίων στον Σηκουάνα εδώ και αρκετά χρόνια. Παρά το γεγονός ότι είναι σύμφωνη με τους ισχύοντες κανονισμούς, η επίσημη μεθοδολογία ελέγχου του νερού έχει περιορισμούς και υποεκτιμά τα βακτήρια, υποστηρίζει.

«Αυτό που βλέπουμε είναι ότι η ποιότητα του νερού στον Σηκουάνα παρουσιάζει μεγάλη μεταβλητότητα», τονίζει ο Angelescu. «Υπάρχουν μόνο λίγες ημέρες σε μια κολυμβητική περίοδο όπου θα έλεγα ότι η ποιότητα του νερού είναι αποδεκτή για κολύμπι».

Related Articles

Back to top button