Κόσμος

Σολτς και Σούνακ ομονοούν στην στήριξη της Ουκρανίας, αλλά ο Γερμανός καγκελάριος αρνείται την αποστολή πυραύλων Taurus

Σολτς και Σούνακ ομονοούν στην στήριξη της Ουκρανίας, αλλά ο Γερμανός καγκελάριος αρνείται την αποστολή πυραύλων Taurus

Ρίσι Σούνακ και Όλαφ Σολτς ομονοούν στην ενίσχυση της Ουκρανίας «για όσο χρειαστεί», αλλά ο Γερμανός Καγκελάριος εξακολουθεί να αρνείται να στείλει στο Κίεβο τους «περιζήτητους» πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς Taurus.

Συγκεκριμένα ο Γερμανός Καγκελάριος Όλαφ Σολτς και ο Βρετανός πρωθυπουργός Όλαφ Σολτς που συναντήθηκαν σήμερα (24/4/2024) στο Βερολίνο επαναβεβαίωσαν την συνεργασία τους στον τομέα της ασφάλειας, αλλά και της στήριξης της Ουκρανίας.

Οι δύο ηγέτες ανακοίνωσαν μάλιστα την από κοινού ανάπτυξη τηλεκατευθυνόμενου οβιδοβόλου για μελλοντικές χερσαίες στρατιωτικές επιχειρήσεις.

Ωστόσο ο Όλαφ Σολτς απέκλεισε εκ νέου την αποστολή συστήματος Taurus, ακόμη και μετά την απόφαση των ΗΠΑ να διαθέσουν στην Ουκρανία σύστημα μεγάλου βεληνεκούς ATACMS. «Σχετικά με τους πυραύλους Taurus, η απόφασή μου δεν θα αλλάξει», τόνισε ο καγκελάριος και υπενθύμισε ότι η Γερμανία και η Βρετανία είναι μετά τις ΗΠΑ οι σημαντικότεροι προμηθευτές στρατιωτικού υλικού στην Ουκρανία. «Η απόφασή μου είναι ξεκάθαρη σχετικά με το συγκεκριμένο οπλικό σύστημα. Αλλά είναι απολύτως ξεκάθαρη και σε ό,τι αφορά την πρόθεση να παραμείνουμε ο μεγαλύτερος υποστηρικτής της Ουκρανίας στην Ευρώπη, μαζί με την Βρετανία να είμαστε εκείνοι που κάνουν τα περισσότερα», δήλωσε ο κ. Σολτς.

Ο κ. Σούνακ από την πλευρά του χαιρέτισε το «νέο κεφάλαιο» στις σχέσεις με την Γερμανία, αναφερόμενος στο κοινό εξοπλιστικό πρόγραμμα και, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το εάν κατανοεί την άρνηση του Βερολίνου να παραδώσει πυραύλους Taurus στην Ουκρανία, δήλωσε ότι το σημαντικό είναι ότι υπάρχει μια μεγάλη συμμαχία, στο πλαίσιο της οποίας ο καθένας προσφέρει αυτό που μπορεί. «Σε αυτήν την επικίνδυνη στιγμή για τον κόσμο, η Βρετανία και η Γερμανία στέκονται δίπλα-δίπλα με στόχο να προστατεύσουν την ειρήνη και την ευημερία στις χώρες μας αλλά και σε ολόκληρη την Ευρώπη», δήλωσε.

Τόσο ο κ. Σούνακ όσο και ο κ. Σολτς υπογράμμισαν την ανάγκη η Ευρώπη να ενισχύσει τις αμυντικές της δυνατότητες και να μην περιμένει τα πάντα από τις ΗΠΑ, ενώ ο Γερμανός Καγκελάριος, απευθυνόμενος στις ευρωπαϊκές χώρες που διαθέτουν Patriot, έκανε έκκληση να εξετάσουν το ενδεχόμενο να προσφέρουν τέτοια συστήματα στις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις.

Η Γερμανία ανακοίνωσε μόλις πρόσφατα την πρόθεσή της να στείλει και ένα τρίτο σύστημα Patriot στην Ουκρανία.

To άρθρο Σολτς και Σούνακ ομονοούν στην στήριξη της Ουκρανίας, αλλά ο Γερμανός καγκελάριος αρνείται την αποστολή πυραύλων Taurus δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Related Articles

Back to top button