Κόσμος

Βούτσιτς: Δημοψήφισμα για την ένταξη της Σερβίας στους BRICS

Η δημοτικότητα των BRICS στη Σερβία φτάνει στο 42%, και η ένταξη της χώρας στο Φόρουμ θα αποτελέσει ένα από τα βασικά θέματα μέσα στην επόμενη διετία χωρίς να αποκλείεται και σχετικό δημοψήφισμα, δήλωσε μιλώντας στην κρατική τηλεόραση της Σερβίας RTS o Αλεξάνταρ Βούτσιτς.

Ο πρόεδρος της Σερβίας, παρά την πρόσκληση της Μόσχας, δεν θα καταφέρει να παραστεί στη σύνοδο κορυφής του Καζάν λόγων ανειλημμένων υποχρεώσεων, καθώς έχει προγραμματισμένες συναντήσεις με τους πρωθυπουργούς της Πολωνίας και της Ελλάδας, Ντόναλντ Τουσκ και Κυριάκο Μητσοτάκη στις ίδιες ημερομηνίες και τη χώρα θα εκπροσωπήσουν ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Αλεξάνταρ Βουλίν, ο υπουργός Άμυνας, η υπουργός Οικονομίας και ο αρμόδιος για τη διεθνή οικονομική συνεργασί υπουργός.

«Ο Μητσοτάκης, ο Τουσκ και ο Φρίντριχ Μερτς των Γερμανών Χριστιανοδημοκρατών είναι τρεις από τους σημαντικότερους ηγέτες του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος. Αυτοί έρχονται για να συζητήσουμε για την ευρωπαϊκή προοπτική της Σερβίας γιατί κάποιοι στην Ευρώπη – αν και αναγνωρίζουν ότι κάναμε πρόοδο, έχουμε οικονομική ανάπτυξη και δημιουργήσαμε καλές προϋποθέσεις – δεν έχουν εμπιστοσύνη στον Βούτσιτς, αμφιβάλουν για τις προθέσεις μας. Για αυτό στέλνουν τους δύο ηγέτες να βολιδοσκοπήσουν την κατάσταση και να διαπιστώσουν ποιες είναι οι πραγματικές προθέσεις του Βούτσιτς για την ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας» ανέφερε ο πρόεδρος της Σερβίας.

«Σέβομαι τον πρόεδρο Πούτιν και τον ενημέρωσα ότι ακόμη και χωρίς αυτές τις δεσμεύσεις, θα ήταν δύσκολο για μένα να παρευρεθώ στη Σύνοδο. Πιστεύω ότι καταλαβαίνετε τη θέση της Σερβίας. Η Σερβία παραμένει η μόνη χώρα που δεν έχει υπογράψει καμία δήλωση κατά της Ρωσίας», πρόσθεσε.

Ωστόσο ο Αλεξάνταρ Βούτσιτς αναφέρθηκε εκτεταμένα στους BRICS κατά τη διάρκεια της εμφάνισής του στην κρατική τηλεόραση.

«Πιστεύω ότι δεν θα αρέσει σε πολλούς η συζήτηση αυτού του θέματος, αλλά η ένταξη στους BRICS θα απασχολήσει μέσα στα ενάμιση με δύο χρόνια επόμενα χρόνια τη δημόσια συζήτηση στη Σερβία. Εάν οι BRICS καταφέρουν να δώσουν στους μηχανισμούς τους ουσιαστικό περιεχόμενο και επιτύχουν την καθιέρωση ενός ενιαίου μέσου πληρωμής μέσω κρυπτονομισμάτων, επειδή θα ήταν αδύνατο να καθιερωθεί ένα ενιαίο νόμισμα, θα εξακολουθεί να υπάρχει πολύ χαμηλότερο επίπεδο ενότητας από ό,τι στην Ε.Ε. Κάποιος θα σας πει με πολιτική έννοια αυτό είναι ακριβώς που χρειαζόμαστε, αλλά δεν είναι τόσο απλό. Δεν αποκλείω το ενδεχόμενο, σε κάποιες εκλογές, όταν ο κόσμος θα ψηφίσει νέο πρόεδρο σε δυόμισι χρόνια, αυτό να γίνει ένα από τα βασικά θέματα σε δημοψήφισμα», τόνισε.

Related Articles

Back to top button